"לא רוצה למות אני רק בלחץ נפשי?"

צוותי הצלה ומשטרה לא פעם מוקפצים לזירות בהם יש אותות של מקרה אובדני בכפרים הדרוזים, נער או נערה או אישה מאותתים על מצוקה ומשתפים את הקרובים בכוונתם לשים קץ לחייהם, ברוב המקרים הם מתעוררים למציאות חדשה ובמקרים רבים ההגעה של צוותי ההצלה מצילה חיים.

17.11.2019 מאת: פורטל הכרמל והצפון
"לא רוצה למות אני רק בלחץ נפשי?"

 

יותר ויותר הודעות במיוחד של בנות ונשים שמנסות לאותת על מצוקה, שמדברות בקרב חברות בני משפחה או ברשת החברתית, לרוב אין התייחסות רצינית למרות משמעות הדבר.

יש לציין כי, לא כל מחשבה או דיבור על אובדנות מעידים על כך שהנער או הנערה אכן יעשו זאת וגם לא כל פגיעה עצמית משמעותה סכנה אובדנית.

יש בני נוער וצעירים שמצהירים על כוונות כאלו כדי להביע מצוקה כלשהי ללא כוונה למות ויש הפוגעים בעצמם באופן חזרתי ללא רצון למות, אך עדיף שגם במקרים אלו מי שיעריך את רמת הסכנה והצורך בטיפול יהיה איש מקצוע עם ניסיון.

במקרים הבודדים שאנשים מזהים אות של מצוקה מאחרים, מיד מתקשרים למשטרה ומאתרים את אותה נערה או אישה או נער שנמצאים במצב של מחשבות אובדניות,  ובמקרים רבים מדובר בנערות ונשים שמודעות לכך שהן לא מתכוונות לעשות שום דבר רע לעצמן ובסך הכל שיתפו שהן במצוקה נפשית.

איתור זירה בה יש הודעה על ניסיון אובדני מתחלק לשניים, האחד קטינה מתחת לגיל 17 והשני אישה שמעל הגיל, שני המקרים שונים לחלטוין.

במקרה של קטינה שמאתרים שהיא שידרה או הביעה רצון על סיום חייה, הדבר לא מסתיים בזה שרק נבדק הדבר, היא עוברת לטיפול מקיף ברווחה אצל בעלי מקצוע ועמותות שונות שמטפלות בדיכאון וזה ילווה אותה לאורך הרבה שנים ובמקרים מיוחדים נערות עוברות למוסדות סגורים ולטיפול מסיבי.

במקרה של אישה בוגרת הטיפול שונה לחלוטין, היא לא עוברת לטיפול שום גורם מקצועי אם היא לא רוצה בטיפול שניתן ומתאפשר לה.

חשוב לציין שריבוי המקרים מחייב מספר גדול של בעלי מקצוע ואנשי הצלה לטפל במקרים כאלה ולהגיע בזמן הקרוב לכל אחת ואחת וזה לפעמים מביך שבן משפחה מקבל הודעה להגיע לזירה שבעצם מדובר בבת משפחה.

הלחץ החברתי, הבעיות והכלכלה, אי ההסתדרות עם המצב הקיים בבית נותן לפעמים לכל מני נערות ונשים לשדר מצוקה, נכון שצריך להתייחס ברצינות לכל אות, אבל חשוב גם להבין שכאן נגמר העניין של הפרטיות.

אם אדם במצוקה או בלחץ כלשהו, עדיף לפנות לבעלי מקצוע מוכרים, לספר ולטפל בעניין הזה, ולא לרוץ לרשת ולפרסם את המצוקה שלו.

במקרה אחד אישה דיברה עם חברה וסיפרה לה על כוונתה לשים קץ לחייה, אותה חברה לא התייחסה למקרה ואם לא היה מגיע למקום אדם במקרה, האישה הזו לא הייתה עוד בחיים.

חשוב להתייחס ברצינות לאותות מצוקה, לשאול שאלות ישירות ואמפתיות ולהפנות את האדם הנמצא במצוקה לקבלת עזרה מקצועית מתאימה.

מצד אחד חשוב להקשיב לכל אחת ואחת ומצד שני כן להודיע שצריך לרשויות המטפלות, ובמיוחד למוקד 100 של משטרת ישראל.

יש לציין כי בכל שנה מתאבדים בעולם כמיליון בני אדם, כאשר מתוכם קרוב ל- 100,000 הינם צעירים. בישראל, המספרים מעידים על כ- 550 אנשים המתאבדים מדי שנה, מתוכם 100 לערך הינם בני נוער.

 

פורטל הכרמל

תמונה להמחשה צילום משטרת ישראל

תגובות

מומלצים