צפת ניצחו בגמר הארצי רמון ספייסלאב

זו היא תכנית המצוינות רמון ספייסלאב מאפשרת לתלמידי חטיבות ביניים לשלוח ניסוי לתחנת החלל הבינלאומית ומעוררת בהם השראה ומוטיבציה לחלום הכי רחוק שאפשר, עד היום מעל 20 ניסויים שונים נשלחו מבתי ספר מרחבי מדינת ישראל ומארצות הברית לתחנת החלל הבינלאומית במסגרת הפרויקט.

25.01.2021 מאת: פורטל הכרמל והצפון
צפת ניצחו בגמר הארצי רמון ספייסלאב

 

מה שנודע מדבריו של ראש מועצת דאלית אל כרמל רפיק חלבי שגם חט"ב קופטאן דאלית אל כרמל לקחו חלק בתכנית אבל אין לנו פרטים לגבי המצגת שהציגו

 

הניסויים עוררו השראה במאות בני נוער ומורים לקחת חלק משמעותי יותר בתעשיית החלל וחקר החלל ועודדו אותם להגשים את חלומותיהם.

ילדים מבתי ספר בכל רחבי הארץ, מקריית שמונה ועד ירוחם, התחרו השנה על הזכות לשגר ניסוי לתחנת החלל הבינלאומית.

הילדים שלוקחים חלק בתכנית לימוד ייחודי של קרן רמון הציגו בעברית ובאנגלית ניסויים בפני אסטרונאוטים, נציגי מרכז המחקר AMES של נאס"א ובכירי סוכנות החלל הישראלית.

איתן סטיבה, האסטרונאוט הישראלי, הכריז היום על הניסוי של "ישיבה תיכונית אמית צפת" כניסוי שניצח בגמר הארצי, אותו ייקח עמו לשיגור ולבדיקות בתחנת החלל הבינלאומית.

הניסוי, שעוסק בטיהור מים בעזרת זרעי מורינגה וחוטי נחושת, מהווה פריצת דרך מדעית בכל קנה מידה, כבר נבדק כאן בארץ במעבדות מתקדמות ובשיתוף פלג הגליל והביא תוצאות מדהימות.

הניסוי יעבור בדיקות על ידי האסטרונאוטים בתחנה כדי לבחון את השפעת תנאי המיקרו כבידה על התנהגות חומרים והתוצאות מהניסויים יחזרו לכדור הארץ בתום חודשיים של בדיקות. עם סיום ביצוע הניסוי המנצח בחלל, הוא יועבר  לניתוח תוצאות ועבודות חקר, שתוצאותיהם מתפרסמות בכתבי עת ובאתרים מדעיים.

עם היוודע דבר הזכייה, אמר מנהל הישיבה, *נדביה נאה* בהתרגשות: "שוב ושוב מתברר שמסירות חינוכית, קשר אישי, אמון ואהבה אמתית, הם הבסיס לכל תהליך לימודי" .

מנהלת המחוז: ד"ר אורנה שמחון: "אנו מלאי הערכה לתלמידים על ההשקעה הגדולה והחתירה למצוינות. יישר כח למנהל הישיבה, נדביה נאה ולרכזת המדעים בישיבה, אורית מרצבך ,שהובילה את הנבחרת במאמץ אדיר ובמסירות עצומה, ביחד עם כמהיה נוב, מנטור הנבחרת".

 

מצגת של ישיבת אמי״ת, צפת כח המורינגה טיהור מים באמצעות אבקת זרעי מורינגה וחוטי נחושת

טיהור מים בתחנת החלל בשנים הראשונות של חקר החלל היו האסטרונאוטים לוקחים איתם כמויות גדולות של מים מכדור הארץ,

דבר שהגדיל מאוד את המשקל שהחללית הייתה צריכה לשאת. מכיוון שכדי להטיס חללית יותר כבדה צריך יותר דלק, הדבר ייקר מאוד את המשימות וסיבך אותן בצורה משמעותית.

