בני 18 יצרו התקן ייחודי שיזרז את ההחלמה בשבר קרסול

שני בוגרי תכנית מית"ר קדם עתידים של עמותת עתידים עבדו על פתרון טכנולוגי רפואי לבעיה שהעלו במחלקה לאורתופדיה בבית החולים זיו. המדענים הצעירים הישראלים כבשו את האיחוד האירופי כאשר נסעו להציג את ההמצאה בכנס למדענים צעירים.

25.10.2019 מאת: פורטל הכרמל והצפון
בני 18 יצרו התקן ייחודי שיזרז את ההחלמה בשבר קרסול

צילום: עמותת ידידי עתידים

 

בוגרי תוכנית מית"ר קדם עתידים של עמותת עתידים המתמחים בהנדסה ביו-רפואית, טל טומפובסקי ועמרי בנימין, יצאו לתחרות "מדענים צעירים של האיחוד האירופי", EUCYS עם הפיתוח שהמציאו – מתאם המאפשר דריכה על הרגל במקרה של שבר מורכב בקרסול כאשר הותקן למטופל התקן איליזרוב (התקן קיבוע לצורך הארכה ובנייה של העצם).

טל טומפובסקי (בת 18) מהיישוב כרמיאל ועמרי בנימין (בן 18) מהיישוב יובלים, הם בוגרים של תכנית מית"ר קדם עתידים בתחום ההנדסה הביו רפואית של עמותת עתידים בשיתוף המשרד לפיתוח הפריפריה הנגב והגליל, הרשות לפיתוח הגליל והמכללה האקדמית אורט בראודה. תכנית מית"ר היא תכנית המצטיינים של קדם עתידים שמספקת הזדמנות לתלמידים בעלי הצטיינות יתרה בתחומי ההנדסה והמדעים לבצע עבודת גמר בסביבה אקדמית בדגש על מיומנויות מחקר ופיתוח אשר יובילו להישגים פורצי דרך.

טל ועומרי יצרו מתאם ייעודי להתקן שיקומי הקרוי איליזרוב אשר ישמש את הרופאים במקרה של שבר מורכב בקרסול. אם כיום ההתקן לא מאפשר למטופל לדרוך על הרגל, המתאם שפיתחו טל ועומרי מאפשר נשיאת משקל באזור הפגוע, ובכך יוצר תרומה חיונית לתהליך בניית העצם.
המתאם ממוקם בין הקרקע לבין רגלו של המטופל, על מנת שיוכל לשאת משקלו על הרגל. הוא מתממשק להתקן האיליזרוב החיצוני ומאפשר לרופא המטפל לכוון באופן פשוט את נקודת המגע עם הקרקע ובכך לקדם את תהליך החלמת השבר.הפיתוח נוצר מתוך צורך שהועלה במחלקה לאורתופדיה בבית החולים זיו, ע"י פרופ' לרנר מנהל המחלקה.

התחרות בה ייצגו את ישראל המדענים הצעירים מתקיימת מדי שנה במדינה אחרת באירופה, השנה היא התקיימה בסופיה שבבולגריה, בתחרות השתתפו העבודות המדעיות הטובות ביותר של תלמידים מכל רחבי אירופה והיא מושכת אליה עניין תקשורתי רב בכל היבשת.

לאחר השקעה רבה בפיתוח הפרויקט בשיתוף מומחים מהתחום, טל ועמרי זכו במקום השני בתחרות "מדענים ומפתחים צעירים בישראל 2019" של מוזיאון המדע בירושלים. זכייתם בתחרות שלחה אותם לייצג את ישראל בתחרות העולמית של האיחוד האירופי אשר במסגרתה הם יפגשו עם תלמידים בעלי עניין ויכולות משותפים ומדענים מהשורה הראשונה מאירופה. במסגרת התחרות יתמודדו מול עבודות ומדענים צעירים מהטובים ביותר שיש באירופה.

את תהליך הלמידה וההכוונה בתכנית מית"ר הנדסה ביו-רפואית שעברו השניים הוביל הצוות המקצועי של המכללה האקדמית אורט בראודה, בהובלתה של רכזת התכנית כרמית כהנוב.

טל טומפובסקי: "זוהי זכות עבורי להיות חלק מתכנית מית"ר קדם עתידים ולייצר פיתוח שיכול להקל במעט על חייהם של רבים ולהביא לשיפור אמיתי במצבם. האפשרות לייצג את המדינה בתחרות הייתה משמעותית ויקרה מפז עבורי. זוהי הזדמנות נדירה אשר אפשרה לי, בדרכי,  להציג לבני נוער מאירופה ומהעולם את פניה היפות של המדינה כמעצמה מדעית וטכנולוגית מובילה".

עמותת עתידים שמה לה כיעד למצות את הפוטנציאל האנושי בפריפריה הגיאוגרפית והחברתית של מדינת ישראל, לטובת הפרט ומשפחתו, החברה והכלכלה במדינה. העמותה על מגוון תכניותיה פועלת להקטנת פערים חברתיים וכלכליים בין הפריפריה למרכז ומאפשרת לצעירים מובילים מהפריפריה להשתלב בליבת הביטחון, הכלכלה והחברה של מדינת ישראל, זאת על-ידי חינוך למצוינות ומנהיגות המושתתים על לימודי טכנולוגיה ומדעים בבית הספר.

התכנית הבית ספרית "קדם עתידים", הפועלת תחת העמותה בשיתוף משרד החינוך האגף לתלמידים מחוננים ומצטיינים, מסייעת לתלמידים בחטיבות הביניים והחטיבות העליונות של מערכת החינוך להגיע לתעודת בגרות מדעית איכותית שתאפשר להם להמשיך בלימודים אקדמיים בתחומי ההנדסה והמדעים המדויקים, תוך פיתוח מיומנויות וכישורים אישיים המחזקים את תחושת המסוגלות העצמית ותורמים לגיבוש תמונת עתיד משמעותית, כזו התורמת לתעשייה ולמחקר בישראל. קהל היעד של התכנית הינו תלמידים המתגוררים ביישובי הפריפריה.

התכנית הינה תכנית תוספתית בבתי הספר אשר מציעה מעטפת שלמה למשתתפיה: חיזוק לימודי במקצועות הליבה, חיזוק תחושת המסוגלות האישית ופיתוח מיומנויות אישיות על ידי סדנאות ופעילויות העצמה, חשיפה מתמשכת ומעמיקה למוסדות להשכלה גבוהה ולעולם התעשייה, הכוונה לשירות צבאי משמעותי, חשיפה למסלולי הקצונה האקדמית של "עתידים בצה"ל" ליווי ההכנה לצו הראשון וההיבחנות במבחן הפסיכומטרי.

 

תגובות

מומלצים