הזכות לקבורה אזרחית רחוקה מיישום

מסתמן מחסור של ממש במקומות לקבורה אזרחית ברוב אזורי המדינה ובעיקר בכפרים הדרוזים שם הבעיה מאוד מוחשית מאחר ולא מקבלים חלקות לקבורה וקוברים בחלקות הקיימות מזה שנים.

22.11.2017 מאת: פורטל הכרמל והצפון
הזכות לקבורה אזרחית רחוקה מיישום

21 שנים לאחר שנחקק חוק קבורה אזרחית, יש מחסור של אלפי חלקות, והזכות לקבורה אזרחית רחוקה מיישום.

הוועדה לענייני ביקורת המדינה של הכנסת בראשות ח"כ שלי יחימוביץ' קיימה היום (ד') דיון על יישום חוק הזכות לקבורה אזרחית חלופית משנת 1996, בעקבות דו״ח מבקר המדינה 67ב: ״הבטחת זכות אזרחי המדינה לקבורה אזרחית״, שהצביע על כשלים וגרירת רגליים מתמשכת של רשויות המדינה ביישום החוק.

יו״ר הוועדה ח״כ שלי יחימוביץ׳ אמרה ש-21 שנים מאז נחקק חוק הזכות לקבורה אזרחית חלופית, זכות יסוד זו רחוקה מאוד מיישום. יחימוביץ׳ ציטטה את דו״ח מבקר המדינה הקובע שקיים מחסור חריף בחלקות פנויות לקבורה אזרחית שנאמד ב-3,000 עד 17,000 חלקות קבר לכל הפחות לשנים 2016-2020. יחימוביץ׳ ציינה שכיום אזרחים רבים המעוניינים להיקבר או לקבור את יקיריהם בקבורה אזרחית סמוך למקום מגוריהם אינם זוכים למענה.

בתום הדיון הדגישה יחימוביץ׳ כי אינה מפקפקת ברצון של המשרד לשירותי דת לספק את שירותי הקבורה האזרחית, וכי הנושא אינו שנוי במחלוקת או בעימות בין חילונים לשומרי מצוות, ואולם קיימים חסמים משמעותיים המונעים הקמה של בתי עלמין אזרחיים כנדרש בחוק, בין אם מטעמים בירוקרטיים של חוסר תיאום חריף בין הרשויות, ובין אם עקב היעדר משאבים של עמותות המבקשות להקים בתי עלמין אזרחיים, אל מול הבסיס הכלכלי האיתן של חברה קדישא, שאף היא עמותה.

יחימוביץ׳ ביקשה ממנכ״ל המשרד לשירותי דת לעמוד בתקשורת שוטפת עם מנהל מקרקעי ישראל לטובת הקצאת קרקעות להקמת בתי עלמין אזרחיים, ולהגיש לוועדה בתוך 30 ימים דיווח על מסקנות וועדת המנכ״לים והוועדה הבין-משרדית שהוקמו לצורך בחינה של הצעדים הנדרשים למתן מענה מיטבי בכל הנוגע לקבורה אזרחית חלופית; עוד ביקשה יחימוביץ׳ ממשרד האוצר ומהמשרד לשירותי דת התייחסות בתוך 30 ימים לבעיה של חסם ההון הראשוני המונע מעמותות להקים בתי עלמין אזרחיים ומציב אותם בעמדת נחיתות לעומת חברה קדישא והמועצות הדתיות, והצגת אלטרנטיבות למודל הקיים היום.

הכרזה על בתי עלמין אזרחים

עודד פלוס, מנכ"ל המשרד לשירותי דת הסביר כי המשרד פיתח עד היום 22 חלקות לקבורה אזרחית בתוך בתי העלמין הקיימים ובכל רבעון תתווסף חלקה אזרחית באחד מבתי העלמין הקיימים. אריאל מזוז, מנהל אגף עסקאות במנהל מקרקעי ישראל  אמר כי ההקצאה ניתנת לרשות מקומיות ובהתאם לכך אין יכולת להבטיח שאכן יוקם במקום שהוקצה בית עלמין. הוא הוסיף ואמר כי הוכנה הצעה לפיה המשרד לשירותי דת יהיה שותף בהליך ההקצאה – אך הליך זה נתקע וממתין לאישור ועדת המנכ"לים.

