נסיונות הונאה בדיווחים למיסוי מקרקעין בשווי מיליוני שקלים

במסגרת מבצע של רשות המסים שנערך בכל אזור המרכז, השפלה והכרמל נמצאו עשרות מקרים של דיווחים כוזבים על שווי מכירת דירות. בביקורות בבתי עסק דווקא נרשם אחוז נמוך יחסית של אי רישום הכנסות, הגבייה מהמבצע צפויה לעמוד על כ-7.5 מיליון ₪.

21.12.2014 מאת: פורטל הכרמל והצפון
נסיונות הונאה בדיווחים למיסוי מקרקעין בשווי מיליוני שקלים

במבצע רבעוני שנערך בשבוע שעבר באזור המרכז, חשפו מפקחי מיסוי מקרקעין מספר דיווחים כוזבים לרשות המסים, המסתכמים במיליוני שקלים שהיו נמנעים מקופת המדינה לולא עירנותם; גם במבצעי הביקורות של עובדי ניהול ספרים בעסקים ברחבי הארץ נתגלו ליקויים, אך באחוז נמוך יחסית למבצעים דומים – בכ-10% מבתי העסק שנבדקו בלבד.
 
בגבעת שמואל נרכשה על ידי חברה וילה מקבלן בשנת 2007 תמורת כ-2,000,000 ₪ עבור מגוריו של המנכ"ל ונמכרה כעת תמורת שווי מוצהר של 5,100,000 ₪. הפער במחיר עורר את חשדם מפקחי מיסוי מקרקעין מרכז, ובבדיקה מול החברה נטען כי בוילה בוצעו לכאורה עבודות השבחה בהיקף של שני מיליון שקלים, למרות שנרכשה חדשה לגמרי, והחברה דרשה פחת בהתאם להוצאות. בביקורת שנערכה בנכס נמצאה אי התאמה בין ההוצאות שנדרשו לבין המצב בשטח, והועלה החשד כי העבודות כלל לא בוצעו באותו בית אלא בבית אחר שבבעלותו הפרטית של המנכ"ל ואמנם, בבירור שנעשה מול מייצג החברה, לא ידע להסביר את ההוצאות המוגזמות שלא ניכרו בבית. הוחל בבדיקה מעמיקה על מנת להוציא שומה מתוקנת ובנוסף, המקרה הועבר לבדיקת ההיבטים הפליליים שבו.
 
במקרה אחר שטופל במסמ"ק מרכז, נמכרה דירת שני חדרים ישנה בבני ברק בכחצי מיליון דולר. הסכום הגבוה עורר את חשדה של עובדת המשרד ואכן, בדיקה בנכס העלתה שהמחיר אינו סביר ואינו תואם את מצב הדירה. מבדיקה מול ועדת התכנון והבנייה העירונית, עלה כי לדירה קיימות זכויות בנייה גדולות ששוויין רב ושלא דווחו כנדרש למיסוי מקרקעין, ובעלי הדירה – שלולא הגילוי היו מקבלים פטור שלא כדין ממס שבח בגין מכירת דירה מזכה יחידה על הסכום כולו, כעת חוייבו במסים של מאות אלפי שקלים.
 
גם באזור השרון וצפונה נמצאו מקרים של דיווחים כוזבים או חסרים: במתחם בתי הקיץ בחוף הזהב בקיסריה, מפקחי משרד מיסוי מקרקעין חדרה חשפו מוכרי דירה שזייפו זכרון דברים במטרה ליהנות מפטור ממס שהקנתה הוראת שעה שהייתה בתוקף עד מאי 2013 שאיפשרה למכור שתי דירות למגורים בפטור ממס שבח, נוסף לדירה יחידה מזכה. המוכרים ככל הנראה סברו שיהנו מהפטור ממילא ורק לאחר שהוצאה להם השומה, הבינו את טעותם ו"מצאו" את זכרון הדברים. מלבד גביית המס שנדרש על פי תאריך חתימת החוזה האמיתי – כחצי מיליון שקלים, על המוכרים הוטל קנס גרעון של כ-78,000 ₪ וכופר כחלופה להליך פלילי בסך של כ-60,000 ₪.
 
מפקחי מסמ"ק חדרה חשפו גם מספר בעלי דירות מזכרון יעקב, אום אל פאחם ובנימינה שהצהירו על שווי דירה הנמוך מהשווי בו נמכרה בפועל. במקרה אחד הגיע רוכש דירה למשרד לדווח על מכירת דירתו ו"על הדרך" סיפר על שכנו בבאקה אל גרבייה שמכר שתי דירות בשווי של כ-8 מיליון ₪ וזאת מבלי לדווח כלל למיסוי מקרקעין. מלבד השומה שהוצאה למוכר, הוטל עליו גם קנס מינהלי.
 
המבצע כלל גם ביקורות ניהול ספרי חשבונות שנערכו על ידי עובדי יחידות ניהול ספרים במגוון תחומי עסקים, כגון מספרות, משרדי תיווך נדל"ן, מסעדות ועוד בעיקר באזורים של כפר סבא, רמלה וחולון, שהפעם העלה שיעור מכובד של 90% דיווח אמת על הכנסות מתוך 588 בתי עסק שבוקרו. כך, בכפר סבא נמצא שיפוצניק גבס שהפקיד לבנק תשלום של כ-15,000 ₪ שלא רשם בספרים שלו ובמשרד תיווך דירות בבת ים לא נרשם תשלום בסך 7,000 ₪. שניהם טענו כי התכוונו לרשום את ההכנסות בספרים ולהוציא חשבוניות עם סיום העבודה וקבלת הסכום המלא. במהלך המבצע בוצעה גם פעילות אכיפה של היחידה לאכיפת הגבייה של רשות המסים כנגד חייבי ניכויים וסרבני הגשת דוחות, שחלק הועברו לטיפול במישור הפלילי וכנגד 220 מהם בוצעו עיקולי צד ג' ובנקים. 
 
המבצע נערך כחלק מפעילות נרחבת של רשות המסים כנגד מעלימי מס והון שחור ובמסגרת הנחיית מנהל הרשות, משה אשר, למשרדים האזוריים להגביר את פעילות האכיפה ולשפר את כושר ההרתעה, בין היתר ע"י עריכת מבצעי שטח שמטרתם להביא לדיווחי וגביית מס אמת ולהגביר את השוויון בנטל בקרב האזרחים. במבצע נגבו כ-2.8 מיליון שקלים ופוטנציאל הגבייה במיסוי מקרקעין על סמך הממצאים שנתגלו עומד על סך של כ-3.2 מיליון שקלים (לא כולל קנסות וכופר).

תגובות

מומלצים