תאמר חמוד מדען צעיר

עשרות תלמידי תיכון התמודדו על המקומות הראשונים בתחרות המדענים והמפתחים הצעירים לשנת 2014, של משרד החינוך, מוזיאון המדע ע"ש בלומפילד וחברת אינטל. במקום הראשון זכה תאמר חמוד מבית ג'אן שיחד עם חבריו פיתחו טכנולוגיה לאיתור דליפות נפט.

17.03.2014 מאת: פורטל הכרמל והצפון
תאמר חמוד מדען צעיר

טכנולוגיה לאיתור דליפות נפט, מחקר גנטי ומתקן חדשני ללקויי ראיה: מוזיאון המדע ע"ש בלומפילד ירושלים, משרד החינוך וחברת אינטל העניקו פרסים לתלמידים המבריקים בישראל

עשרות תלמידי תיכון התמודדו על המקומות הראשונים בתחרות המדענים והמפתחים הצעירים לשנת 2014, של משרד החינוך, מוזיאון המדע ע"ש בלומפילד וחברת אינטל. הזוכים ייצגו את ישראל בתחרות Intel ISEF היוקרתית ותחרות מדענים ומפתחים צעירים באירופה ויקבלו מלגות ללימודים אקדמיים

תלמידי תיכון מכרמיאל, ירושלים, באר שבע ונצרת זכו היום במקומות הראשונים בתחרות המדענים והמפתחים הצעירים לשנת 2014 של משרד החינוך, בשיתוף חברת אינטל ישראל ומוזיאון המדע ע"ש בלומפילד בירושלים.

טקס הכרזת הזוכים התקיים במשכן הכנסת במעמד יו"ר הכנסת, ח"כ יולי אדלשטיין, שר החינוך שי פירון, יו"ר ועדת המדע והטכנולוגיה של הכנסת, ח"כ משה גפני, מנכל"ית משרד המדע הטכנולוגיה והחלל, הגב' בינה בראון, סגן נשיאת האקדמיה הלאומית למדעים פרופ', בנימין זאב קדר, נשיא אינטל ישראל, מולי אדן ומנכ"לית אינטל ישראל מקסין פסברג.

במקום הראשון זכו שני פרויקטים: בפרס אינטל לציון 40 שנות פעילות בישראל זכו אבי דובובסקי, רועי שפרן ותאמר חמוד, מביה"ס מקיף ומכללה אורט פסגות בכרמיאל שפיתחו מערכת ממוחשבת לאיתור וטיפול מיידי בדליפות נפט ממיכליות נפט, שנועדה למזער נזקים אקולוגיים. הפרויקט כבר זוכה להתעניינות בינלאומית מקצועית של העוסקים בתחום. השלושה ייצגו את ישראל בתחרות Intel ISEF העולמית בתחום ניהול סביבתי.

במקום הראשון זכתה גם ירדן ליכטרמן מתיכון ישראלי למדעים ואמנויות בירושלים, שחקרה את "האידיאולוגיה הכנענית בעבודת התרגום של יונתן רטוש". ירדן ומחקרה ייצגו את ישראל בתחרות מצטיינים באירופה.

גם את המקום השני חולקים שני מחקרים: מחקרו של דניאל יוסקוביץ' מהתיכון הישראלי למדעים ואמנויות בירושלים עסק בשכיחות פולימורפיזם rs356219 בגן α-synuclein אצל חולי גושה ופרקינסון - מחקר ייחודי אשר יש לו השלכות על מחקרים עתידיים לקשר בין שתי המחלות הנפוצות והקשות. דניאל ייצג את ישראל בתחרות Intel ISEF בתחום הרפואה.

מחקרה המתמטי של שחר זילברשטיין מבית ספר עירוני מקיף א' בבאר שבע נקרא "הסודות הכמוסים הטמונים במשולשים צ'יביאניים" והוא מחקר חדשני על מושג המשולש הנפוץ בלימודי הגיאומטריה, במהלכו אף הצליחה להוכיח משפט חפיפה חדש. שחר תייצג את ישראל בתחרות Intel ISEF בתחום המתמטיקה.

במקום השלישי זכה חנא מועלם מתיכון בפטיסטי בנצרת על מחקר בתחום האופטיקה שעיקרו שיפור יעילות משקפי רב-חריר (Pinhole Glasses). מדובר בפרויקט שמציע הוספת תיקון אופטי ושינוי גודל החרירים במשקפיים המשפרים את איכות חייהם של הנזקקים להם. חנא ייצג את ישראל בתחרות Intel ISEF בתחום הפיזיקה.

תחרות המדענים והמפתחים הצעירים היא תחרות ארצית המתקיימת זה 17 שנה. מאות מועמדים ניגשו לתחרות ומתוכם עלו לגמר 59 תלמידי תיכון (29 בנות ו-30 בנים) יהודים וערבים, דתיים וחילוניים מכל רחבי הארץ. בשלב הגמר של התחרות התמודדו 45 עבודות מצטיינות בתחומים כגון טכנולוגיה ומדעי המחשב, מדעי הטבע והמתמטיקה, מדעי החיים והסביבה, וגם מספר עבודות בהיסטוריה ובמדעי החברה. התחרות הינה חלק מתוכניות המחקר והפיתוח של האיחוד האירופי לעידוד ושיתוף פעולה בין המדענים הצעירים באירופה, ושל התחרות העולמית היוקרתית אינטל אייסף Intel-ISEF בארה"ב.

בראש צוות השופטים של התחרות עמד פרופסור חנוך גוטפרוינד מהאוניברסיטה העברית, ולצדו שופטים מבכירי האקדמיה והתעשייה בארץ. את המדענים והמפתחים הצעירים ליוו מנחים ודוקטורנטים בהנחייתו של פרופסור גדי גלזר מהאוניברסיטה העברית, עובדי פיתוח של חברת אינטל וצוות מוזיאון המדע ע"ש בלומפילד.

הזוכים

בנוסף עוד שמונה פרויקטים שונים זכו בציונים לשבח, בינהם מחקר מתחום המחשוב הלביש – תחום שחברת אינטל היא אחת מהמובילות העולמיות שלו. מדובר בכפפה מלאכותית שמחליפה תפקוד עצבי של כף היד ומתריעה מפני קרבה למקור חום. מחקר נוסף הוא מתחום הטכנולוגיה והמחשוב: מערכת תקשורת חילופית לבעלי צרכים מיוחדים. מחקרים נוספים שזכו לציון לשבח הם בתחום מדעי הטבע - חיישן ייחודי לזיהוי ננו חלקיקים, מדעי החיים והסביבה – הפקת ביודלק מביומסה, ועוד.

לזוכים במקומות הראשונים בתחרות יוענקו מלגות לימודים במוסדות להשכלה גבוהה בישראל ולזוכים בציון לשבח יוענקו מלגות לרכישת ספרים. הפרסים הן חלק משיתוף הפעולה של התחרות עם חברת אינטל, שב-40 שנות פעילותה בישראל מממנת, תומכת ומקצה משאבים לקידום חינוך טכנולוגי ומדעי.

תגובות

מומלצים