עליה במספר המטופלים החדשים באיידס במגזר הערבי

יום האיידס הבינלאומי מצוין כמדיי שנה ב-1 בחודש דצמבר, השנה מבקשים ביחידת האיידס ברמב"ם להצביע על מספר נקודות מדאיגות אותן הם מזהים בקרב קהל המטופלים ביחידה במהלך השנה שחלפה: בשנת 2021 התווספו ליחידה כ-84 מטופלים חדשים, בהשוואה ל-65 מטופלים בשנה שעברה.

01.12.2021 מאת: פורטל הכרמל והצפון
עליה במספר המטופלים החדשים באיידס במגזר הערבי

ד"ר אדוארדו שחר צילום דוברות רמב"ם

 

יום האיידס הבינ"ל: עליה במספר המטופלים החדשים לעומת שנה שעברה, בעיקר במגזר הערבי

 

אליהם יש להוסיף עוד 12 מטופלים שאינם בעלי אזרחות ישראלית ואינם נכללים בשירותי סל הבריאות, כך שיחד התווספו כ-96 מטופלים. בסך הכל בשנת 2021 מטופלים ביחידה כ-1,400 מטופלים.

 

את עיקר העלייה בקרב המטופלים הישראלים ביחידה, תופסים כ-35 ישראלים בני החברה הערבית, המהווים כ-41% מכלל המטופלים החדשים שנוספו השנה. עלייה בשיעור הנשאים החדשים נרשמה גם בקרב העולים ממזרח אירופה ורוסיה (מדינות חבר העמים לשעבר), אשר שיעורם עומד על כ-25% מסך המטופלים החדשים.

 

העלייה בנתונים אלו בולטת במיוחד בעידן קורונה, כאשר את הסברים לעליה ביחס לשנה שעברה מנסים להסביר ביחידה באופן הבא: שנת 2020 הייתה שנה של סגרים והגבלות, בין אם מדובר בהגבלות על טיסות לחו"ל או תנועה ברחבי הארץ. כך שחלק מהמטופלים החדשים למעשה נדבק בקהילה.

 

שנת 2021 החזירה איתה את הטיסות לחו"ל, את קליטת התיירים ואת גלי העלייה ארצה עבור יהודי התפוצות. כל אלו התווספו למספרי ההדבקות המקומיות של הנשאים ב-HIV. 

 

"מצאנו שחלק מהעולים החדשים ממדינות חבר העמים לשעבר, מגיעים ארצה כנשאים וכחולי איידס", מציין ד"ר אדוארדו שחר, מנהל יחידת האיידס בקריה רפואית רמב"ם.

 

באשר למטופלים בני החברה הערבית מציין ד"ר שחר: "אנחנו יכולים לנסות להסביר את העלייה במספר נשאי HIV וחולי AIDS בקרב חלק מאותם גברים צעירים מהחברה הערבית כתלות במאפיינים תרבותיים וחברתיים מהם מגיעים החולים הללו.

 

החברה הערבית עודנה חברה סגורה, בה לא נהוג לחשוף נטיות מניות, דבר שדוחק את אותם צעירים בני קהילת הלהט"ב אל מחוץ לסביבתם החברתית", הוא ממשיך ומסביר:

 

"חלק מהנשאים המטופלים ביחידה נדבקו כאן בארץ וחלק בחו"ל. לצערי, צעירים אלו לא נחשפו למסעות הסברה בנושא האיידס במערכת החינוך או במערכות אחרות בהם הם נמצאים, הם מקיימים יחסי מין לא מוגנים ונדבקים. חלק מאותם צעירים מסתירים בקהילה את נטייתם המינית ואת אורח חייהם המיני. כתוצאה מכך, רק כאשר מתחילים להופיע סיבוכים רציניים של כשל חיסוני, הם מוצאים את עצמם מגיעים אל הרופא המטפל או היישר אלינו למלר"ד כשהם במצב בריאותי מתקדם עם המחלה. ההגעה במצב זה עשויה לגרום לכך שהבירור אודות מצבם הרפואי יימשך זמן רב וממושך עד שהם יקבלו אבחנה מדויקת".

 

צוות מרפאת האיידס מתמודד בשגרה עם לא מעט אתגרים בקרב מטופלי היחידה. יחד עם המחלקה לעבודה סוציאלית, הצוות נותן מענה לנשים בהריון עם HIV, ילודים שבאים לעולם עם הנגיף, מטופלים שנדרשים להתמודד עם הסטיגמה הנלוות ועוד.

 

"יש לנו מטופלים חולי איידס ונשאי HIV שלא יכולים למצוא עבודה", מציין ד"ר שחר.

 

"מסתבר שבשנת 2021, כשמאחורינו למעלה 40 שנות טיפול בנגיף האיידס, יש עדיין אנשים שמחזיקים בסטיגמה אודות נשאי HIV. ידוע לנו על לא מעט מקרים שבהם מטופלים נדרשו להביא סיכום מידע רפואי מרופא המשפחה כחלק מתהליך הגיוס למקום עבודה חדש. מדובר באנשים מוכשרים וראויים שבסופו של דבר מצאו את עצמם מחוץ למעגל העבודה בגלל סטיגמה בקרב המגייסים בחברות השונות אודות עבודה עם נשאי HIV או חולי איידס, איתם הם יידרשו לעבוד באותו מקום".

 

סיבה לאופטימיות המחקר והפיתוח ב-40 השנים האחרונות אחר תרופות להתמודדות עם נגיף ה-HIV סייע לנשאים והחולים במחלת האיידס, לקבל טיפול כרוני ולמעשה איפשר להם לחיות לצד המחלה שנים ארוכות וטובות. "העובדה שהיחידה שלנו יכולה להעניק כלים למי שבא להיבדק בהקדם, עשוי לסייע לנבדק לשמור על בריאותו ולהימנע ממצב מסכן חיים", מסביר ד"ר שחר.

 

"במהלך השנה שחלפה מצאנו את עצמנו מסייעים לאנשים שהבושה שלהם גרמה להם להסתתר, לא להיבדק, ולהידרדר למצב מסכן חיים, דבר שמזכיר את חולי האיידס של תחילת שנות ה-90. מדובר באנשים שכיום נמצאים במצב בריאותי ירוד עם כשל תפקודי של מערכת החיסון, סובלים ממחלות קשות שלא היו אמורות לפגוע בהם, אלמלא המטופלים היו מתגברים על הבושה ועל הפחד מנידוי חברתי והיו מגיעים להיבדק לנגיף ה-HIV".

 

נגיף ה-HIV מועבר באמצעות כניסתו לגוף האדם באחת הדרכים הבאות, שהמשותף לכולן הוא מגע ישיר בין נוזלי הגוף:
 

 קיום יחסי מין לא מוגנים
 

הזרקות סמים
 

עירוי דם
 

פצעים פתוחים

 

הנגיף ה-HIV לא מועבר דרך האוויר, המזון, השתייה או מגע פיסי רגיל.

 

 

תגובות

מומלצים