תפקידנו להגן על מדינת ישראל

ראש מנהל אוכלוסיות ומיעוטים בצה"ל אלוף משנה שאדי אבו פארס, אומר לפורטל הכרמל "יש מאות חללים של מיעוטים מקום המדינה ועד ימינו, בצה"ל מנסים לתת למשפחות השכולות רוח גבית".

14.04.2018 מאת: אמילי חלבי
תפקידנו להגן על מדינת ישראל

מספר ימים לפני יום הזיכרון ויום העצמאות צה"ל מאשר לדבר עם  אלוף משנה שאדי אבו פארס, תושב עוספיה שמוביל את מנהל אוכלוסיות ומיעוטים בצה"ל, מזה כחצי שנה.

מנהל אוכלוסיות ומיעוטים בצה"ל, הוא הגוף המטכ"לי ששייך לאגף כוח אדם בצה"ל, שמטפל באוכלוסיית המיעוטים שמשרתים בצה"ל, ומשמש גם כגורם מייעץ לשילוב של אותם מיעוטים, הכוונה למיעוטים מחויבי גיוס הדרוזים והצ'רקסים, והמיעוטים המתנדבים, בדואים, נוצרים, מוסלמים.

אל"מ שאדי מחדד את היסטורית המנהל שהחל כמדור פרט, עוד בתחילתה של יחידת המיעוטים בשנות החמישים, מאחר ורצו גוף שיטפל באותה קבוצת מיעוטים שהתגייסה, בנושאי שפה ותנאי שירות, ולאט המדור הזה הפך לענף, שטיפל בתחום הפרט וגם בתחום הנפגעים והמשפחות השכולות.

ב2008, רצו שהגוף הזה ייראה כשלם, שיעסוק לא רק בפרט ובנפגעים אלא גם יעסוק בכל נושא ההכנה לצה"ל.

החל מ 2008, מנהל אוכלוסיות עוסק בכל ההכנה לגיוס לצה"ל, טיפול תוך כדי הגיוס, וכל הנושא שאחרי, איזה הטבות ניתן לתת וניתוב האנשים.

אל"מ שאדי: "לקראת 70 למדינת ישראל, צה"ל מהווה פלטפורמה מעולה להשתלבות של המיעוטים בחברה הישראלית, הגיוס נותן למשרת את הערכים וההעצמה האישית ותו אזרח יותר טוב, זו האג'נדה שאנחנו דוגלים בה, כיום אנחנו נמצאים בתנופה אדירה מבחינת שילוב המיעוטים בצה"ל. האוכלוסייה הדרוזית ממשיכה לשמר את אחוז הגיוס הגבוה לצה"ל בין 80-82%, בעדה הדרוזית מתגייסים היום לכל היחידות בצה"ל, גם המיוחדות והקרביות, והטכנולוגיות, בכל הקשת הקיימת, התבשרנו לפני מספר ימים על מינוי של אלוף דרוזי".

אל"מ שאדי: "אנחנו נמצאים בעיסוק מתמיד בנושא גיוס הבדואים, ב 2017 עלינו ב30% בגיוס הבדואים לצבא. עושים פרויקטים והכנות לצו ראשון, סמינר לעתודה שלוקחים בוגרי י"ב ועושים להם קורס פסיכומטרי והעמקה בכדי להכשירם בצורה טובה לעתודה, פתחנו מכינה קדם שנתית, ועושים פעילות אינטנסיבית בכל נושא הגיוס".

"בצבא היום יש שוויון הזדמנויות, החייל מתגייס לפי צרכיו נתוניו וכישוריו, הצבא פתוח בפני החיילים, אנחנו עושים פעילות טרום הגיוס, כדי שיגיעו יותר מוכנים ללשכת הגיוס ולהשיג נתונים בסיסיים טובים, אנחנו במנהל אוכלוסיות ממשיכים לשמר ולשפר".

אל"מ שאדי על ההכנות של המנהל ליום הזיכרון, "זהו יום רגיש שנוגע באנשים בפרטים ובסיפורים אישיים, מנהל אוכלוסיות יחד עם מדור פרט ונפגעים, מלווה את המשפחות בכל ימות השנה, אנחנו לא מחכים ליום הזיכרון כדי לעשות, אנחנו מלווים ומנסים לשמר את הקשר כי אנחנו יודעים עד כמה חשוב למשפחות הקשר עם הצבא, להגיע ולראות אנשים במדים, אנחנו מרגישים שזה מחזק את המשפחות, ולפעמים באים לחזק ויוצאים מחוזקים".

