התחלואה במפרץ חיפה דומה לתל אביב וחדרה

כך דיווח הבוקר פרופ' בוריס פורטנוב, ראש צוות המחקר האפידמיולוגי המדאיג בעניין זיהום האוויר במפרץ חיפה והשלכותיו הבריאותיות על התושבים, לוועדת הפנים והגנת הסביבה.

08.02.2016 מאת: פורטל הכרמל והצפון
התחלואה במפרץ חיפה דומה לתל אביב וחדרה

שר הבריאות יעקב ליצמן: לא אהסס לסגור מפעלים אם צריך. אני מתחייב לא להסתיר שום מידע. לא יהיה מצב סכנה של אזרחים".

יו"ר ועדת הפנים דודי אמסלם: "יש עודף אסטמה ומחלות לב בנקודות החמות ומשרד הבריאות הגיע למסקנה שעודף מקרי הסרטן אינו מקרי, אז חייבים לעשות מעשה מידי".
 
 
נתוני התחלואה במפרץ חיפה די דומים למטרופולינים אחרים שנבדקו, תל אביב וחדרה, כך דיווח הבוקר פרופ' בוריס פורטנוב, ראש צוות המחקר האפידמיולוגי המדאיג בעניין זיהום האוויר במפרץ חיפה והשלכותיו הבריאותיות על התושבים, לוועדת הפנים והגנת הסביבה בראשות ח"כ דודי אמסלם.

עם זאת, בניתוח מרחבי של אזור המפרץ נמצאו "נקודות חמות", בהן יש מוקדי תחלואה עם ריכוז חולי סרטן גבוה מהממוצע. "יכול להיות שגם בתל אביב ובחדרה יש נקודות חמות. לא בדקנו. איננו יכולים בשלב זבה לפרסם דבר על מיקום הנקודות החמות, כי הדו"ח צריך לעבור בדיקה של ועדה מקצועית, והיא תחליט אם לפרסם. אנחנו לא מחליטים. מה שמצאנו בינתיים שיש קשר בין הנקודות החמות האלה למצב סביבתי. יש קשר סטטיסטי מובהק בין האזורים עם תחלואה גבוהה יחסית לגורמים סביבתיים".
 
פרופ' איתמר גרוטו, משרד הבריאות: "מהנתונים שלנו בערים חיפה, ירושלים, תל אביב ובאר שבע, מצאנו אזור קר בירושלים (תחלואה נמוכה) בהשוואה לממוצע הארצי. בתל אביב יש יותר תחלואה בשיעור של 8-10% ובחיפה עודף תחלואה של 15%. מדובר בעודף תחלואה של סרטן, אסטמה ומחלות לב. מדובר בדוחות של 3-4 שנים אחרונות. מסוף 2014 המסקנה היא שהממצא לגבי סרטן אינו מקרי. דוח הסרטן האחרון מראה עודף סרטן מובהק בחיפה לאורך שנים.
 
שר הבריאות יעקב ליצמן: "השר לאיכות הסביבה אבי גבאי הזמין אותי לסיור בחיפה שלוש פעמים בחצי שנה. ההתעניינות שלנו באזור היא לא מהיום בגלל שהתפרסם המחקר שהוזמן על ידי בז"ן. מישהו הזמין את המחקר הזה ומישהו הדליף. ידוע שהמצב בחיפה לא טוב. אנו יושבים על זה חודשים. אני לא אהסס גם לסגור מפעלים אם צריך. אני מתחייב לא להסתיר שום מידע. לא יהיה מצב סכנה של אזרחים. ודרך אגב, הזיהום בכיר השבת יותר גרוע, ואין שם כמעט מה לעשות.
 