ניתוח צרכים

לפי ההערכות השמרניות ביותר שהוצגו בדו״ח המבקר,  כ-6 אחוזים מהנפטרים בישראל מעוניינים בקבורה אזרחית, אך ישנה סבירות גדולה כי המספרים יעלו ככל שקבורה זו תהיה זמינה, ללא צורך בתשלום גבוה, וככל שהמידע לגבי אפשרות זו יהיה זמין לציבור. מנכ"ל המשרד לשירותי דת הדגיש, כי ככל הידוע לו, לכל אדם הדורש להיקבר בקבורה אזרחית נמצא מענה. יו"ר הוועדה ח"כ יחימוביץ' הדגישה כי על מנת לקבל תמונה אמתית יש הכרח לבצע סקר מסודר ומקצועי  ולא ניתן להמשיך ולהסתמך על הערכות ישנות בלבד.

מענה נוכחי לקבורה אזרחית

מנכ״ל המשרד לשירותי דת אמר שבבית העלמין האזרחי בבאר שבע קיים ההיצע הגדול ביותר העומד על  7000 מקומות פנויים.  ב – 22 החלקות שהוקצו לקבורה אזרחית קיימת אפשרות לקבורה אזרחית אם כי הם אינם נמצאים בפריסה מלאה בכל הארץ. באזור ירושלים נכון להיום אין אפילו מקום אחד, הוקצתה קרקע לקבורה אזרחית אך מאחר שהעמותה שאמורה הייתה לפתח את המקום לא מצליחה להעמיד לכך תקציב המשרד לשירותי דת השקיע בתכנון והוא לקראת הוצאת היתר בנייה ל-370 מקומות קבורה. בתל אביב, בית עלמין ירקון, הוקצה שטח לקבורה אזרחית והמשרד לשירותי דת על סף פרסום קול קורא לביצוע. בחיפה, בית עלמין תל רגב, הוקצו 50 דונם לקבורה אזרחית שיספיקו ל 35 אלף מקומות קבורה. מועצת בתי העלמין נערכת לביצוע מיידי עם קבלן שתוך זמן קצר יכשיר 2100 מקומות קבורה ובמקביל יפורסם מכרז לחברות להכשיר את כל השטח שהוקצה. פיתוח בית העלמין "ברקת" נתקע בשל התנגדות ראש המועצה האזורית והנושא נידון בימים אלו בבית המשפט.

המשרד לשירותי דת העמיד תקציב של 14 מיליון ₪, צבועים, לטובת פיתוח מקומות לקבורה אזרחית. נציגת מנהל התכנון הדגישה כי המענה העתידי צריך להיות בפיתוח בתי עלמין אזורים ולא עירוניים לאור הצפיפות התכנונית בארץ.

במהלך הדיון הודגש כי הצורך במתן מענה של קבורה אזרחית מוסכם על כלל המרכיבים בחברה, הן מהצד החילוני והן על ידי נציגי הציבור החרדי שאף תמכו בהצעת החוק. עוד נאמר כי החברות קדישא מגלות בשנים האחרונות פתיחות רבה ומאפשרים מרחב גדול יותר בניהול טקס הקבורה.

ח"כ יואל רזבוזוב אמר כי בשלוש השנים האחרונות רואים בשטח מגמה של שיפור משמעותי ביחס לקבורה אזרחית וכי יש שיתוף פעולה מצוין עם משרד הדתות. בזכות שיתוף הפעולה, גם ישובים שאין בהם בתי עלמין אזרחיים מקבלים פתרון בבתי עלמין קרובים. למשל נתניה: נותן קבורה חינמית לאזורי פ״ת, חיפה ועוד. הוא הוסיף וביקש כי הוועדה תתמקד בכל דיון באחד מהאזורים ובכך תסיר מכשולים ותבטיח מתן מענה לאזרחים.

ח"כ יעל גרמן, לשעבר ראשת עיריית הרצליה אמרה כי לדעתה, לא יכול להיות ששירות ציבורי נמצא בידיים פרטיות ועוד יותר מכך שדורשים מגופים אלו לתת שירות המנוגד לתפיסת עולמם ההלכתית. בהתאם לכך ספרה כי פעלה להקמת בית עלמין עירוני שיש בו חלקה אזרחית.

ח"כ יוליה מלינובסקי הדגישה כי חייבים לתת מענה לאזרחים ופחות חשוב מי המשרד שייתן את השירות. היא הוסיפה ואמרה כי ראשי רשויות שרואים בכך ערך, נותנים כבר היום שירות מצוין למבקשים להיקבר בקבורה אזרחית.

תגובות

מומלצים