"לקראת יום הזיכרון עושים מספר פרויקטים, יש את מבצע נר זר ודגל, שבו אנחנו פוקדים את הקברים של כל המשפחות ומוסרים נר זר ודגל, לקראת השבוע הבא עושים ריכוז מאמץ של ביקורים, לוקחים כל הקצינים של המנהל ומבקרים כמה שיותר משפחות, לצערנו לא נוכל לבקר את כולם, אנחנו מנסים להיות במגע עם כמה שיותר משפחות. אנחנו משתתפים בטקסי יום הזיכרון בכפרים, עושים חלוקה שכולם יגיעו, מתוך תחושה ערכית, תוך ידיעה שכמה שנעשה לעולם לא נצליח למלא את החלל שנפער באותה משפחה שכולה".

"יש מאות חללים של מיעוטים מכלל המגזרים, מקום המדינה ועד ימינו, אנחנו מנסים לתת למשפחות השכולות רוח גבית, לנסות להיות איתם".

על תחושות האובדן של המשפחות השכולות והאובדן האישי של מפקד לחיילים ולחברים, אל"מ שאדי אומר "לצערנו מדינת ישראל חוותה מלחמות ונמצאת במצב הגנה על גבולותיה, גם המיעוטים והעדה הדרוזית יחד עם צה"ל נלחמו בכל המלחמות, כמפקד לצערי שאיבדתי הרבה חיילים, אין ספק שיש את השכול היחידתי ויש את השכול האישי, ביום קשה זה לכל אחד לצד הטקסים, יש את הפינה שבה הוא יושב לבדו, מתבודד וחושב על אותם אנשים ששירתו איתו כתף אל כתף והיום הם אינם, לכל אחד יש את השכול שלו".

"אין ספק שעד כמה שאנחנו כמפקדים איבדנו חברים ויקרים, אבל ברגע שמשפחה איבדה את היקר לה מכל, אם זה הבן, האח או בן הזוג, אז האירוע הוא אחרת לגמרי".

"כל מפגש עם משפחה שכולה הוא מפגש לא קל, לצד סערת רגשות, הדבר שאני תמיד יוצא ממנו ברגע שאני עוזב אותם, מה עוד ניתן לעשות על מנת לנסות ולמלא את החלל שנפער ותמיד לא מצליח להגיע לתשובה, אני מרגיש עד כמה אותן משפחות רוצות בקשר הזה וכמנהל אוכלוסיות ננסה לשמר את הקשר הזה ולא רק בימי זיכרון. לפני מספר שבועות ביקרתי בנופש משפחות בים המלח ואני הרגשתי את החוויה הרגשית ברגע שמגיעים ופוגשים את אותן משפחות. ביום הזיכרון נרכין ראש ונעמוד בדום בתקווה שמספר החללים לא יגדל".

"אין ספק שכל אירוע כל מפגש ופעילות שעושים למשפחות השכולות ביחד, זה משהו שמקל עליהם, הם פוגשים עוד משפחות שכולות ויכולים לשאת ביחד את הכאב ועושים להם פעילות הפגתית, כדי לנסות ולשכוח את המאורע, זה מין אקמול כזה, משהו רגעי שאחרי שהם חוזרים הביתה ועוד פעם רואים את התמונות על הקירות, הכל צף מחדש".

אל"מ שאדי: "בשנים האחרונות איבדתי שניים שהיו מאוד קרובים אליי, נהגי האישי כשהייתי מפקד גדוד לימן, שעד היום משמר קשר הדוק עם משפחתו ומשתדל להגיע אליהם בכל יום זיכרון, אני פוקד את הקבר שלו ביום הזיכרון, אני מנסה במהלך השנה להיות איתם, כי משפחה שכולה היא משפחה לכל החיים.

איבדתי עוד מפקד, הקצין הדרוזי הבכיר שמת, שהייתי הסגן שלו, הוא היה מפקד גדוד חרב, רק לאחרונה עשינו מרוץ לזכרו, ואין ספק שהשכול האישי הוא יותר עוצמתי, בימים אלה כאשר אתה פוגש את המשפחות אתה נזכר וזוכר, זה מאוד מרגש".

אל"מ שאדי מתייחס למה שקורה בגבולות ואומר: "צה"ל תפקידו להגן על מדינת ישראל ונמצא כל הזמן בכוננות, צה"ל ייערך אל מול כוונות ויכולות ולשמחתנו צה"ל מאומן היטב ומוכן לכל תרחיש".

"בימים מאוד רגישים, אנחנו נהיה עם המשפחות השכולות ובמעבר חד נציין 70 שנות עצמאות וזה מה שמאפיין את מדינת ישראל, הקו הדק הזה שבין השכול לחגיגות העצמאות, מקווה שיהיה גם שלום וגם ביטחון".

 

פורטל הכרמל

תגובות

4. מרסל לפני 6 שנים
כבוד גדול לעדה
3. חאלד לפני 6 שנים
כתבה מצוינת
2. פנסיונר לפני 6 שנים
כל הכבוד ישר כוח
1. סמי לפני 6 שנים
כל הכבוד אלוף משנה שאדי

מומלצים