פעמים רבות המים היו חייבים לבוא על חשבון ציוד חשוב אחר. ככל שהשנים חלפו והמשימות הפכו ארוכות ומסובכות יותר היה צורך למצוא דרכים לצמצם מאוד את כמות המים שהאסטרונאוטים יישאו איתם למסלול.

\אחד הפתרונות היה לנצל מחדש את המים. מערכת המחזור מעבירה את השתן של הצוות מהשירותים אל מיכל גדול, בו הוא מורתח מהאוויר. והאדים שנוצרים נאספים ומעורבבים עם אדים לאחר מכן, הנוזל מועבר בפילטרים של התפלה.

המנגנון יעיל אבל לא מספיק. אנו מציעים להשתמש באבקת זרעי מורינגה ולהוסיף חוטי נחושת לאבקת המורינגה ובכך גם לסלק את העכירות וגם להרוג את החיידקים.

מערכת טיהור זו פשוטה, זולה ואינה צורכת הרבה אנרגיה להפעלה. בנוסף, אם נצליח לגדל את הצמח בתחנת החלל ואולי אפילו במאדים, נרוויח מצד אחד מזון שהוא "סופר פוד" ומצד שני נוכל להשתמש בזרעים שלו לטיהור מים.

מורינגה היא צמח רב שימושי ומהיר צמיחה.

• ניתן לנצל את כל חלקי המורינגה (העלים, הזרעים, הפרחים, התרמילים וקליפת הגזע) לשימושים רבים.

• צמח המורינגה Oleifera Moringa מכונה "עץ הנפלאות" מכיוון שהוא מכיל כמות גדולה של וויטמינים,

מינרליים, חומצות אמינו וחלבונים - "סופר פוד".

• מחקרים מראים שצמח המורינגה יכול לעזור בטיפול בבעיות רפואיות רבות.

• כמו כן, נמצא כי אבקת זרעי המורינגה בעלת יכולת לטהר מים.
אבקת זרעי מורינגה מכילה חלבונים קצרים ובעלי מטען חשמלי חיובי

אליהם נקשרים המזהמים הטעונים שלילי ויוצרים גושים השוקעים לקרקעית הכלי.

יתרונות לשימוש באבקת המורינגה

• לא צריך הרבה אבקה כדי לטהר מים - בספרות מצוין שכדי להוריד את העכירות של המים מספיק 25.0 גרם אבקת זרעי מורינגה לליטר מים.

• הגדלת שטח פנים מעניקה לו יכולת ספיחה גבוהה. השימוש בזרעי מורינגה לניקוי מים אינו מסיר %100 את החיידקים שבמים, אלא רק מעכב את הצמיחה שלהם - על ידי שיקוע.

זרעי המורינגה מכילים חומר אורגני שמהווה מזון לחיידקים ולכן הם מתחילים להתרבות. חשיפה לנחושת יכולה לגרום למות המיקרואורגניזמים תוך כמה דקות.

• רעילות נחושת למיקרואורגניזמים מושגת באמצעות מספר מנגנונים, כך שלא נוצרת עמידות משמעותית של המיקרואורגניזמים לנחושת.

• נחושת נחשבת בטוחה לבני אדם.

בשל המאפיינים הביוצידים החזקים שלהן, נחושת ותרכובות המכילות נחושת נמצאות כעת בשימוש בתחום הבריאות.

חיידק coli. E הוא החיידק הנפוץ ביותר על פני כדור הארץ. ניסויים רבים נעשים עליו ובשל העובדה שהוא כל כך נפוץ, ניתן להסיק מניסויים אלו מסקנות לגבי כל החיידקים.

בנוסף, חיידקים רבים שוכנים במעיים שלנו, חיים בסימביוזה ומשתתפים בתהליכי פירוק המזון.

חלק מהחיידקים האלה גם נחשבים פתוגניים, ועלולים לגרום לשלשולים, הקאות, ובמקרים נדירים לחסימות מעיים, לזיהום דם ולמוות.

