עלייה באלימות סמים ואובדנות בקרב בני הנוער

נתונים מדאיגים בחודשים האחרונים בקרב בני הנוער שנמצאים בשוליים, ואשר נדחקו עוד יותר לקצה בעקבות הקורונה, 72% דיווחו על דיכאון, חרדה, משברים נפשיים ובדידות. כ־40% דיווחו כי עשו שימוש בסמים, 23% צרכו אלכוהול, 325 בני נוער סבלו מאלימות פיזית ו־160 מאלימות מינית.

07.07.2020 מאת: פורטל הכרמל והצפון
עלייה באלימות סמים ואובדנות בקרב בני הנוער

 

בתקופת הקורונה, מאות בני נוער וצעירים סבלו מאלימות, ניסו לפגוע בעצמם ונותרו ללא קורת גג. עמותת עלם פרסמה דו"ח ראשון מסוגו הסוקר את ההשלכות הדרמטיות של משבר הקורונה על בני נוער וצעירים בסיכון בישראל. עלם סייעה ל-4,800 בני נוער, צעירים וצעירות בתקופת הקורונה.

הדו”ח הוגש לכבוד נשיא המדינה מר ראובן (רובי) ריבלין ולשר הרווחה מר איציק שמולי במעמד מרגש בבית הנשיא ובלשכת השר.

נתוני הדו"ח של עלם מתבססים על מידע שנאסף מ-4,800 בני נוער, צעירים וצעירות בסיכון, שקיבלו סיוע בעלם בתקופת הקורונה, בחודשים מרץ עד מאי 2020. הדו"ח מציג נתונים לגבי ההשלכות הדרמטיות של הקורונה על הנערים והנערות, התופעות המרכזיות שעליהן הם דיווחו בתקופה זו, באילו אמצעים קיימה העמותה קשר עם הנוער בתקופה מאתגרת זו, המענים של עלם בתקופת הקורונה והמאבק להצלת המגזר השלישי, בו לקחה העמותה חלק.

נשיא המדינה, ראובן (רובי) ריבלין: "משבר הקורונה הבריאותי, הכלכלי, החברתי פגע בכל אזרחי העולם, ובכל האזרחיות והאזרחים בישראל. בעת הזאת, החלשים של החברה שלנו הפכו חלשים הרבה יותר. האוכלוסיה המבוגרת, אמהות חד-הוריות, נוער בסיכון. אחד הערכים היסודיים שהנחו אותנו כעם, לאורך ההיסטוריה, היה ערך הערבות ההדדית.

בזמן הקורונה למדנו על חשיבותה של מדינת הרווחה. מדינת הרווחה הישראלית היא ביטוי של ערך הערבות ההדדית, הערך המכונן הזה, הלכה למעשה עבור נערות ונערים המצויים במצבי מצוקה וסיכון, סגירת מוסדות הרווחה והחינוך פירושם הגברת מצבי הסיכון שלהם. לפעמים עד כדי סיכון חייהם.

ההנחיות להסתגר בבתים מעת לעת עשויות להיות מסוכנות בשביל מי שעבורו הבית איננו, למרבה הצער, מרחב בטוח. דווקא בזמן של ריחוק חברתי, הם הכי זקוקים ליד תומכת. לחיבוק. לאוזן קשבת. גם אם דרך המסכים.

הלב שלי התרחב כשקראתי את הדו"ח שלכם. אתם מלאכי הדרך של הנערים והנערות בסיכון. תמיד בשטח, תמיד נכונים. אתם מצילי נפשות. תחושת השליחות שמפעמת בכם, הנכונות להתנדב ולעזור, מעוררת השראה ונוגעת ללב. כשאני מתבונן בכם אני מתמלא תקווה. בשם אזרחי ישראל, אני מבקש להודות לכם, ולאחל לכם הצלחה מרובה בהמשך העבודה החשובה כל כך שנטלתם על עצמכם".

איציק שמולי, שר העבודה והרווחה: ״הקורונה איננה רק בריאותית אלא גם חברתית ואנו עדים להשלכות החמורות שלה גם על בני הנוער בסיכון. אסור שתחת המשבר האוכלוסיות החלשות ביותר ידחקו לקרן זווית; כדי להציל את הנער הבא מפגיעה בעצמו אנו זקוקים למשאבים נוספים, עליהם נאבק במסגרת תקציב המדינה הקרוב. זוהי חובתנו לתת לנוער את מעטפת ההגנה שהוא זקוק לה כדי לשרוד ממש וזהו אחד הנושאים הדחופים ביותר על שולחני. אני מודה לעמותת עלם שנמצאת בחזית עבורנו ומסייעת רבות באיתור ובטיפול בנוער".

עמותת עלם פועלת בשיתוף פעולה הדוק ופורה מזה שנים עם משרד העבודה הרווחה והשירותים החברתיים. כך גם בתקופת הקורונה. הרבה מהפרויקטים של עמותת עלם הינם בשיתוף פעולה עם משרדי ממשלה, רשויות מקומיות וגופים פילנתרופים.

