ברית מילה בישראל – על מה ולמה?

אחד הטקסים הדומיננטיים במסורת ובדת היהודית הוא טקס ברית המילה, ועומד בשורה אחת עם טקס בר המצווה ועם טקס הקידושין (נישואין) מבחינת המשמעות הניתנת לו.

27.11.2020 מאת: פורטל הכרמל והצפון
ברית מילה בישראל – על מה ולמה?

תמונה: Depositphotos

 

ידוע לכולנו כי הטקס מבוצע לכל בן זכר בגיל שמונה ימים, אך מדוע מבצעים אותו, מי מבצע אותו ומה מקור ברית המילה היהודית, לא רבים יודעים. על מקור הטקס ועל השינויים בתפיסתו, במאה ה-21 בישראל, בעמוד שלפניכם.

על מקור הטקס

ברית המילה מוזכרת לראשונה בספר בראשית, כאשר אלוהים מצווה את אברהם על ביצוע ברית מילה. אברהם היה רחוק מגיל שמונה ימים, ויותר קרוב לגיל 99 שנה. אברהם נתבקש לעבור את ברית המילה כאות לברית בין אברהם וצאצאיו, העם היהודי, לבין אלוהים. בגיל 99 אברהם עובר ברית מילה ולאחר מכן מל את בניו ועבדיו. את בנו יצחק, אברהם מל בגיל שמונה ימים.

לאחר מכן, על פי הפרשנויות השונות, ברית המילה אינה נשמרה כבראשונה, עד לתקופת המסע במדבר ומתן תורה. לאחר מתן תורה ברית המילה התווספה לחלק ממצוות הדת היהודית ונמשכת עד לימינו אנו.

מדוע מבצעים ברית מילה?

ברובד הפשוט ביותר, טקס ברית המילה הוא חלק משמעותי מסממני הדת היהודית, בשל הברית שכרת אלוהים עם אברהם אבינו, ובשל הציווי האלוהי לעשות זאת. מעבר לכך, בפן המסורתי, ברית המילה מסמלת את ייחודיותו של עם סגולה, שונה משאר העמים, כאשר ייחודיות זו באה לידי ביטוי גם בפן הפיזי. יש הסבורים כי ביצוע טקס ברית המילה אינו בעל סממנים דתיים או מסורתיים בלבד, אלא נושא עימו יתרונות רפואיים משמעותיים לא פחות.

ברית מילה במאה ה-21 בישראל

אם ביתרונות רפואיים עסקינן, הרי שמגמה מעניינת בתחום טקסי ברית המילה בישראל בשנים האחרונות, עוסקת בביצוע טקס ברית מילה על ידי רופא, ולא על ידי מוהל. כאמור, ברית מילה נושאת עימה יתרונות רפואיים מובהקים כגון מקטינה את הסיכונים לזיהומים, למחלות מין, להידבקות בנגיף ה-HIV ולמחלות באופן כללי. לא רק יהודים מבצעים טקס ברית מילה, אלא אנשים מדתות שונות בכל רחבי העולם.

אחת המגמות המתפתחות בישראל בשנים האחרונות, עוסקת בקיום ברית מילה בפן הרפואי, ללא הפן המסורתי – דתי. כלומר, במקום שמוהל יקיים את טקס הברית, רופא מקיים אותה. מגמה זו באה לידי ביטוי מכיוון שאנשים רבים כן רואים את היתרונות המשמעותיים של קיום ברית המילה, אך מעדיפים לקיים אותה באמצעות רופא ולא באמצעות מוהל, מכמה וכמה סיבות:

  • חוסר חיבור והקשר למסורת ולדת היהודית, אך לא ברמה של אי ביצוע ברית מילה, אלא ברמה של ביצוע הברית עם "ניטרול" ההקשר הדתי.
  • רופא מוסמך להזריק חומר הרדמה אשר מקל בצורה משמעותית את ההליך מבחינת מידת הכאבים, ליילוד.
  • רופא מוסמך לטפל בסיבוכים כגון דימום או זיהום במקום, במקום לרוץ לבית חולים.

 

חשוב לציין כי ביצוע ברית מילה אינה מחויבת להיערך על ידי מוהל בלבד, כל יהודי זכאי לבצע ברית מילה. רופא מוהל רשאי לשלב את האירוע המסורתי בנוסף להליך הרפואי, ובכך להעניק להורים ולמשפחה את השקט לו הם צמאים מבחינה רפואית, ואת החיבור המסורתי גם כן, במידה הנראית להם.

לעוד מידע, כנסו אלינו לאתר

 

תגובות

מומלצים