אחד מהם הוא החיידק אי קולי שמצוי בכמויות קטנות. עם צריכת מזון או שתייה מזוהמים עולה מספר חיידקי האי־קולי במעיים, הם מתרבים וגורמים לתחלואה.

לקחנו מים מבריכת דגים, שמנו אבקת זרעי מורינגה וכל חצי שעה בדקנו את העכירות במכשיר הספקטרופוטומטר באורך גל 600nm . מה ההשפעה של הוספת אבקת זרעי מורינגה וחוטי נחושת למים על גדילת חיידקי coli. E בתנאי מיקרו כבידה? המשתנה הבלתי תלוי (משפיע): הוספת אבקת זרעי מורינגה וחוטי נחושת המשתנה התלוי (מושפע): גדילת חיידקי coli. E בתנאי מיקרו כבידה אנחנו משערים שבעקבות השפעת המיקרו כבידה יהיו אחד מהמצבים הבאים:

1 .אבקת זרעי המורינגה תספח את החיידקים והם ימותו. המים שנקבל יהיו נקיים מחיידקים.

2 .אבקת זרעי המורינגה תספח את החיידקים אבל הם לא ימותו כי הגושים לא ייגעו מספיק זמן בנחושת. המים שנקבל יהיו עם חיידקים.

3 .אבקת זרעי המורינגה לא תספח את החיידקים והם לא ימותו. המים שנקבל יהיו עם חיידקים. האסטרונאוט

1 .יפתח את הפתח בין תא 1 לתא 2.

2 .ינער בחוזקה את המבחנה במשך 30 שניות ולאחר מכן יניח את המבחנה למשך 5 שעות.
3 .יפתח את הפתח בין תא 2 לתא 3.
4 .ינער בעדינות את המבחנה במשך 30 שניות על מנת שהמים יעברו דרך נייר הסינון.
5 .יסגור את הפתח בין תא 2 לתא 3.
כשהמבחנה תחזור לכדור הארץ נבדוק את המים שסוננו

נבדוק את העכירות בספקטרופוטומטר ונראה אם יש עכירות.

נזרע את המים המסוננים באגר מזון ונבדוק האם ישנה התרבות של חיידקי אי קולי. אם באמת נצליח לטהר מים באמצעות זרעי המורינגה והנחושת, נוכל להשתמש בשיטה זו למשימות חלל ארוכות טווח ולשימוש בתחנת החלל.

בנוסף, נוכל לשפר את טיהור המים בארצות מתפתחות. אחרי חצי הגמר היה קשה להתאחד לקבוצה אחת במיוחד כשהכל נעשה בלמידה מרחוק.

בהתחלה לא מצאנו מעבדה מלווה והיה קשה לחשוב על כל מהלך הניסוי לבד. עלו לנו שאלות רבות והיינו צריכים לנסות לפתור את הבעיות ולתכנן לבד את הניסוי.

בהמשך היתה לנו עזרה מסוימת ממעבדת תאגיד המים "פלג הגליל". מפקדי משימה: אלנתן עמיצור, אלחנן עז קוסטה חוקרי משימה:

אורי קבלה, מלאכי כהן, אליסף ואדעי מהנדסי משימה: נהוראי כחולי, בנציון שמכה, אסף אמיר מומחי משימה: אורי קבלה, מלאכי כהן, חורב בורנשטיין יח"צ: אושרי מלכה, רועי כהן אמנם נתקלנו בקשיים מרובים אבל בסופו של דבר נהננו לעבוד על הנושא.

למדנו איך זורעים חיידקים ואיך עובדים עם ספקטרופוטומטר.

למדנו לעבוד בצוות ולחלק תפקידים. לקרן רמון, על הזכות להשתתף בפרויקט מיוחד זה לנמרוד לוי מפלג הגליל, על תמיכתו ועזרתו בשמחה ומאור פנים לד"ר אייל קורצבאום, אוניברסיטת חיפה, לד"ר מנשה לוי, מו"פ צפון למוטי סנדר מ"יערות המורינגה" לאנשים רבים שניסו לעזור בעצה טובה ובידע מדעי.

 

תגובות

מומלצים