דום נשימה בשינה

הרבה דברים מתחוללים בגופנו זמן שאנחנו ישנים. אמנם שינה מרגישה כמו מנוחה מלאה של הגוף והנפש, אך למעשה לכל אורכה הגוף ממשיך לעבוד על מנת לצבור את האנרגיות שדרושות לנו בשעות הערות.

26.02.2021 מאת: פורטל הכרמל והצפון
דום נשימה בשינה

 

מכיוון שהגוף עובד בזמן שאנחנו ישנים- עלולים להיווצר מצבים בהם הגוף פועל לא כשורה מה שעלול לגרום לנו נזק בטווח הארוך והקצר. אחד ממצבים אלו הוא דום נשימה בשינה, ממנו סובלים אנשים רבים.

 

מהו דום נשימה בשינה?

 

דום נשימה בזמן השינה, או בשמו הרפואי "הפרעת נשימה חסימתית בשינה" (Apnea), הוא מצב בו נוצרות הפסקות בנשימה זמן השינה בשל חסימה של דרכי הנשימה העליונות. מחקרים שבדקו את הנתונים גילו כי 2-4 אחוזים מהגברים סובלים מהתופעה, בעוד שאצל נשים היא תופיעה רק ב- 1-2 אחוזים מהאוכלוסייה. לדום נשימה בשינה יש פוטנציאל נזק גדול. מכיוון שדום נשימה מדרדר את איכות השינה והמנוחה, הסובלים מהתופעה יחוו נדודי שינה, עייפות מוגברת במהלך היום, עצבנות וחוסר ריכוז. בנוסף לכך, נשימה לא סדירה בשינה יכולה לחשוף את הסובל ממנה לסיכון מוגבר למחלות לב, עלייה בלחץ הדם ועליית הסיכוי לאירוע מוחי כמו שבץ. 

 

סיבות לדום נשימה בשינה

קיימים גורמים רבים שעלולים להביא לדום נשימה, ובראשם השמנת יתר. השמנה גורמת לשקיעת שומן בקירות הלוע, מה שיוצר לחץ על רקמות בצוואר. ישנם גורמים נוספים לתופעה, שיש בהם מרכיב גנטי הקשור למבנה הפה והלסת:

  • חסימת דרכי האוויר העליונות על ידי בסיס הלשון
  • מבנה בעייתי של הלסת התחתונה
  • שקדים מוגדלים (נפוץ בעיקר בקרב ילדים)
  • חסימה של דרכי האוויר באף

 

אבחון

אבחון של דום נשימה בשינה מבצעים במעבדת שינה. במעבדה מודדים את מספר הפסקות הנשימה שהמטופל לחווה במהלך השינה, את רמת החמצן בדם ואת לחץ הדם של המטופל ועוד מספר פרמטרים.

על בסיס הממצאים קובעים את חומרת הבעיה ומדרגים אותה לפי אינדקס המבוסס על מספר הפסקות הנשימה המלאות וההפסקות החלקיות במהלך שעת שינה אחת:

  • מצב נורמטיבי- עד 4 הפסקות בשעת שינה.
  • חומרה קלה - 5-14 הפסקות בשעה.
  • חומרה בינונית- 15-29 הפסקות בשעה.
  • הפרעת נשימה חמורה- 30 הפסקות ומעלה בשעה.

 

טיפול

טיפול לדום נשימה בשינה דורש כמובן התאמה אישית למטופל ספציפי ולחומרת ההפרעה. במקרים קלים עד בינוניים הטיפול המומלץ יהיה לרוב הפחתה במשקל והתרגלות לתנוחות שינה אחרות שיקלו על הנשימה. במקרה הצורך נבצע ניתוח מתאים אצל רופא אף אוזן גרון או שנשתמש בהתקן אוראלי שאותו יכין רופא השיניים.

במקרים חמורים יותר של הבעיה הטיפול המקובל הוא שימוש במכשיר מחולל חמצן או מכשיר C-PAP שמזרים אוויר בלחץ חיובי בצינור המחובר למסיכה שהמטופל מרכיב בזמן השינה. כאשר לא מצליחים לישון עם המסכה החלופה המומלצת היא התקן אוראלי, שעלותו עולה לעיתים על יעילותם של ניתוחים לפתיחת דרכי הנשימה. 

 

תגובות

מומלצים