הבית ספר היחידי שבו יהודים מגיעים ללמוד בכפר ערבי

סיפורן המיוחד של נגה גרה תושבת קציר, נשואה ואמא ל- 4 ילדים ושל יסמין גרה המתגוררת בכפר קרע, נשואה ואמא ל-3 ילדים, מתחיל בבית הספר "גשר על הוואדי", בית ספר דו לשוני ודו לאומי שנפתח בשנת 2014 ומאז השתיים עובדות יחד וכיום גם מנהלות גן ילדים משותף כשתי גננות.

01.12.2021 מאת: פורטל הכרמל והצפון
הבית ספר היחידי שבו יהודים מגיעים ללמוד בכפר ערבי

 

איך אומרים סובלנות בערבית?

תכירו את שתי הגננות שמגדלות ביחד דור צעיר של ילדים ערבים ויהודים שיוצרים לעצמם מציאות אחרת ביחד

 

כשהשתיים נשאלות מה מיוחד בבית הספר שבו הן גננות, הן עונות שמדובר בית ספר דו לאומי, דו לשוני בכפר קרע, הבית ספר היחידי שבו היהודים מגיעים ללמוד בכפר ערבי.

 

יסמין בחרה ללמוד במכללה להכשרת מורים בבית ברל, הוראה לגיל הרך. מיד כששמעה על הרעיון של ביה''ס ליהודים וערבים יחד, התלהבה והצטרפה לצוות ההקמה בשנת 2004,  הצוות אז כלל הורים ואנשי חינוך ערבים ויהודים בשיתוף עם עמותת יד ביד. במקביל נגה למדה חינוך מיוחד אך הרעיון של בית ספר דו לאומי קסם לה יותר והיא החלה את דרכה בבית הספר כמחנכת ורק לאחר מספר שנים עברה לגן כגננת.

 

כששואלים את השתיים מה גרם להן להיות גננות בביה"ס יהודי-ערבי הן מיד עונות שהן מאמינות שעליהן לחיות בשותפות ושכנות טובה. להכיר את התרבות אחד של השני, את המנהגים, החגים, השפה, זו בדיוק הזדמנות לעשות שינוי.

 

"ההכרות העמוקה והאמיתית אחד עם השני תורמת להפטר מדעות קדומות ולייצר קשרים וחברויות שלא היו נוצרות בדרך אחרת. מבחינת הילדים, הם מתחנכים לשוויון וסובלנות, לומדים לכבד את האחר באופן מעשי ויומיומי, לפתור קונפליקטים בדרך של שיח ודיאלוג ומבחינתם זאת המציאות שלהם - חיים ומשחקים ביחד בשתי שפות, ילדים ערבים ויהודים גם יחד" אומרות יסמין ונגה.

 

גם יסמין וגם נגה גננות וותיקות, הן רואות את הגן כמשפחה אחת גדולה ומאמינות בעבודה בשיתוף עם הילדים, הצוות וההורים, כאשר טובת הילד עומדת במרכז. הן מאמינות שעל מנת שתתרחש למידה והנאה הילד צריך להרגיש אהוב, בטוח ושיש לו אל מי לפנות מבחינת הצוות וחברת הילדים בגן. "מטרת העל שלנו היא שהילדים ירגישו ביטחון בגן ולאחר מכן כל שאר הלמידה". השיח עם הילדים הוא בגובה העיניים ובכבוד כלפי כל ילד. הן מאמינות בקבוצת שווים שחבריה מכבדים ונוהגים בסובלנות אחד כלפי השני, יחד עם זאת הן מסתכלות על כל ילד כיחיד ומיוחד עם הצרכים והרצונות שמאפיינים כל אחד.

 

החלום שלהן הוא שבית הספר יצמח ויהיו בו יותר ילדים יהודים, חשוב להן שהקהילה תתרחב, ותהיה הבנה בחברה הישראלית שבית הספר הוא משמעותי והכרחי לחיים המשותפים באזור. כמובן גם לא יזיק אם יהיו יותר תקציבים לטובת מטרה זו. אם הן נשאלות על מה הן היו רוצות שיקרה בעתיד? הן מיד עונות שהיו רוצות לראות עוד בתי ספר כמו שלהם, צצים במדינה, ועוד ילדים ערבים ויהודים משחקים יחד ולומדים בגן אחד על השני.

 

את בית הספר מנהל חסן אגבריה שהופך עולמות כדי לחבר בין ילדים ערבים ויהודים מגיל צעיר

 

חסן אגבריה, בן 54, מנהל בית הספר "גשר על הואדי", בכפר קרע, לא היסס כשהציעו לו לקבל את משרת המנהל בבית הספר. "גשר על הוואדי" הוא ביה"ס ותיק בן 17 שנה והוא היה הבית ספר הראשון הדו לשוני שהוקם בלב ישוב ערבי.

 

חסן נשוי, מתגורר בכפר זאלפאה ליד מגידו ואב ל 2 בנים (בן 22 ואחד בן 14). את דרכו כמנהל בתי ספר החל בשנת 2007, אז נכנס לנהל בת ספר בג'אסר אל זרקא למשך 3 שנים, ואחר כך עבר לנהל את "גשר על הוואדי", שהיה אז בית ספר קטן בשנת 2010.

