הבדלי כבידה

כוח המשיכה על פני כדור הארץ אינו אחיד מבחינה גיאוגרפית! כלומר, התפוח של ניוטון הוא בעל משקל מעט שונה במקומות אחרים בעולם והוא נופל במהירויות שונות במקצת.

19.12.2019 מאת: מגד תאבת
הבדלי כבידה

 

עובדה זאת נובעת משילוב של ארבעה גורמים:

1. השפעה רוחבית - כדור הארץ אינו עגול לחלוטין, הוא שטוח יותר לכיוון הקטבים ומתנפח יותר לעבר קו המשווה. כתוצאה מכך המרחק ממרכז כדור הארץ לגובה פני הים גדול יותר בקו המשווה מאשר בקטבים. קו הרוחב שאנו נמצאים בו משפיע על כוח הכבידה, עם קצוות קוטביים ומשווניים: התפוח של ניוטון (ואנחנו) שוקל 0.5% יותר בקטבים מאשר בקו המשווה.

2. השפעה סיבובית - האדמה מסתובבת מהר יותר בקו המשווה ונוצר אפקט גובה שבו משיכת הכבידה של כדור הארץ תלויה במרחק שלך ממרכזו. אם אתה נמצא 5,000 מטר במעלה הר, אתה שוקל 99.84% ממה שהמאזניים היו אומרים בגובה הים.

3. משיכת הגאות והשמש של הירח - למרות שיש לכך השפעות גלויות, חוזרות על עצמן ומשמעותיות, כגון מפלס הים, השונות שמשיכה זו גורמת בכבידה של כדור הארץ היא אכן קטנה מאוד.

4. צפיפות האיזור - הצפיפות של סוגי סלע מסוימים משפיעה על כוח הכובד. באזורים בעלי צפיפות סלע גבוהה יותר מתחת לפני השטח יש כוח משיכה גבוה מהממוצע, ולהיפך. הרים מגבירים את צפיפות הכבידה, תעלות האוקיינוס ​​מצמצמות אותו. בדרך כלל ההשפעה אינה גדולה מ- 0.01%.

 

מקורות
 

תגובות

מומלצים