טיפול בילדים אלרגים הדרכה למנהלות הגנים בדליה

אלרגיה היא מחלה כרונית, הנגרמת בשל תגובה לא תקינה, לא רצויה ולא צפויה של מערכת החיסון בעקבות חשיפה לחומרים אשר לרוב אינם גורמים לתחלואה או נזק לגוף האדם כגון מזון, היום התקיימה הדרכה מקיפה למנהלות הגנים בדאלית אל כרמל בנושא שימוש במזרק אפינפרן וטיפול בילדים.

09.06.2021 מאת: פורטל הכרמל והצפון
טיפול בילדים אלרגים הדרכה למנהלות הגנים בדליה

 


נושא האלרגיה הוא נושא חשוב שכל אדם שעוסק עם ציבור ובמיוחד ילדים ידע איך להתנהג בעת התקף אלרגיה.

הנושא הזה חודד בכל בתי הספר ובגנים בדאלית אל כרמל, שהיום הם מודעים ויודעים איך לטפל ולהשתמש במזרקים בעת הצורך.

ההדרכות התקיימו באחריות קב"ט מוסדות חינוך בדאלית אל כרמל רוכן חסון, שדאג להביא את ההדרכה ולרתום אנשי מקצוע שהגיעו ממד"א, בנושא האלרגיה ושימוש במזרק האפינפרן.

כל מנהלות הגנים עברו את ההדרכה בנושא, טיפול בילדים אלרגים ושימוש במזרק אפינפרן מציל חיים, בנוסף הגננות עברו הדרכה ורענון עזרה ראשונה, שהינו לידע האישי ומאוד חיוני.

חידוד משרד הבריאות: אלרגיה היא מחלה כרונית, הנגרמת בשל תגובה לא תקינה, לא רצויה ולא צפויה של מערכת החיסון בעקבות חשיפה לחומרים אשר לרוב אינם גורמים לתחלואה או נזק לגוף האדם כגון מזון, תרופות, אבקני צמחים, ארס חרקים ועוד. 

התגובה האלרגית לחומרים אלה תופיע כאשר הם יבואו במגע עם רקמות שונות של הגוף ולרוב יעוררו תסמינים באותן הרקמות (כדוגמת העור, מערכת העיכול, דרכי הנשימה ועוד). 

מנגנון התגובה האלרגית

מערכת החיסון היא אחת ממערכות ההגנה של גוף האדם, ומטרתה העיקרית היא "להילחם" בפולשים חיצונים דוגמת חיידקים ווירוסים. 

אצל חולים באלרגיה, מערכת החיסון מזהה חומר זר כפולש (אלרגן) ומגיבה כנגדו בייצור נוגדן סגולי (ייחודי) מסוג אימונוגלובולין E. נוגדנים אלו מפעילים תאים שונים של מערכת החיסון, בעיקר תאי פיטום, וגורמים להם לשחרר חומרים שונים (כדוגמת היסטמין, לויקוטריאינים וציטוקינים) המעוררים את התגובה האלרגית.
הנוגדנים מסוג E ייחודיים לאלרגן ספציפי ולכן חולים מסוימים אלרגיים, למשל, לאבקני עץ הזית בעוד שאחרים רגישים לשערות החתול, לחלב או לביצים וכו'. 

התגובה האלרגית עלולה לגרום לתסמינים שונים. לדוגמא, חשיפה לאלרגנים של דרכי נשימה עליונות תגרום לנזלת, עיטושים, דמעת וגרד של הפנים והלוע, מעורבות של דרכי הנשימה התחתונות תגרום להתקף אסתמה, מעורבות העור תגרום לתפרחת וגרד, מעורבות דרכי העיכול לכאבי בטן, ומעורבות הלב וכלי הדם תגרום לתגובה אנפילקטית. 

שכיחות המחלות האלרגיות בישראל

המחלות האלרגיות השכיחות הן נזלת אלרגית, אסטמה, דלקת עור אטופית, ורגישות אלרגית למזונות, תרופות וארס חרקים. 

כ-25-40% מאוכלוסיית ישראל סובלת מאחת המחלות האלרגיות, אשר שכיחותן הולכת ועולה בעשורים האחרונים. 

מחלות אלרגיות

נזלת אלרגית

מחלה המתאפיינת בעיטוש רב, נזלת מימית, גודש באף, גרד בחלל הלוע ובחלק גדול מהחולים גם גרד ואודם של העיניים (דלקת עיניים אלרגית).

הגורמים לנזלת אלרגית רב עונתית (המופיעה לכל אורך השנה) הם לרוב אלרגנים הנמצאים בבית כגון קרדית אבק הבית (האלרגן במקרה זו הוא חלבון המופרש מהקרדית), נבגים של עובש או אלרגנים המופרשים ברוק או בלוטות החלב של חתולים או כלבים.

