עלייה בתלונות על אפליה מצד נשים

במהלך העשור האחרון התקבלו בנציבות 7,639 פניות, 31% מפניות הנשים לנציבות היו בגין אפליה על-רקע הריון, 10% היו בגין אפליה על-רקע מין/מגדר ו-8% היו בגין אפליה על-רקע הורות, נרשם זינוק במספר העובדים והעובדות הערבים שפונים בתלונות לנציבות.

01.01.2020 מאת: פורטל הכרמל והצפון
עלייה בתלונות על אפליה מצד נשים

 

הדוח השנתי של נציבות שוויון הזדמנויות בעבודה במשרד העבודה והרווחה חושף: בעשור האחרון כשני שלישים מהפניות לנציבות היו של נשים, בשנת 2018 חל גידול בפניות של נשים והוא עמד על כ-70% מכלל הפניות לנציבות

נושאי הפנייה הבולטים של נשים היו אפליה על רקע היריון (31%) ואילו נושאי הפנייה של גברים היו אפליה על רקע גיל (18%)

נציבות שוויון הזדמנויות בעבודה בזרוע העבודה במשרד העבודה והרווחה  ציינה עשור מאז הקמתה בפברואר 2008, ומפרסמת את הדוח השנתי לשנת 2018.

בעשור האחרון התקבלו בנציבות 7,639 פניות, כ-750 פניות בממוצע בשנה. מאז הקמתה גדל מספר הפניות בשיעור של 50% הודות להעלאת המודעות לפועלה של הנציבות בקרב ציבור העובדים בישראל.

-בעשור האחרון כ-30% מהפניות לנציבות שוויון הזדמנויות בעבודה היו בגין אפליה על רקע היריון. עם זאת משנת 2014 הסתמנה מגמת ירידה בחלקן של פניות אלה מכלל הפניות לנציבות

בשנת 2018 31% מפניות הנשים היו בגין אפליה על רקע היריון, 10% היו בגין אפליה על רקע מין/מגדר ו-8% היו בגין אפליה על רקע הורות.

-בחמש השנים האחרונות (2014-2018) חלה עלייה בשיעור הפונים הערבים לנציבות שוויון הזדמנויות בעבודה. בין היתר בעקבות קמפיין "מיש-פושטא" שפורסם ברבעון הראשון של שנת 2017 ונועד להגביר את מודעות החברה הערבית לחוק ולנציבות שוויון הזדמנויות בעבודה. בשנת 2018 נושאי הפנייה הבולטים של ערבים היו אפליה על רקע היריון (23%) ולאום (23%).

-בעשור האחרון הסתמנה מגמת עלייה במספר הפניות בגין אפליה על רקע לאום, ובחלקן של פניות אלו מכלל הפניות שהתקבלו בנציבות שוויון הזדמנויות בעבודה. 

בשנת 2018 ירד מספר הפניות ופחת חלקן של פניות אלו מכלל הפניות שהתקבלו בנציבות, אך הם עדיין נותרו גבוהים בהשוואה לשאר השנים.

-מאז 2016 חלה עלייה בחלקן של פניות בגין אפליה על רקע מוצא מכלל הפניות שהתקבלו בנציבות שוויון הזדמנויות בעבודה.

-מאז 2016 הסתמנה מגמת עלייה במספר הפניות בגין אפליה על רקע הורות, ובחלקן של פניות אלו מכלל הפניות שהתקבלו בנציבות שוויון הזדמנויות בעבודה.

-ב-2018 גדל מספרן של הפניות בגין אפליה על רקע גיל וחלקן בכלל הפניות לנציבות שוויון הזדמנויות בעבודהץ

-משנת 2009 ועד 2017 הסתמנה מגמת עלייה בחלקן של הפניות בגין אפליה על רקע הטרדה מינית מכלל הפניות שהתקבלו בנציבות שוויון הזדמנויות בעבודה. בשנת 2018 חלה ירידה במספר הפניות ובחלקן מכלל הפניות בהשוואה לשנת 2017.

עו"ד מרים כהבא, הנציבה הארצית לשוויון הזדמנויות בעבודה מסרה כי: "נתוני הדוח מצביעים על כך שהפעילות הענפה של הנציבות בעשור האחרון, הן בתחום המשפטי והן בתחום ההסברתי, נותנת את אותותיה ותורמת להעלאת המודעות בקרב קבוצות האוכלוסיות המופלות בשוק העבודה. העלייה בשיעור הפניות לנציבות מקרב נשים, ערבים ויוצאי אתיופיה, מבטאת את האמון שניתן בנציבות, ומחייב אותנו לפעול למימוש זכויותיהם של הפונים והפונות, על מנת להבטיח שוויון הזדמנויות ושוק עבודה פתוח ומכיל לכולם".

החוק העיקרי שמכוחו פועלת נציבות שוויון הזדמנויות הינו חוק שוויון הזדמנויות בעבודה. החוק מתייחס לכמה קבוצות החשופות באופן תדיר לאפליה ואוסר על אפלייתן.

לנציבות השוויון ישנה הסמכות לאכוף את החלת החוק בכל מקרה של הפרה על רקע: מין, נטייה מינית, מעמד אישי, היריון, טיפולי פוריות, הורות, גיל, דת, לאום ועוד.

הנציבות פועלת להגביר ולהעמיק את האכיפה על חקיקת השוויון, מעודדת גיוון והכלה בשוק העבודה, הן במגזר הפרטי והן במגזר הציבורי זאת בין היתר ע"י יצירת שיתופי פעולה במסגרת תכניות להטמעת שוויון אותן הנציבות מובילה בחברות ממשלתיות, בחברות עסקיות ובאקדמיה ומתווה מדיניות בנושא. כמו כן הנציבות יוצרת שותפויות עם בעלי עניין בין היתר עם משרדי ממשלה, עמותות וארגונים העוסקים בשוויון וגיוון בעבודה.

דרכי הפנייה לנציבות שוויון הזדמנויות בעבודה הינם: אתר הנציבות 
דואר אלקטרוני: shivion@Economy.gov.il , טלפון:  074-7696562 

 

תגובות

מומלצים