הפרעת קשב וריכוז בקרב תלמידים

מספר תובנות הקשורות בהפרעת קשב וריכוז (ADHD) בקרב תלמידים, התובנות מבוססות על ניתוח של מאגר מידע של כ-8400 תלמידים המאובחנים בהפרעת קשב וריכוז, מתוך פלטפורמת המידע Stuff That Works.

07.09.2021 מאת: פורטל הכרמל והצפון
הפרעת קשב וריכוז בקרב תלמידים

 

המשתמשים דיווחו במצטבר על 1,217 טיפולים שונים ,לא כולם ניתנים באופן בלעדי, חלקם הם תוספים או משתלבים עם טיפולים אחרים. המטופל הממוצע מנסה 2.7 טיפולים שונים, ו-40% מקרב העונים סיפרו שמצאו טיפול יעיל שעובד עבורם.

 

הגורמים המחמירים המדווחים ביותר אצל ילדים ובני נוער הם סוכר, לחץ ומחסור בשינה. זה משמעותי מאוד בכל הקשור לתלמידים לחץ ומחסור בשינה קשורים באופן הדוק לתקופת הלימודים. 46% מהעונים מספרים שהם חווים לחץ רוב או כל הזמן.

 

התרופות הנפוצות ביותר הן ממשפחת המתילפנידאט הידרוכלוריד ריטלין וקונצרטה, בפער ניכר. 26% מאלה שמשתמשים בטיפול תרופתי נסמכים על תרופות אלה. על פי המידע באתר, זהו גם הטיפול היעיל ביותר.

 

5% נסמכים על תרופות שמבוססות על דקסאמפטמין, כמו ויוואנס. 3% מעדיפים תרופות מבוססות על אמפטמין, כמו אדרל ואטנט, ו-3% בוחרים בתרופות מבוססות מלטונין, שקשור בעיקר לוויסות השינה.

 

בכל מה שקשור ליעילות הטיפולים, קבוצת הריטלין מדווחת כטיפול היעיל ביותר, ואחריה ויוואנס. אחריהן יש פוקלין (משפחת הדקסמתילפנידאט), ואינטוניב (משפחת הגואנפצין) שפחות נפוצות בארץ.

 

אדרל ואטנט ממוקמים במקום 5.

 

46% מהילדים ובני הנוער שסובלים מ-ADHD חווים גם תסמונות או מחלות אחרות, הבולטות ביניהן הן חרדה (11%), אוטיזם (8%), הפרעת התנגדות (ODD - 6%), ודיכאון (5%).

 

50% מהילדים ובני הנוער שסובלים מהפרעות קשב החלו להפגין תסמינים בין גילאי 3 ו-6

 

57% מהמשתתפים מגדירים את ההפרעה כרגע כ"חמורה" או "חמורה מאוד".

 

דרך חכמת המונים ובינה מלאכותית, StuffThatWorks מאפשרת לקהילות אנשים החיים עם מחלות כרוניות להפוך את ניסיונם למידע מסודר ומובן על המחלות ועל האפקטיביות של הטיפולים בהן. ב-StuffThatWorks מטופלים מכל העולם המתמודדים עם מחלות כרוניות משתפים מניסיונם האישי באמצעות שאלון פשוט ומובנה.

 

הנתונים המתקבלים מנורמלים ומנותחים באמצעות מערכת בינה מלאכותית, המפיקה תובנות משמעותיות ובעלות ערך עבור מתמודדים עם מחלות כרוניות: החל ממידע כללי על המחלה, דרך רשימת הטיפולים לפי רמת האפקטיביות המדווחת שלהם, אל מה אפקטיבי לתת-קבוצות באוכלוסייה, ולבסוף, כאשר ישנם מספיק משתתפים צפי של מה יהיה אפקטיבי עבור כל אחד ואחת מאיתנו. התובנות משותפות עם הקהילה, כאשר חבריה יכולים להגיב, להתדיין ביניהם, להעלות שאלות חדשות ולקחת חלק ממשי בקביעת כיווני המחקר. החברה השיקה את הפלטפורמה במהלך יולי 2020 וגייסה מיליוני דולרים ממספר קרנות הון סיכון, ביניהן בסמר, North83 ועוד. עד כה הצטרפו לפלטפורמה כ-1.6 מיליון איש מרחבי העולם, הוקמו באמצעותה כ-500 קהילות של מחלות, ונאספו יותר מ-40 מיליון פיסות מידע על מגוון רחב של מחלות כרוניות. בשלב זה הפלטפורמה זמינה בשפות האנגלית והעברית. 

 

StuffThatWorks הוקמה על ידי היזמת יעל אליש, מהצוות הניהולי המייסד של חברת Waze ומי שניהלה את המוצר מימיה הראשונים ועד לרכישתה על ידי גוגל, ויוסי סינט, פיזיקאי מומחה Data Science ולשעבר סגן נשיא אגף המחקר בחברת Kenshoo. משרדי החברה ממוקמים בתל אביב והיא מעסיקה כ-40 עובדים.

 

באדיבות StuffThatWorks

 

תגובות

מומלצים