לא כואב הלב לנשים

בתוך עשר שנים, חלה ירידה משמעותית במספר הנשים המגיעות ליחידה לטיפול נמרץ לב ברמב"ם על רקע של התקף לב קשה, כך עולה מנתונים שנאספו בביה"ח לרגל קמפיין המודעות הארצי למחלות לב בנשים, אשר עולה השבוע ברחבי הארץ.

04.12.2019 מאת: פורטל הכרמל והצפון
לא כואב הלב לנשים

ד"ר מירי בליך. צילום: מיקי וגל קורן.

 

בתוך עשור ירידה בכלל הנשים שהגיעו לבית חולים עם התקף לב קשה

בתוך עשר שנים, חלה ירידה משמעותית במספר הנשים המגיעות ליחידה לטיפול נמרץ לב ברמב"ם על רקע של התקף לב קשה, כך עולה מנתונים שנאספו בביה"ח לרגל קמפיין המודעות הארצי למחלות לב בנשים, אשר עולה השבוע ברחבי הארץ.

הקמפיין, אותו מוביל המרכז לבריאות לב האישה ב"הדסה", קורא להעלות את המודעות לבריאותן של נשים ולנקוט בכל האמצעים הקיימים להצלת חיים. תחת הכותרת "שימי לב ללב שלך" ובשיתוף פעולה עם מרכזים רפואיים רבים בארץ, ביניהם רמב"ם, מקיימים השבוע פעילות הסברתית ענפה בנושא.

על פי נתוני מרפאת לב האישה ברמב"ם, בין השנים 2017-2019 נרשמה ירידה של למעלה מ-50% במספר הנשים אשר הגיעו לרמב"ם עם התקף לב חמור ונזקקו לאשפוז ביחידה לטיפול נמרץ לבבי, זאת לעומת נתוני השנים 2009-2011. אולם, למרות שמספר הנשים עם התקף לב קשה  ירד באופן כללי, הרי בקרב נשים צעירות, בנות 55 ומטה, לא נדגמה מגמת שינוי בשנים האחרונות  ואחוז הנשים הצעירות, שגילן פחות מגיל 55, עם התקף לב חמור המתאשפזות בטיפול נמרץ לב עומד על מספרים דומים: כ-12% לפני עשור וכ-13%  בשנים האחרונות.

"ככלל לנשים מבוגרות יותר יש יותר מגורמי הסיכון המוכרים להתקף לב כמו יתר לחץ דם, יתר שומנים בדם, עישון, סוכרת, השמנה, העדר פעילות גופנית", מסבירה ד"ר מירי בליך, קרדיולוגית בכירה ברמב"ם ומנהלת מרפאת לב האישה בביה"ח, "בשנים האחרונות, הודות לטיפול טוב יותר בגורמי הסיכון הללו ולמודעות לחשיבות הטיפול בגורמי הסיכון הללו, ניתן לראות את הירידה בהתקפי הלב בקרב נשים. יחד עם זאת לנשים הצעירות במקרים רבים אין כלל מגורמי הסיכון הידועים הללו או לחלופין גורם סיכון בודד. הדבר מעלה אפשרות שהמנגנון להתקף לב בקרב נשים צעירות הינו מורכב יותר ולא לחלוטין ברור ויתכן וקשור בגורמים אחרים כמו תהליכי דלקת, תהליכי קרישתיות יתר ועוד. הממצאים שלנו בהחלט מעלים את החשיבות של המחקר של המנגנון המדויק הגורם להתקף לב בקרב נשים צעירות. הבנה טובה יותר של המנגנון תאפשר הסברה ונקיטת אמצעים שיובילו להורדת גם אחוז הנשים הצעירות עם התקף לב משמעותי".

מגמה נוספת שעולה מנתוני המרפאה מצביעה כי בקרב נשים מבוגרות הנמנות על המגזר הערבי, יש אחוזים גבוהים יותר של עודף משקל וסוכרת, כמו גם פחות השתתפות בפעילות גופנית סדירה, בהשוואה לנשים מהמגזר היהודי. "חשוב מאוד לפעול להעלאת המודעות בקרב קבוצת האוכלוסייה הזו", אומרת ד"ר בליך, "באמצעים פשוטים של אורח חיים בריא הכולל שמירה על משקל, דיאטה מתאימה הימנעות מעישון וביצוע פעילות גופנית סדירה כמו גם איזון וטיפול מיטבי בגורמי סיכון סוכרת, יתר שומנים בדם ויתר לחץ דם ניתן להקטין באופן משמעותי את מקרי התקפי הלב. הקפדה על אורח חיים בריא, איזון גורמי הסיכון והבנה טובה יותר של המנגנון האחראי להתקף לב בקרב נשים צעירות עשויים בהחלט לצמצם משמעותית תחלואה ומוות מיותר בקרב נשים".

 

תגובות

מומלצים