בימים אלה בדצמבר1863 קטפו זיתים בכרמל

הנוסע האנגלי הנרי בייקר טריסטראם שהגיע לארץ במאה ה19 כתב בספר המסעות שלו על שני הכפרים דאלית אל כרמל ועוספיה, טריסטראם התמקד בעוספיה שניצלה מחורבן והרס בתקופת איברהים פאשא המצרי בגלל אומץ לבם וגבורתם של אנשי הכפר.

22.12.2017 מאת: דר גבר אבורוכן
בימים אלה בדצמבר1863 קטפו זיתים בכרמל

בישובי הדרוזים בכרמל דאלית אלכרמל ועוספיה, מסיק הזיתים נמשך עד סוף דצמבר ולא הסתיים בחודשי אוקטובר /נובמבר, כמו שנהוג בזמננו, עדות והוכחה לכך אפשר למצוא בספר המסעות של הנוסע האנגלי הנרי בייקר טריסטראם שהגיע לארץ במאה ה19 וערך מסע ארוך ומקיף ומדעי.

טריסטראם חקר ביחד עם המשלחת שהתלוותה אליו נושאים בעולם החי צמחים ובוטניקה ובעלי חיים וזאולוגיה וסלעים וגיאולוגיה וגיאוגרפיה וסביבה.

למשל הוא הראשון שגילה והזכיר את הזרזיר שחי באזור ים המלח עד היום והוא נקרא על שמו בספרות המדעית, טריסטרמית, זרזיר שחור עם מקור צהוב וכמה נוצות צהובות על הכנפיים, בנוסף לעוד מאות תופעות וגילויים שלא ידעו עליהם במערב לפני מסעו של טריסטראם.

בנוסף למחקר ולגילויים, טריסטראם כתב על ישובים ואתרים שעבר בהם ועל התושבים והאוכלוסיה, הוא עבר בכפר עוספיה על הכרמל ביום 20 בדצמבר 1863 וישן לילה בבית המוכתאר הנוצרי, היו שני מוכתארים בישוב אחד דרוזי והשני נוצרי.

בספרו, יומן מסע בארץ הקודש 1863-1864 טריסטראם כותב: "עברנו על הכרמל והגענו לכפר בשם עספיא, רוב אוכלוסייתו דרוזים כ780 תושבים ומעט נוצרים, כשנכנסנו לבית המוכתאר, מצאנו ערימת זיתים על הרצפה, ומיד קמו הבחורות והנשים והתחילו לפנות את הזיתים מהמסיק ממרכז הבית לצדדים וליד הקירות".

טריסטראם מתאר את הבית הכפרי המסורתי ואת הלבוש המסורתי, וקבלת הפנים החמה, והמאכלים הכפריים הביתיים, ומציין עוד : "הכפר עספיא שרד וניצל מחורבן והרס בתקופת איברהים פאשא המצרי ששלט באזור בין השנים1832-1839, בגלל אומץ לבם וגבורתם של אנשי הכפר ואז נהרסו כמה כפרים קטנים ששרידיהם עדיין פזורים על החרבות והגבעות הפזורים על הכרמל, לפי דברי התושבים היו על הכרמל 16 ישובים דרוזיים לפני מלחמות איברהים פאשא נגד הדרוזים ונשארו רק שניים, עספיא ודאלית אלכרמל, הישוב אום אלזינאת היה ישוב דרוזי עד 1840, אז נהרס עם ישובים אחרים באותה תקופה".

טריסטראם כותב בספרו : "כפר עספיא מפורסם בשני מוצרים, שמן זית ודבש, בכל בית, ברחבת הכניסה ראינו כוורות דבורים להפקת דבש, התושבים היו מייצאים ומוכרים שמן זית ודבש שייצרו בכמויות גדולות לסביבה שלהם, בכפרי הסביבה וחיפה ועכו, עצי הזית גדולים מלפני מאות שנים".

אוניברסיטת חיפה ארגנה וערכה 2 ימי עיון וכנס בינלאומי באפריל 2016, לרגל 150 שנה למסעו של טריסטראם בארץ, ביום השני לכנס ערכו המשתתפים טיול בכמה מקומות ואתרים שעבר בהם, יצאו מהאוניברסיטה דרך עוספיה (הדרכתי אותם בסביבה ובדרך שהלך בה טריסטראם וחברי משלחתו..) והמשיכו לקרן כרמל "אלמוחרקה" ולנצרת ולטבריה.

היום בגלל שינויי אקלים וגורמים נוספים תושבי כפרי הדרוזים בכרמל, מסיימים את מסיק הזיתים מהר מאד, בין אוקטובר לתחילת נובמבר, עובדה היא שאנשים המשיכו במסיק עד סוף דצמבר.

התרחבות הישוב והגידול של האוכלוסיה הרסו את עמק הזיתים, מלבד כמה חלקות קטנות שעדיין בעליהם שומרים עליהם ומנצלים את הזיתים והזית לצרכי מאכל ומשק בית.

האדם והתרבות הורסים את הטבע, כחלק מהקונפליקט המקומי והארצי והעולמי, בין התרחבות ישובית ודמוגרפית לבין שמירת טבע וסביב. על האדם ללמוד ולעשות למען חיים ביחד ומינימום נזקים לסביבה ולטבע, וגם פתרון להתרחבות ישובית ודמוגרפית, כמו בנייה לגובה, ולאפשר בנייה כפרית של 5 קומות או יותר ולא רק 3 קומות כפי שזה היום.

להמשיך לזרום ולהתפתח וגם לחיות טוב בסביבה איכותית, ירוק ונקי ואסתיטיקה ושקט, בלי זיהומים ורעשים.

ד"ר ג'בר אבורוכן, מרצה ומדריך ומנחה,בעל תוארים אקדמיים במכלול נושאים, גאואגרפיה ולימודי סביבה,הסטוריה ומזרחנות, פילוסופיה, חינוך, ספריות וספרנות, מנחה יוגה ומדיטציה, מוסמך ברפואה משלימה, גמלאי מערכת החינוך, כיום מורה דרך ומנחה מדיטציה.

פורטל הכרמל

תגובות

1. טבע ואדם לפני 6 שנים
בניה לגובה..זה הפתרון העתידי למגורים..

מומלצים