70שנים מכפרים לעיירות ובדרך לערים

עם כל התהליכים המודרניים, מעל 90% מהדרוזים חוזרים לישובים ולמשפחות, אחרי שנים של יציאה מהישובים בצעירותם, ללימודים ועבודה וצבא והכרת הארץ והעולם, מה הסיבה לחזרתם?.

27.03.2018 מאת: דוקטור גבר אבו רוכן
70שנים מכפרים לעיירות ובדרך לערים

תמונה של קבוצת יהודים ודרוזים להמחשה

ישובי הדרוזים בישראל עברו ועוברים תהליכי שינוי ותמורות בכל תחומי החיים, במשך 70 שנות מדינת ישראל, כל הישובים גדלו מבחינת דמוגרפיה ואוכלוסייה פי עשר בערך, מ 15 אלף דרוזים ב1948 ל 150 אלף ב2018.

ישנה מגמה של ירידה בשיעור הריבוי הטבעי, מ3.5% בשנות החמישים והשישים במאה הקודמת, ל 1.5% עד 1.8% בממוצע ב2017.

ממוצע נפשות במשפחה ירד מ 6-8 ילודים לפני כ60 שנים, ל 2-4 ילודים בשנים האחרונות.

אחוז התעסוקה בחקלאות ירד מ 90% בשנות ה50 במאה הקודמת, ל 3-5 % בשנים האחרונות.

תהליכי השינוי והאורבניזציה "עיור" הושפעו מכמה גורמים מרכזיים בפנים ובחוץ ובארץ ובעולם, כמו מהפכת החינוך העממי לכל, מהגן ועד האקדמיה, ומהפכת התעסוקה והמעבר מחקלאות למקצועות פרנסה ותעסוקה מגוונים ומודרניים, מהפכת התחבורה והנסיעות מחוץ לישובים, מהפכת התקשורת בארץ ובעולם, אורח החיים החופשי והדמוקרטי של המדינה, השירות הצבאי והחשיפה לחברה הישראלית והעולמית והטכנולוגיה והמדע .

כל אלה גרמו לשינויים פיזיים וחומריים דרסטיים, לטוב ולרע,  בישובים ובסגנונות הבניה והחיים והלבוש והאוכל וכלי החשמל ואמצעי התחבורה.

לעומת זאת עם כל התהליכים המודרניים האלה, מעל 90% מהדרוזים חוזרים לישובים ולמשפחות, אחרי שנים של יציאה מהישובים בצעירותם, ללימודים ועבודה וצבא והכרת הארץ והעולם, מה הסיבה לחזרתם?.

זה טמון במגנט מיסטי דרוזי המושך אותם בחזרה לישובים ולמשפחות, והמגנט המיסטי הזה מורכב, מהנאמנות למשפחה בעיקר ולמסורת ומנהגים ורצון להתחתן עם אשה דרוזית, והתמיכה הפיזית חומרית וחברתית ומנטלית ורוחנית המקבלים אותה מהמשפחה והקהילה והסולידריות.

על אף השינוי החומרי הגדול שעברו, השינוי המנטלי והרוחני היה חלש מאד, ועדיין נאמנים לתרבות הדרוזית המזרחית עם אמונות דתיות מיוחדות, ומסורות ומנהגים שולטים בחלק גדול מהאוכלוסיה.

עם תהליכי המודרניזציה והעיור האלה, הדור הצעיר עובר מהפכה ומשבר חברתי ורעיוני שכלי וזהות, ומנסה להתמודד עם בעיות קשות כמו, מגורים ודיור, תעסוקה וכלכלה, חינוך והשכלה, השתלבות במדינת ישראל, ושמירה על זהות דרוזית, וקשר עם התרבות והחברה הערבית בארץ ובעולם.

והשאלה המרכזית, איך לשרוד כדרוזי בעולם פתוח וחופשי ומושך מצד אחד, ומצד שני אותו עולם מלא רדיפות וקיצוניות וגזענות במיוחד כלפי מיעוטים שונים.

בכלל הצעיר צריך להתמודד ולהשתדל להצליח במכלול האתגרים האלה ואחרים.

לא כולם עומדים במשימה ובמבחן החיים, וביכולת לזרום עם העולם, מבלי לאבד את עצמם ומהותם ושייכותם.

פורטל הכרמל

תגובות

1. סאמי לפני 6 שנים
חזרה

מומלצים