מנגד, רגישות עונתית לאבקנים של עצים, עשבים או דשאים תגרום לתסמינים רק בעונות בהן אותם צמחים פורחים. אלרגיה עונתית, המכונה לעיתים קדחת השחת, מתרחשת בדרך כלל בעונות האביב (עת פריחת עצי הזית או הפקאן), או הסתיו (עת פריחת הלענה וצמחים נוספים). 

דלקת לחמית אלרגית

אלרגיה המתבטאת בדמעת, אדמומיות וגרד בעיניים או בעפעפיים, ולעיתים קרובות מתלווה לנזלת אלרגית.
הגורמים העיקריים לדלקת הלחמית הם אבקני עצים, עשבים, דשאים או קרדית אבק הבית.

אסטמה (גנחת הסימפונות) אלרגית

תסמיני האסטמה (קוצר נשימה, שיעול ותחושת חנק) מופיעים בעקבות דלקת של דרכי הנשימה. דרכי האוויר המודלקות הופכות בצקתיות, צרות יותר ומקשות על הנשימה. 
לסובלים מאלרגיה, שאיפת אלרגנים יכולה לגרום לדלקת אלרגית של דרכי האוויר בעוד שטיפול ומניעה של תגובה אלרגית עשוי למנוע ו/או לשפר את תסמיני האסטמה.
כ-70% מכלל חולי האסטמה לוקים במחלה זו בשל רגישות אלרגית וכמחצית מהם סובלים גם מנזלת אלרגית. אצל ילדים, בהשוואה למבוגרים, אלרגיה מהווה גורם שכיח יותר למחלת האסטמה - 90% בילדים לעומת 50% אצל מבוגרים.

דלקת עור אטופית (אקזמה אטופית)

מחלה המכונה גם אסטמה של העור.
זוהי דלקת עור המתבטאת לרוב בהתלקחויות והטבות לסירוגין. התלקחות אקזמה אטופית מאופיינת בגרד ויובש של העור אליהם נלווית תפרחת אדומה. לעיתים ניתן למצוא באזורי הדלקת של העור קשקשת עדינה או עיבוי של העור.
המחלה שכיחה יותר בגיל הינקות, והילדות הצעירה.

התפרחת הטיפוסית מופיעה באזורים שונים בהתאם לגיל החולה, כאשר בגיל הילדות והתבגרות התפרחת תופיע בעיקר בקפלי המרפקים ומאחורי הברכיים, ואילו במבוגרים תופיע בכפות ידיים, צוואר ועוד.
דלקת העור האטופית בפעוטות היא לרוב המופע הראשון של מצעד אטופי הכולל רצף של מחלות אלרגיות המופיעות באותו הפרט וכוללות דלקת עור אטופית, רגישות למזון, נזלת אלרגית ואסטמה. 

אורטיקריה (חרלת, סרפדת)

זוהי תפרחת מגרדת המתאפיינת בנגעים אדומים עם מרכז מורם בצקתי המופיעים על פני אזורי גוף שונים.
התפרחת גורמת לגרד עז והנגעים נוטים להעלם באופן ספונטני תוך שעות, ולהופיע במקומות אחרים לסירוגין, וזאת ללא שינוי צבע או יצירת צלקות על פני העור.
ב-40% מהחולים יתלוו לתפרחת אזורים של נפיחות תת עורית (אנגיואדמה) המערבות לרוב את השפתיים, כפות ידיים, עפעפיים ועוד.
אורטיקריה יכולה להופיע כמחלה חדה (המתמידה לאורך שעות, ימים ועד שישה שבועות). במקרים אלה היא עלולה לבטא תגובה אלרגית סיסטמית / עורית.
מנגד אורטיקריה כרונית, נמשכת 6 שבועות ויותר, ובמקרים קשים עלולה להתמיד גם לאורך חודשים ושנים. המחלה הכרונית אינה ביטוי של תגובה אלרגית במרבית המקרים, אלא תוצאה של תגובה אימונולגית הגורמת להפעלת תאי פיטום והפרשת היסטמין.  

אלרגיה למוצרי מזון

אלרגיה המתאפיינת בתגובה אלרגית מהירה, ולעיתים קרובות מסכנת חיים (תגובה אנפילקטית) למזונות שונים.
המזונות האלרגיים השכיחים הם: חלב, ביצים, דגים, סרטניים (Crustacean), רכיכות (Molluscs), אגוזים (שקד, ברזיל, קשיו, ערמון, לוז, מקדמיה, פקאן, צנובר, פיסטוק חאלבי, מלך), בוטנים, חיטה*, שיפון*, שעורה*, שיבולת שועל*, סויה ושומשום. לרבות זני כלאיים שלהם.

שכיחות האלרגיה למזון נמצאת בעליה מתמדת ברחבי העולם, כאשר השכיחות המשוערת בקרב פעוטות וילדי הגן נעה בין 3-5% ובקרב ילדי בית הספר בין 1-2%. חלק מילדים אלו ימשיכו לסבול מרגישות אלרגית למזון / מזונות שונים גם בבגרותם.

