כדור תועה נתקע בצווארו של בן 5 מסוריה ורופאי רמב"ם הצילו את חייו

במקום לצאת דרך הלחי השניה, הכדור נתקע באזור הצוואר, קרוב מאוד לכלי דם חיוניים וסיכן את חייו של מ' ילד מסוריה. בניתוח דרמטי, הצליחו רופאי רמב"ם להוציא את הקליע, ללא כל נזק ולהציל את חייו של הילד.

01.10.2014 מאת: פורטל הכרמל והצפון
כדור תועה נתקע בצווארו של בן 5 מסוריה ורופאי רמב"ם הצילו את חייו

החיים באזור לחימה מזמנים סכנות רבות, חלקן קטלניות לאלו המתגוררים בדרום סוריה. לפעמים מצליחים התושבים להגן על עצמם באמצעות המלטות משטחי האש או הסתתרות. לפעמים אין ברירה, אלא להישען על המזל ועל הרופאים בישראל...

לפני שבוע ימים, הסתובב מ', ילד בן חמש המתגורר בדרום סוריה, יחד עם אביו ברחוב. בזמן ששהו בחוץ החל ירי ובעודם רצים לתפוס מחסה נפגע מ' מכדור תועה.

הקליע, שפגע בפניו של הילד, נכנס דרך לחיו הימנית ומשם לכיוון הצוואר. אביו של מ' מיהר לפנותו לבית החולים הצה"לי שעל גבול סוריה-ישראל, ומשם פונה הילד לרמב"ם, כשמצבו מוגדר בינוני ועלול להידרדר.

עם הגיעו לרמב"ם בוצעו בדיקות דימות בילד כדי להבין את התמונה טוב יותר ולאתר את מיקומו המדויק של הקליע. הבדיקות העלו כי המצב מסובך מכפי שחשבו. הקליע, שירד לכיוון צווארו של הילד, עבר את הלוע והלשון, נתקע במיקום מסוכן במיוחד: צמוד לעורקי ו-וורידי הצוואר, מרחק של חמישה מילימטרים מעורק התרדמה (קורוטיס), המוביל דם למוח, ובצמוד לווריד הג'וגולרי בצוואר.

במצב כזה הקליע יכול היה לגרום לפגיעה באספקת הדם למוח או בעצבי עמוד השדרה, ולהוביל לנזק מוחי, לנכות קשה או למותו של הילד.

"הסברנו לאב שלבנו יש הרבה מזל, כיוון שהקליע נעצר לפני שפגע בעורק חשוב", מספר ד"ר סאלח נסייר, מתמחה במחלקת כירורגית פה ולסת ואחד הרופאים שניתחו את מ', "הסברנו לו גם שמדובר בניתוח מסוכן ומאתגר, אבל הקליע חייב לצאת".

בניתוח שארך כשעתיים וחצי, ביצע צוות רב תחומי עליו נמנו ד"ר טוני כארם, רופא בכיר בכירורגית כלי דם, ד"ר עמרי אמודי, רופא בכיר בכירורגית פה ולסת, וכאמור ד"ר נסייר, את הניתוח המורכב.

הקליע

ראשית, פתחו הרופאים את צווארו של הילד לאורכו, ואחרי שהפרידו בזהירות את כלי הדם זה מזה, וניקזו את הזיהום שנגרם בגלל הקליע, שלפו לאט, לאט את הקליע ממיקומו המסוכן.

 "גם במהלך הניתוח היה חשש גדול", משחזר ד"ר נסייר, "לא היה ברור אם הקליע סותם חור באחד מכלי הדם, והיתה אפשרות שברגע שנוציא אותו יחל דימום מסוכן, אך לשמחתנו זה לא קרה".

מחוץ לחדר הניתוח המתין האב המודאג, ששמח לקבל את החדשות הטובות: "הוא חיבק אותנו והודה לנו מקרב לב על שהצלנו את חייו של מ'", מספר ד"ר נסייר, "לילד היה מזל גדול מאוד. עוד כמה מילימטרים למטה והוא היה מת במקום. עכשיו הוא מתאושש מהניתוח, ובעוד כמה ימים יוכל להשתחרר לביתו".

בתמונה: צילום רנטגן של הקליע בצווארו של הילד והקליע לאחר הוצאתו.
צילום: דוברות רמב"ם.

תגובות

מומלצים