טכנולוגיה לייצור דבש ללא דבורים

שלוש משלחות של סטודנטים ישראלים מאוניברסיטת תל אביב, אוניברסיטת בן גוריון והטכניון שטסו לתחרות בינלאומית בבוסטון במימון משרד המדע והטכנולוגיה זכו במדליות זהב. בפעם השישית: מדליית זהב לנבחרת הטכניון בתחרות iGEM בבוסטון, שפיתחה טכנולוגיה חדשנית לייצור דבש ללא דבורים.

10.11.2019 מאת: פורטל הכרמל והצפון
טכנולוגיה לייצור דבש ללא דבורים

צילום הטכניון

 

תחרות ה- iGEM הינו תחרות ייחודית שהחלה לפני יותר מעשור ב-MIT שבבוסטון, התחרות מיועדת לסטודנטים בתואר ראשון ומאפשרת להם ללמוד ולהתנסות בכל האספקטים של מחקר מדעי ויישומי

בנוסף, משלחת ממכללת תל חי – מיג"ל (מרכז פיתוח שנתמך על ידי המשרד) זכתה אף היא במדליית כסף. השנה התמודדו בתחרות 344 קבוצות מאוניברסיטאות מכל רחבי העולם. במסגרת התחרות, הסטודנטים התבקשו ליזום פרויקט מחקר בתחום הביולוגיה הסינטטית, לתכנן את הניסויים, לבצע אותם במעבדה ולבסוף להציג את תוצאותיהם. כל ארבעת הקבוצות הישראליות קיבלו מדליות, מה שמעיד על הרמה המקצועית והאקדמאית הגבוהה.

1. אוניברסיטת ת"א
ארגון הבריאות העולמי הגדיר את בעיית העמידות של פתוגנים לאנטיביוטיקה כאחד האיומים הגדולים ביותר על הבריאות העולמית. הרעיון של הקבוצה להתמודד עם הבעיה כלל שימוש בפיוצינים, קומפלקסים של חלבונים שמיוצרים בטבע על ידי בקטריות מסוג Pseudomonas aeruginosa בכדי לתקוף בקטריות אחרות. הרעיון כלל יצור מערכת מודולרית שתאפשר שינוי אוטומטי של החלק בקומפקס שמזהה את בקטריית המטרה וכך מאפשר לתקוף בקטריות גורמות מחלה שונות לפי דרישה. 

2. הטכניון
פיתוח דבש ללא דבורים. הדבש המלאכותי מיוצר על ידי החיידק בציליוס סביטיליס, ה"לומד" לייצר את הדבש בעקבות תכנותו-מחדש במעבדה. חשיבותו של הפיתוח גדולה במיוחד לאור צמצום אוכלוסיית הדבורים במקומות רבים בעולם. יתר על כן, בייצור הדבש המלאכותי ניתנת ליצרן אפשרות להתערב ולקבוע את תכונותיו של הדבש, את טעמו וכן הלאה.

3. אוניברסיטת בן גוריון
איך להביא את טוקסין ה-Bti שהוא אחד מ"כלי הנשק" הנפוצים ביותר בעולם להדברה ביולוגית של יתושים לאזורי ההטלה החבויים של היתושים?" התשובה היא שניתן לנקבת היתוש להוביל אותנו למוקמות בהן היא בוחרת להטיל את הביצים שלה. במחקרם החליטה המשלחת להשתמש בנקבת היתוש כ'סוס טרויאני' שתוביל את הטוקסין לאתרי ההטלה. הנדסת חיידק טרנסגני שישתלב באופן טבעי במיקרוביום (אוכלוסיית החיידקים הטבעית) של מעי היתוש הבוגר ויועבר דרכו לצאצאים. באמצעות נקבת היתוש נוצרת מגפה מקומית של הטוקסין באתרי ההטלה וכך היתוש הבוגר מעביר את החיידק לצאצאים ומונע מהם להתפתח לבוגרים. שיטה חדשנית זו תתרום לצמצום אוכלוסיית היתושים מפיצי המחלות הקטלניות באמצעות אוכלוסיית היתושים עצמם.

4. מכללת תל חי – מיג"ל
פיתוח פורץ דרך חדשני לטיפול בסוגיו השונים של הסרטן. הטיפול כולל כלי גנטי, אב טיפוס לגנים הסרטניים בלב. המטרה להפוך את התאים הסרטניים לחיסון נגד הסרטן.

 

תגובות

מומלצים