הישראלים כובשים את הירח

לאחר השקעה של כ- 320 מיליון שקל החללית הקטנה "בראשית" שמה, במשקל 600 ק"ג צפויה לנחות על הירח, בלילה שבין חמישי לשישי הבא, 22 בפברואר 2019, המטרה המדעית המרכזית היא למדוד את השדה המגנטי של הירח ולהבין את מקורו.

18.02.2019 מאת: פורטל הכרמל והצפון

 

החללית הישראלית, שאמורה לנחות על הירח, תהפוך את ישראל למדינה הרביעית בעולם שמנחיתה חללית על הירח, אחרי ארה"ב, רוסיה וסין.

החללית, שגובהה כמטר וחצי בלבד וקוטרה כשני מטרים, עם מסה של 600 ק"ג, תשוגר על גבי משגר פלקון 9 של חברת SpaceX מקייפ קנוורל, פלורידה שבארה"ב.מסעה ימשך כחודשיים עד למועד הנחיתה המתוכנן ועם הנחיתה, היא תהיה החללית הקטנה ביותר שתנחת על הירח עד היום. בשל גודלה הקטן יחסית, בין השאר,  חללית SpaceIL נחשבת זולה משמעותית ביחס למקובל בעולם השיגורים הרחוקים.

עם נחיתת החללית הנושאת את דגל ישראל על הירח ב-11 באפריל 2019, היא תחל בביצוע צילומים של אתר הנחיתה וביצוע מדידות של השדה המגנטי במסגרת ניסוי מדעי, המבוצע בשיתוף פעולה עם מכון וייצמן. המידע יועבר לחדר הבקרה שבתעשייה האווירית במהלך היומיים שלאחר הנחיתה.

על-אף שמדובר בהישג לאומי היסטורי, הרי שבבסיסו פרויקט זה הינו יוזמה פרטית שהגו שלושת מייסדי עמותת SpaceIL אשר הוקמה במטרה להנחית חללית ישראלית ראשונה על הירח, לעורר השראה ולעודד צעירים ללימודי מדע וטכנולוגיה. היזמים הצעירים יריב בש, כפיר דמרי ויונתן ויינטראוב שאפו להגשים את חלומם ונרשמו לתחרות המאתגרת Google Lunar XPRIZE. התחרות הסתיימה ללא זוכה במארס 2018, אך SpaceIL הודיעה כי היא נחושה להמשיך במשימה.

התעשייה האווירית שותפה מלאה לפרויקט מתחילת דרכו. במהלך השנים נוספו שותפים נוספים מהמגזר הפרטי, מהמגזר הציבורי ומהאקדמיה. הבולטים שבהם: מכון ויצמן למדע, סוכנות החלל הישראלית, משרד המדע ובזק. בין התורמים המרכזיים לפרויקט: מירי ושלדון אדלסון, סילבן אדמס, סמי סגול, לין שוסטרמן וסטיבן גראנד.

 

פורטל הכרמל

תגובות

מומלצים