יש להדגיש כי חולים הלוקים באלרגיה למזון עלולים לפתח תסמינים מסכני חיים (תגובה אנפילקטית) לאחר חשיפה לכמות מזערית של אותו מזון. אחד גורמי הסיכון העיקרים לתגובה מסכנת חיים למזון הוא אסטמה.

אלרגיה לתרופות תגובות בלתי רצויות לתרופות, ביניהן גם התגובות האלרגיות לתכשירים אלה, הן גורם מוביל לתחלואה ותמותה בעולם המערבי.

אלרגיה לתרופות היא אחת הגורמים השכיחים לתגובה אנפילקטית, כאשר חשיפה חוזרת לאותו התכשיר (ולעיתים לתכשיר אחר מ"אותה המשפחה") עלולה להיות מסכנת חיים.

כיום, באמצעות הליך אבחנתי המתקיים במרפאה אלרגית, ניתן לאשש רגישות לתרופות ולמנוע תגובות אלרגיות מסוכנות.
מנגד אבחון שגוי של אלרגיה לתרופות שכיח מאוד, ובשל כך נמנע מחולים רבים טיפול מתאים למחלתם. שימוש בתרופות חלופיות בשל אלרגיה משוערת לתרופה עלול להוביל לשימוש בתכשיר חלופי יעיל פחות, ויקר יותר. לכן, אבחון מדויק של רגישות לתרופות חיוני.  
יש לציין כי במקרים חריגים ניתן לאפשר מתן טיפול חיוני (דוגמת טיפול כמותרפי לגידול ממאיר או טיפול אנטיביוטי שאין לו חלופה) גם לחולה הרגיש לטיפול זה. לשם כך נדרש הליך טיפולי המבוצע על ידי רופאי האלרגיה ומכונה דה-סנסיטיזציה. 

אלרגיות נוספות 

קיימות רגישויות נוספות אשר שכיחותן בישראל גבוהה דוגמת רגישות לארס דבורניים. לרגישות מסכנת חיים זו ניתן לטפל באמצעות חיסוני אלרגיה (אימונותרפיה) המעניקים הגנה ב-99% כנגד הופעה של תגובה אנפילקטית בעקיצה חוזרת. 
סוג נוסף של אלרגיה הפוגע קשות באיכות חיי המטופלים היא דלקת עור אלרגית ממגע. זוהי דלקת עורית מגרדת מתווה תפרחת אקזמטוטית המופיעה לאחר מגע ממושך בין העור והחומר הזר (כגון ניקל, מוצרי קוסמטיקה, גומי, כפפות ועוד). אבחון מדויק של החומר אליו רגישים המטופלים יאפשר מניעת חשיפה והחלמת התסמינים העוריים. 

אבחון אלרגיה

הבירור למחלות אלרגיות מבוצע על ידי מומחים לאלרגיה ואימונולוגיה קלינית שהינם בעלי מומחיות לטיפול במגוון מחלות של מערכת החיסון.
הבירור האלרגי כולל:
קבלת מידע מפורט על תסמיני הנבדק
בדיקה גופנית
תבחיני עור או בדיקות דם לאלרגיה שמטרתם לקבוע איזה חומר גורם לאלרגיה
בחלק מהמקרים, כדי לאשש או לשלול רגישות חשודה, נדרשים מבחני תגר סגוליים. מבחני תגר סגוליים הם הליך אבחוני בו המטופל נחשף לחומר אליו הוא חשוד כרגיש. הליך זה מסוכן ולכן מבוצע באופן מדורג ומבוקר במרפאות לאלרגיה המיומנות בביצוע תבחינים אלה וטיפול בתגובות להן. 

טיפול באלרגיה
לאחר זיהוי גורמי האלרגיה, ניתן להתאים באופן אישי לכל חולה את הטיפול ההולם.
הטיפול באלרגיה כולל:
הנחיות למניעת חשיפה נוספת
טיפול תרופתי. טיפול זה ינתן על פי צורך (רק כאשר מופיעים תסמינים) או באופן קבוע (בהתאם לחומרת המחלה והערכת רופא האלרגיה). 

בנוסף לטיפולים התרופתיים להקלה על תסמיני המחלה ישנם כיום טיפולים ביולוגים וכימיים  המכוונים להשפיע על מערכת החיסון ולעצור את התהליך המוביל למחלה. 
אימונתרפיה - טיפול בחיסונים לאלרגיה (נזלת אלרגית, אסטמה אלרגית, רגישות לעקיצות דבורים) המאפשר הפחתת הרגישות האלרגית.

האבחון והטיפול הנכון במחלה אלרגית יכולים לגרום לשיפור ניכר באיכות חייהם של החולים ואף להחלמה.

המידע נכתב בשיתוף האיגוד הישראלי לאלרגיה ואימונולוגיה קלינית.

 

 

פורטל הכרמל

פורטל הכרמל

תגובות

מומלצים