השר לאיכות הסביבה אבי גבאי: "אנחנו מקדמים את תוכנית קרקעות הצפון. מטפלים במכלי הדלק בקריית חיים. השכונות שם צמודות למיכלים, והדיירים הם מפוני ואדי סאליב – עוול על עוול. לא נאשר להגדיל את השימוש. מחליפים למכלים יותר בטוחים והם יורחקו למרחק 800 מטר מהבתים במקום 50 מטר. איך תוכנית כזו מרעה את מצב התושבים? הנמל זו החלטה שהתקבלה ואני לא יכול לבטל, אבל השקיעו בסקרי איכות סביבה 35 מיליון דולר. תקצבנו משאיות על גז ולאגד 30 אוטובוסים על גז, דברים שמעולם לא נעשו".
 
סגן השר ירון מזוז: "אני מבין שכל הסיפור התחיל ב-2007. אנשים נפטרים. כל יום אני מסתובב בקריות. אנשים מפחדים להתקלח. כל האדמה נגועה בזיהום. למה איגוד ערים לא שמים את המפתחות? אנשים מבוהלים".
 
ח"כ תמר זנדברג: "הייתה בזמנו סערה ומשרד הבריאות חזר בו. אתה אומר שגם היום אתם עומדים מאחורי האמירה שעודף התחלואה אינו מקרי?" פרופ' גרוטו: "אמרנו שיש אי בהירות לגבי סרטן אצל ילדים. לגבי כלל האוכלוסייה יש עודף מובהק בחיפה.

ח"כ מיקי רוזנטל: "אתה אחראי. מדוע נבחרו הערים חדרה ותל אביב לשם השוואה לחיפה? למה לא בדקתם עיר ללא תחנת כוח? זו בעיה מתודולוגית".

פרופ' גרוטו: "כי רצינו להתמקד בתוספת זיהום האוויר של התעשייה הפטרוכימית שפולטת חומרים מסרטנים. לכן השווינו לחדרה שיש לה תחנת חשמל ולתל אביב שיש בה תעשיה".
 
ח"כ רויטל סויד: "איך יכול להיות שמשנת 2007 ועדת הפנים דנה, ובסוף אנחנו מתכנסים בגלל הדלפה? כולנו יודעים שיש בעיה. חד משמעית יש תחלואה עודפת במטרופולין חיפה. היום יש אנשים שגרים בנקודות חמות, ועל אף שיודעים, לא חושפים מהם המוקדים החמים. המעט שאפשר לעשות – שידעו. איך יכול להיות שמסתירים מהציבור?"
 
ראש עיריית קריית ביאליק, אלי דוקורסקי: "אנחנו רוצים לדעת את האמת. האם הראשים הקטנים חזרו לגודלם הטבעי? הממשלה קידמה תוכנית, אבל רק חיפה שותפה. צריך לתקצב עוד רשויות. למה יושבים רק עם עיריית חיפה? יש לנו תוכניות משלנו".

השר להגנת הסביבה אבי גבאי: "קולגבה שלך בקריית מוצקין מסרב לשים נקודת ניטור. יש מפעלים שבשנה האחרונה לא עמדו במדדים ונסגרו, כמו אלקו שעובר לדרום".
 
ח"כ דודי אמסלם יו"ר הוועדה סיכם את הדיון: "ועדת הפנים והגנת הסביבה מקבלת בסיפוק רב את הצהרת שרי הבריאות והגנת הסביבה שהם לוקחים אחריות מלאה על מחקר זיהום האוויר בחיפה, שכן תמוה שעד כה מימן את המחקר גורם כלכלי בעל אינטרסים", לדבריו "לב בעניין הוא שהמדינה תיקח אחריות על המחקר כדי לוודא שהממצאים לא יהיו מוטים. מה שנעשה עד היום חסר תקדים. אמנם מדובר בצעדים קטנים, אבל שלא ננקטו בעבר. מכיוון שהמחקר לא הסתיים, ניתן להם להשלים את המחקר ובתחילת כנס הקיץ הוועדה תשמע נתונים מדויקים".

תגובות

מומלצים