מה קורה למבוגרים עם סוכרת נעורים?

מה קורה לחולי "סוכרת נעורים" שאובחנו וטופלו כילדים אבל התבגרו עם המחלה? רבים מהם אינם מקבלים כיום מענה לצרכיהם מפאת היעדר מסגרת מתאימה, בישראל חיים בין 50,000-70,000 חולי סוכרת סוג 1, הידועה גם כ"סוכרת נעורים". עשירית מהם הם ילדים עד גיל 17.

16.11.2017 מאת: פורטל הכרמל והצפון
מה קורה למבוגרים עם סוכרת נעורים?

צוות מרכז המצוינות החדש לסוכרת והשמנה ברמב"ם. צילום: פיוטר פליטר.

דואגים לדור האבוד של המחלה שנופל בין הכיסאות, שירות חדש ברמב"ם, היחיד מסוגו בצפון, נחנך הבוקר ונותן מענה לבעיה. וגם – תכירו את המסלול הדיגיטלי של מרכז המצוינות החדש לסוכרת והשמנה שנפתח בביה"ח   
 
בישראל חיים בין 50,000-70,000 חולי סוכרת סוג 1, הידועה גם כ"סוכרת נעורים". עשירית מהם הם ילדים עד גיל 17. המחלה הכרונית, המתפתחת בעיקר בגילאים צעירים, מצריכה אבחון וטיפול ייחודי לה. במהלך הילדות והנעורים מקבלים המטופלים מענה במסגרות הייעודיות, אך עם התבגרותם של המטופלים הצעירים הם "נופלים" בין הכיסאות.

כעת, שירות חדש וראשון מסוגו באזור הצפון נותן להם מענה ומאפשר מסגרת טיפול תומכת לחולי סוכרת סוג 1 בני כל הגילאים. השירות נחנך הבוקר, לקראת יום המודעות העולמי למחלה שיצוין מחר. 

סוכרת סוג 1, היא מחלה אוטואימונית הגורמת להרס תאי הבטא האחראים על ייצור האינסולין בלבלב. בהיעדר ייצור אינסולין באופן טבעי, מטופלים אלו נזקקים לאינסולין ממקור חיצוני למשך כל חייהם. על מנת להעניק למטופלים הללו את הטיפול המיטבי גם אחרי שהם הופכים לבוגרים, נחנכה הבוקר ברמב"ם מרפאה לחולי סכרת סוג 1 עבור מבוגרים, הפועלת לצד זו שמטפלת בילדים ומתבגרים. 

"מדובר בתמיכה וליווי של המטופלים הללו מרגע שהמחלה מאובחנת בגיל צעיר ועד 120 שנה", מסביר פרופ' רם וייס, מנהל מחלקות ילדים א' ו-ב' בביה"ח "רות" לילדים ברמב"ם, המשמש כרופא בכיר בצוות המרפאה החדשה, "לרוב המטופלים הללו אינם מקבלים מענה ברגע שהם מתבגרים ומשתלבים במסגרות שונות שאינן מתאימות לצרכיהם הספציפיים. המסגרת שלנו מותאמת להם במיוחד תוך הבנה שהצרכים שלהם לא נגמרים בגיל 18". 

השירות הייחודי ניתן במסגרת מרכז המצוינות החדש לסוכרת והשמנה, בניהולו של פרופ' נעים שחאדה, שנפתח אף הוא היום ברמב"ם, ומאפשר טיפול מולטי דיסציפלינארי בתחומי הסוכרת וההשמנה על ידי מומחים מכל התחומים – הכל תחת קורת גג אחת. במסגרת המרכז החדש פועלות גם מרפאות ההשמנה, מרפאת סוכרת 2 במבוגרים, מרפאת סוכרת היריון וכן יחידת מחקר אשר מנהלת פעילות מחקרית ענפה בתחום. "מרכז המצוינות החדש הוא המקום שבו אנחנו מאגדים את הניסיון הגדול שלנו, תחומי המומחיות שלנו, הידע הטיפולי והמחקרי שלנו וכן תפיסות חדשנות בתחום", אומר פרופ' שחאדה, "הכל לטובת המטופלים".

שירות בלחיצת כפתור: המרפאה הדיגיטלית

חידוש נוסף שנחנך במסגרת מרכז המצוינות החדש לסוכרת והשמנה ברמב"ם הוא המסלול הווירטואלי. לנוחיותם של המטופלים, צוות המרפאה יכול לסקור את נתוני התיק הרפואי, בדיקות חיישני הסוכר ונתוני משאבת האינסולין של המטופלים באופן דיגיטלי ולהעניק להם ייעוץ טלפוני מבלי שאלו יאלצו להגיע למרפאה. "בעידן של היום הדבר מתאפשר בקלות ואנו יכולים להקל משמעותית על המטופלים שלנו", מסביר פרופ' נעים שחאדה, מנהל המכון לאנדוקרינולוגיה, סוכרת ומטבוליזם ברמב"ם, "אפשר לחסוך להם את הטרחה, ניצול חופש על חשבון ימי העבודה ולהמשיך לספק להם את התמיכה הדרושה בלחיצת כפתור". 

בתוך כך צוין יום המודעות העולמי לסוכרת ברמב"ם בסדרת פעילויות הפתוחות לציבור העובדים והמבקרים. צוות המכון לאנדוקרינולוגיה, סוכרת ומטבוליזם הקים ברחבי בית החולים, בשיתוף עם האגודה הישראלית לסוכרת, דוכני בדיקות לסוכרת ומדדים נוספים, וכן דוכני הסברה לעוברים והשבים, אשר זכו להיענות גדולה. בנוסף, קיים צוות המכון בביה"ח יום עיון בו לקחו חלק מומחים רבים בתחום וסקרו סוגיות שונות, חידושים בטיפול ועוד.  

תגובות

מומלצים