הסכנות בשתיית אלכוהול מזויף

בשנים האחרונות אנו עדים להתגברות תופעת הפצת המשקאות האלכוהוליים המזויפים במכולות ופיצוציות ברחבי הארץ' תופעה זו טומנת בחובה לא רק פגיעה כלכלית ביצרנים הלגיטימיים, אלא גם סכנה ממשית לבריאות ציבור הצרכנים.

11.03.2017 מאת: פורטל הכרמל והצפון
הסכנות בשתיית אלכוהול מזויף

משרד הבריאות מפרסם מידע אודות הסכנות בשתיית אלכוהול מזויף' תופעה זו עשויה בעיקר לסכן בני נוער, מאחר שמדובר במשקאות בעלי תוויות אטרקטיביות, צבעוניות ומחירים נמוכים ביחס למשקאות מקוריים מאותו סוג וגודל. בפעילויות שונות שביצע האגף לאכיפה ופיקוח של משרד הבריאות ברחבי הארץ, נתפסו עשרות רבות של בקבוקי משקאות אלכוהוליים מזויפים.


משקאות אלכוהוליים מזויפים מסוכנים לבריאות במספר אופנים:

1.הם עלולים להכיל רמות גבוהות, הרבה מעל התקן המותר, של הרעל הרפואי מתנול. מתנול הינו חומר רעיל במיוחד למערכת העצבים. הרעלת מתנול קלה אינה שונה מזו של אלכוהול רגיל וכוללת בחילות, הקאות ואיבוד הכרה. יחד עם זאת, הרעלת מתנול חמורה עשויה לגרום לאיבוד ראייה בלתי הפיך ואף למוות. בבדיקות מעבדה שביצע משרד הבריאות על מספר בקבוקי אלכוהול מזויף שנתפסו התגלו לעיתים רמות של יותר מפי 400 מעל התקן המותר במשקאות מסוג וודקה, ברנדי וערק.

2.משקאות אלכוהוליים מזויפים עשויים להכיל חומרים רעילים נוספים כגון ברוצין שידוע כגורם להתכווצויות שרירים ופגיעה כלייתית, אצטון, והחומר דנטוניום (ביטרקס) אשר טעמו המר העז נועד למנוע צריכה של כוהל תעשייתי, ולכן הוא מוסף תדיר לתערובות אלו.

משקאות אלכוהוליים מכילים רמות גבוהות של רעלים רפואיים כגון מתנול וביטרקס בשל אופן הייצור שלהם אשר מקורו בשימוש באלכוהול תעשייתי שאינו ראוי לשתייה. זייפני המשקאות האלכוהוליים רוכשים כוהל תעשייתי, ובשיטות גסות, ובאמצעי ייצור ביתיים ולא ראויים מסננים וממתיקים את הכוהל עד שטעמו המר פחות ניכר. כמובן שתהליך זה אינו מצליח להיפתר מהרעלים הקיימים בו מלכתחילה, והחומר עדיין אינו ראוי לשתייה.

כיצד ניתן לזהות משקאות אלכוהוליים מזויפים?

1.בפעולות של האגף לאכיפה ופיקוח של משרד הבריאות עיקר המשקאות המזויפים היו מסוג וודקה, ערק וברנדי.

2.בתוויות משקאות מזויפים לרוב חסר מידע בסיסי שחובה לציינו על תוויות: כגון, כתובת יצרן, שם בעברית, ערך קלורי, ברקוד. לעיתים מופיע מספר טלפון אך הוא מנותק. בנוסף, תתכן אי-הלימה בין הכמות המצוינת במיליליטר על גבי התווית והכמות בפועל (לדוגמה, רשום 400 מ"ל כשניכר שהכמות היא פחות משליש ליטר, הכמות שיש בבקבוק קטן של משקה מוגז),

3.משקאות מזויפים, לעיתים, ללא אישור כשרות תקני או חותמת כשרות.

4.מחירם של משקאות מזויפים מאוד נמוך ולרוב מחשיד. בקבוק קטן של משקה עשוי לעלות בין 20-10 ₪ו בקבוק גדול אף מעט יותר.

שמות של תכשירים שנמצאו כמזויפים:
וודקה פשנצ'איה
וודקה רספוטין
וודקה אסקובר
אלסקה (מזוייף)
וודקה סטופקה
וודקה סבארוב
Russian וודקה
ברנדי קיי בי
ברנדי היאיקיה
ברנדי סבארוב
פלסקה ברנדי
ערק בגדדי
ערק אסלי (מזוייף).

תגובות

מומלצים