 

כשנשאל חסן למה בחר לנהל בית ספר יהודי-ערבי ענה "זה בית ספר שאני מאד מתחבר אליו. החיים המשותפים בין יהודים לערבים במדינת ישראל, זה משהו שיכול להבטיח את העתיד של כולנו כאן. עתיד המבוסס על כבוד הדדי ושותפות ואני חושב שהחיבורים בין ישראלים ליהודים כאן, בין כותלי בית הספר, הם חיבורים מאד חשובים גם לדורות הבאים" .

 

חסן מגיע מידי יום לעבודה ומרגיש שזו שליחות עבורו. מידי יום צוות ההנהלה יחד עם הילדים, מייצרים משהו חדש שכמעט לא היה קיים ומשקיעים בזה שנים רבות של עשייה. למרות כל העומס, הקושי והאינטנסיביות זה נותן להם גם הרבה סיפוק שהם עושים משהו מאד משמעותי וחלק ממשהו גדול יותר שישפיע על דורות של ילדים.  

 

חסן הוא דמות חינוכית שמאמינה שלכל ילד מגיע לקבל את החינוך המותאם לו. כל ילד הוא עולם ומלואו גם אם הוא נמצא בתוך קבוצה, צריך לראות את הילד האחד והבודד ולהעניק לו את המענים המתאימים לו. ביחד עם צוות המורים והגננות, אנשי מקצוע מיומנים,  הקים חסן מערך שלם של טיפול בכל ילד/ה  גם בהיבט האישי וגם הצליח להעניק לילדים את תחושת השותפות והביחד. 

 

כששואלים מה היה רוצה שיקרה בעתיד הוא עונה מיד " הייתי רוצה שיותר ויותר משפחות יהודיות יצטרפו למשפחה שלנו, ויראו בבית הספר והגנים, כמערכת תומכת ומכילה". החלום של חסן הוא שבית הספר ילכד סביבו הרבה יותר ילדים מהחברה היהודית ולהמשיך ללמד את הילדים תכנים ומערכים פדגוגיים פורצי דרך וחדשניים, כאלו שיגרמו לכולם לדבר בשבחו של בית הספר ולרצות להיות חלק ממנו.

 

בית הספר “יד ביד גשר על הוואדי” הוקם ב- 2004, כבית ספר יחיד בארץ בו מתחנכים תלמידים יהודים וערבים יחד, בלב יישוב ערבי הקמת בית הספר בכפר קרע נולדה כיוזמה משותפת של תושבים יהודים וערבים מאזור ואדי ערה, בשיתוף עם עמותת “יד ביד”, מתוך אמונה בצורך וביכולת ליצור באזור מציאות של קיום משותף בין יהודים וערבים. בית הספר הינו חלק ממערכת החינוך הממלכתית בארץ ופועל באחריות משרד החינוך, המועצה המקומית כפר קרע ועמותת "יד ביד" – המרכז לחינוך דו לשוני בישראל.

 

אופי בית הספר ושילוב התרבויות מביא עמו ייחודיות רבה. כ- 200 תלמידים יהודים וערבים, מגן טרום טרום חובה ועד כיתה ו’, נהנים מתוכנית לימודים דו-לשונית הכוללת, נוסף על תכנית הליבה של משרד החינוך, מגוון שיעורי העשרה ייחודיים בתחומי מוסיקה מערבית ומזרחית, אומנות, אזרחות ואקולוגיה. בנוסף קיים בבית הספר מרחב המטפח ומטמיע ערכים של כבוד, סובלנות, התחשבות בזולת תוך רגישות לצרכיו וקבלת השונה.

 

גולת הכותרת של בית הספר היא קהילת המשפחות של יד ביד, שעוטפת את הפרויקט, אשר יצרה עם השנים מסורת של פעילות חברתית ותרבותית בשיתוף עם בית הספר. כך למשל מתקיימים טיולי משפחות בכל שנה, ערב אימהות שנתי, ערבי תיאטרון והקרנת סרטים העוסקים בסוגיות חברתיות ואנושיות, חגיגת חגים משותפת עם כל המשפחות של חגי הרמאדן, חנוכה, פורים, עיד אל פיטר ועוד.  קיומה של קהילה פעילה מחזק את הקשר של הילדים וההורים לחיים המשותפים, נותן פלטפורמה להתפתחות אישית וחברתית ועוטף את בית הספר ברקמה אנושית המחזקת אותה במרחב הציבורי.

 

ילדי גשר על הוואדי - נפגשים ידי יום, יהודים וערבים, יחדיו חוגגים את החגים של כל לאום, יחדיו לומדים שפות, מדעים וחשבון, ויחדיו גם מתלבטים, חושבים ודנים בנושאים שדורשים סובלנות, הקשבה, הבנה והכלה. בכל קבוצת גיל החל מגן ועד גילאי בית ספר, ישנן שתי גננות או שתי מחנכות, החושפות את הילדים לשני הנרטיבים באופן המתאים לשכבת הגיל המדוברת, ומעבירות יחד מסר לשותפות, תקווה ושלום - מהות קיומו של בי"ס "גשר על הוואדי".

 

בתמונה חסן אגבריה מנהל בית הספר

 

פורטל הכרמל

תגובות

מומלצים