מורה לא יכולה להמליץ על ריטלין

בעקבות פניית הורים למערכת פורטל הכרמל, שהוצע להם ע"י מורה לתת לילד שלהם ריטלין, חשוב לחדד כי חל איסור חמור לכל אנשי בית הספר לתת, להמליץ, או לחייב מתן תרופות, זה תפקיד הרופא ולא תפקידם.

01.10.2018 מאת: אמילי חלבי
מורה לא יכולה להמליץ על ריטלין

ריטלין הפך בשנים האחרונות לחלק מחייהם של תלמידים רבים בארץ, הורים רבים מספרים שהמורה בכיתה רוצה שהילד ייקח ריטלין כדי שיהיה לה שקט בכיתה, כי הילד עושה הרבה רעש בכתה והוא לא שקט, הרבה פעמים המסגרת דורשת ריטלין כדי להשיג שקט.

יש לבדוק היטב האם הריטלין הוא צורך הכרחי לילד, או למורה?.

ריטלין הוא סם לכל דבר, ויש לו תופעות לוואי רבות שמסכנות את התלמיד שנוטל את התרופה לטווח הקצר והארוך.

הורים ומורים צריכים להבין כי, אם ילד זז בכתה, זה לא אומר שהוא עם הפרעות של קשב וריכוז והפתרון לא במתן ריטלין, כי רק רופא מומחה יכול להחליט אם הילד סובל מהפרעה. 

באחד מבתי הספר בכרמל, מורה המליצה להורים ללכת עם הילד לאבחון על מנת שבנם יקבל באופן סדיר ריטלין, יש לחדד כי הילד שלוקח ריטלין לא מתחנך, כאשר ילד לוקח ריטלין הוא לא עובר תהליך של חינוך ולמידה, ההתנהגות החדשה שנראית רגועה יותר או טובה יותר, למעשה נכפית עליו.

ריטלין (או בשמו הכימי מתיל פנידאט) נמצא בארץ תחת פקודת הסמים המסוכנים. סמים אלה מאוחסנים בכספת של בית המרקחת יחד עם תרופות נרקוטיות (שגורמות לשיכוך כאבים חזקים) כגון מורפין.

סמים אלה נמצאים תחת פיקוח עקב נטייה של צרכני סמים להשתמש בהם כתחליף לסמי הרחוב הקשים שהם נוטלים. הוא דומה במבנהו הכימי, בהשפעתו ובמנגנון הפעולה שלו במוח לקוקאין, לאקסטזי, ולמתאמפתאמין (קוקאין קריסטל). משפחה כימית זו קרויה: אמפטאמינים. האמפטאמינים הם כולם סמי מרץ.

הם מאופיינים בגרימת ערנות מוגברת, אולם גם בדיכוי התיאבון, עצבנות, חוסר שינה, דיכאון, אפטיות, תלות, וכן מחשבות שווא עד כדי התנהגות פסיכוטית בעת הנטילה או במהלך גמילה.

הריטלין, שהוא חומר שומני, מצטבר ברקמות השומן ובמוח למשך שנים, ורק חלקו יוצא מן הגוף.

הוא עלול לגרום לתלות(כפי שרשום גם בעלון התרופה).  אפשר לראות זאת כאשר הילד מבקש שיגדילו לו את המינון, או שהוא לא רוצה שיפסיקו לו את הכדור.

ריטלין הוא סם מרץ, סמי מרץ שימשו טייסי קרב במלחמות העולם במשימות הפצצה ממושכות ללא אוכל וללא שינה כמעט. כאשר נותנים סם כזה לילדים שגופם קטן, נוצר בדם ריכוז גבוה מאד שלו, שגורם דווקא לריסון של הילד. ילד מרוסן כזה יכול להיראות עצוב וחסר חיים.

כאשר הריכוז בדם יורד בהדרגה, הריטלין מתחיל פתאום להמריץ את הילד. זה עלול לגרום לו להתנהגות פסיכוטית לא נשלטת, לעיתים עד כדי כעסים, אלימות, דיבור ללא הפסקה, חוסר יכולת לשלוט בעצמו וכו'. (כפי שרשום גם בעלון התרופה).

כאשר מפסיקים לתת ריטלין, אפילו ליום אחד, הסם יוצא מרקמות השומן אל הדם, ועלול לגרום להמרצה משמעותית של הילד. משום כך מורים רבים מזהים מיד כאשר הילד 'שכח' לקחת ריטלין. הוא פשוט הופך לבלתי נשלט.

 

פורטל הכרמל

תגובות

מומלצים