שימוע לבז"ן בגין ריבוי התקלות

צעקה כוללת נגד מפעלי בז"ן בגין הפרה, לכאורה, של תנאי היתר הפליטה לאוויר של מפעל כרמל אולפינים שפלט עשן שחור מהארובות, לא סיפק מידע מלא, ולא עמד בנוהל דיגום בארובה.

26.10.2016 מאת: פורטל הכרמל והצפון
שימוע לבז"ן בגין ריבוי התקלות

מנכ"ל קבוצת בז"ן הוזמן לשימוע שיתקיים ביום חמישי -27 באוקטובר 2016.

ח"כ זאב אלקין, השר להגנת הסביבה: "לא נוכל לעבור בשקט על ריבוי התקלות במפעלי קבוצת בז"ן. לא תיתכן כמות כזו של הפרות היתר הפליטה, פעם אחר פעם, בתקופה כזו קצרה. השימוע הזה הוא רק צעד ראשון ולא נהסס להשתמש בכל הכלים העומדים לרשותנו, על-מנת לצמצם למינימום אפשרי של פגיעה באיכות חייהם של תושבי חיפה שממשיכים לשלם את המחיר על התקלות המרובות".

ח"כ ירון מזוז, סגן השר להגנת הסביבה: "אנחנו רואים בחומרה רבה כל פגיעה בבריאות תושבי מדינת ישראל על-ידי יצירת זיהום אוויר. לא נאפשר לאף מפעל – במפרץ חיפה או בכל אזור אחר בישראל – לפלוט מזהמים בצורה מוגברת ולסכן את התושבים. המשרד רואה בחומרה את ריבוי התקלות במפעל כאו"ל ובקבוצת בז"ן כולה וכן את התנהלות הקבוצה, יפעל ביד קשה בכל הכלים האכיפתיים שברשותו, וכן יוסיף להדק ולהגביר את הפיקוח והאכיפה".

​המשרד להגנת הסביבה זימן ביום חמישי  13.10.2016 את אבנר מימון, מנכ"ל קבוצת בז"ן לשימוע - טרם החלטת המשרד על נקיטת צעדי אכיפה כנגד חברת כרמל אולפינים מקבוצת בז"ן - בגין הפרה לכאורה של תנאי היתר הפליטה.
בזימון לשימוע מתוארים מספר אירועים:

ב-7 בספטמבר 2016, בשעות הבוקר המוקדמות, אירעה במפעל כרמל אולפינים (כאו"ל) תקלה באחד המתקנים (מונומרים), אשר הובילה להזרמה מתמשכת של כמויות גזים ללפיד, שהגיעו בשיא ל-25 טון לשעה. יצוין, כי הלפיד נועד לטפל בעודפי גזים הנוצרים כתוצאה מתקלות, מקרי חירום או הפסקת פעילות ייצור במתקנים.

בסיום האירוע נצפה עשן שחור במשך יותר מ-5 דקות מצטברות, דבר המהווה הפרה של היתר הפליטה. בהמשך אותו יום אירעו תקלות בשני מתקנים נוספים, שהובילו להזרמת כ-7 טון ללפידים.

בנוסף לאירועים אלו, ביום ו', 7 באוקטובר 2016, אירעה תקלה בשעות הערב (תקלה בין ממשק הבקרה בחדר הבקרה לבין מערכת הבקרה של מדחסי פרופילן ואתילן במתקן המונומרים), אשר הובילה להזרמה של 35 טון גזים לשריפה בלפיד. השיא היה בין השעות 19:00 ל-20:00, עת הוזרמו לא פחות מ-21.9 טון בשעה.

מצילומים שהועברו למשרד עולה, כי במהלך האירוע, במשך דקות ארוכות, היתמר עשן סמיך נראה לעין, המצביע על חשש כי הייתה הפעלה לא תקינה של הלפיד, אשר עלולה להוביל לפליטת מזהמים ולזיהום אוויר חזק ובלתי סביר. לאור זאת, המשרד סבור כי החברה לא נקטה באופן מתמשך בכל האמצעים כנדרש בהיתר הפליטה, כדי שפעולת הלפיד תהיה תקינה.

התנהלות זו של הפעלת הלפיד באופן לא תקין, יחד עם תכיפות התקלות בחודש האחרון – כמו גם היעדר הפעלת אמצעי בקרה כנדרש בהיתר מהווים הפרה של תנאי היתר הפליטה וחוק אוויר נקי.

לכך יש להוסיף ריבוי תקלות במתקן ה-RTO (מתקן טיפול המיועד בעיקר לשריפת גזי פליטה המכילים חומרים אורגניים נדיפים), שעקב תקלות נעצרה פעילותו 6 פעמים במהלך השנה (3 פעמים מאז כניסת ההיתר לתוקף בחודש יולי). במשרד להגנת הסביבה התקבלו דיווחים ראשוניים בלבד בנוגע לתקלות הללו, ולא בוצע על ידי המפעל תחקיר מעמיק למניעת הישנות המקרים. התנהלות זו של המפעל מהווה הפרה של תנאי היתר הפליטה וחוק אוויר נקי, שכן המפעל לא סיפק מידע מלא, כנדרש.

עוד יצוין, כי ב-6 באוקטובר 2016 ביצע המשרד להגנת הסביבה סיור פיקוח לבדיקת מידת התאמת ארובות מפעל כאו"ל לנוהל בדיקת הארובות, וכי הן מצוידות בפתחי דיגום מתאימים, מרפסות, ואמצעי גישה נוחים ובטוחים לצורך ביצוע דיגום בכל עת. בבדיקה התברר כי שתי ארובות אינן עומדות בנוהל בדיקת הארובות של המשרד – דבר המהווה הפרה של היתר הפליטה.

מתיאור מקרים אלה עולה, כי מפעל כאו"ל פועל תוך הפרה של תנאי היתר הפליטה דבר המהווה הפרה של חוק אוויר נקי. לאור זאת, המשרד להגנת הסביבה שוקל להחמיר את הדרישות בנושאים אלה ולעשות שימוש בסמכויות האכיפה הפליליות והמנהליות העומדות לרשותו.

בשימוע שיתקיים ב-27 באוקטובר 2016 בשעה 10:30 יוזמנו מנהלי החברה להשמיע את טענותיהם, בטרם יקבל המשרד להגנת הסביבה החלטה. עד למועד זה נדרש המפעל להעביר מסמכים הנוגעים לתקלות, ולהוכיח כי ננקטו פעולות מקסימליות כדי לצמצם את ההזרמה ללפיד ושפעילותו תהיה תקינה.

תגובות

מומלצים