נאוה ברק, נשיאת עמותת עלם: "הקורונה טלטלה את העולם כולו. בתוך כל הקושי וההסתגלות למציאות החדשה - אוכלוסיות חלשות, שבשגרה נמצאות בשוליים, נדחקו עוד יותר לקצה. בני נוער רבים בסיכון ברחבי הארץ, שביום יום מתמודדים עם מגוון קשיים, סבלו בקורונה יותר מתמיד, מצוקות הלכו והחריפו, עד למצבי חירום קשים. אנו בעלם מצאנו עצמנו עומדים מול אתגרים חדשים וכדי להתמודד עם המצב הגברנו את פעילותנו והמשכנו לפגוש את בני הנוער בכל זירות הפעילות, עם התאמות למצב החדש – ברחובות, במרכזי החירום של העמותה, ברשתות החברתיות ובזום. לא ויתרנו על אף נער או נערה".
"אני לא אחכה שהקורונה תהרוג אותי. אני אעשה את זה לבד," אמרה במהלך הקורונה נערה מאחת מניידות הרחוב של עלם.

מבין בני הנוער והצעירים שסייענו להם בתקופת הקורונה:

251 נותרו ללא קורת גג ו-145 ברחו מהבית. עלייה של 47% לעומת שנת 2019 (251 לעומת 171).
232 (5%) ניסו לפגוע בעצמם במהלך התקופה. 

159 נערים ונערות פיתחו הפרעות אכילה. עלייה של 50%  לעומת שנת 2019 (159 לעומת 106).

59 אימהות חד הוריות, צעירות בסיכון גבוה פנו לסיוע ונותרו ללא יכולת אפילו לרכוש מזון לתינוקות. פי 2.5  משנת 2019 (59 לעומת 23).

התופעות המרכזיות שדווחו על ידי בני הנוער והצעירים אשר קיבלו סיוע מעלם בתקופה זו הן:

72% דיווחו על דכאון, חרדה, משברים נפשיים ובדידות. פי 4  משנת 2019 (2026 לעומת 516).

29% בלו מבדידות. פי 2.25 משנת 2019 (1359 לעומת 559).

38% ברחו לסמים ואלכוהול. 23% השתמשו באלכוהול. עלייה של 13%  לעומת שנת 2019 (1089 לעומת 962)

13% סבלו מרעב ועוני.

11% סבלו מאלימות בבית ואלימות מינית.

 7% דיווחו על אלימות מילולית ופיזית בבית. 

עלייה של 70% לעומת שנת 2019 (325 לעומת 191).

4% סבלו מאלימות מינית – הקצנה במיניות מסוכנת ומסכנת. כמעט פי שתיים משנת 2019 (160 לעומת 83).

נרשמה עלייה של 40% במענה ברשת במערך הפעילות הדיגיטלי של עלם.

בדיקת הנתונים ההשוואתיים היא על סמך הערכה יחסית של תקופה מקבילה אשתקד.

ענבל דור קרבל, מנכ"לית עלם: "בתוך המגוון הרחב של המצוקות החריפות מהן סבלו בני הנוער במשבר הקורונה, ועל אף האתגרים שהציבה התקופה, הצוותים שלנו המשיכו לאתר, להקשיב ולסייע לבני הנוער, בלי לאבד אף אחד מהם. כמו כן, במהלך משבר הקורונה היינו חלק מהמאבק להצלת המגזר השלישי מקריסה – במטרה להמשיך ולסייע לאוכלוסיות הפגיעות ביותר בחברה. לאחרונה, בני הנוער יצאו לחופשת הקיץ, ועם החשש לפריצת הגל השני של הקורונה בתקופה מאתגרת זו, אין ספק שההשלכות החברתיות והנפשיות בקרב בני הנוער שלנו יישארו איתנו לזמן רב. אנו נמשיך לעשות הכל כדי להיות שם עבורם".

"מבין אלפי בני הנוער, הצעירים והצעירות שסייענו להם בקורונה, נחקק בליבנו למשל סיפורה של א', צעירה באחד מהמרכזים של עלם לצעירות בסיכון גבוה. א' עברה פגיעה מינית קשה לפני כשנה, ומאז קשה לה במסגרות, קשה לה עם גבולות. בקורונה, היא מצאה את עצמה ברחובות שוב בגלל שלא יכלה לשאת את הסגר, שם היא מצאה עצמה חסרת בית, רעבה ללחם, פגיעה וחסרת כל. "רציתי שתהיה לי קורונה. עדיף קורונה. עדיף למות ממנה, מאשר למות ברחוב". כשא' השתכנעה לעבור בדיקת קורונה וחזרה למרכז של עלם לצעירות בקצה רצף הסיכון, היא הרגישה שחזרה הביתה. "קודם כל התחלתי לבכות. הקלה אדירה. זה 24/7. זה בית".

בתקופת הקורונה, הקשר עם בני הנוער והצעירים התקיים באמצעות 1,012 איתורים וסיועים ברחובות הריקים, 2,835 התערבויות ברשתות החברתיות, 12,449 שיחות אישיות וקבוצתיות בזום, 572 התערבויות הומניטריות חירומיות, 485 מקרים של סיוע ותמיכה אישית וחומרית לצעירים שמצאו עצמם בעוני וקשיי הישרדות, חלוקת 1,051 סלי מזון ועוד. 

עלם, העמותה לנוער בסיכון, הוקמה לפני 37 שנה במטרה לסייע לבני נוער, צעירים וצעירות בסיכון מתוך תחושת אחריות חברתית, ובמטרה לשפר ולשנות את מצבם. בשנה האחרונה עלם סייעה לעשרות אלפי בני נוער וצעירים ברחובות, במרכזי הנוער, ברשת, בליווי לחיים עצמאיים ובקצה רצף הסיכון. 

ניתן לתרום למען בני הנוער, הצעירים והצעירות בסיכון של עלם בקישור donate.elem.org.il או באפליקציית Paybox תחת "תרומה לעמותות".

 

פורטל הכרמל

תגובות

מומלצים