הגז שמזהם את מי התהום

חשש כבד שמשרד הבריאות מסכן את בארות מי השתייה במדינה, כדי לא להפריע להכנסת צנרת הקונדנסט ממאגרי הגז, היום מתקיים דיון בעתירה כנגד הקמת מתקני הקונדנסט בחגית, בסמוך לאליקים, יוקנעם, דליית אל כרמל, רמות מנשה, בת שלמה ויישובים נוספים

01.11.2017 מאת: פורטל הכרמל והצפון
הגז שמזהם את מי התהום

דיון ראשון בבית המשפט העליון בעתירת מועצות מגידו ויוקנעם, בג"ץ מס 2974-17 , כנגד הקמת מתקני קונדנסט באזור "חגית" בתכנית פיתוח מאגר לוויתן לפי תכנית המתאר הארצית תמ"א 37/ח.

הקונדנסט הוא  סוג של נפט הנוצר בעת זיקוק גז טבעי באסדות ההפקה. דליפת קונדנסט בכמות מזערית של מטרים מעוקבים בודדים עלולה לזהם מיליוני מטרים מעוקבים של של מים טבעיים.

להלן מכתב של משרד הבריאות למשנה ליועץ המשפטי לממשלה, החושף כי משרדי הממשלה האמונים על שמירת האינטרס הציבורי, מתכתבים ביניהם כדי למצוא פיתרון משפטי שיאפשר הקמת צנרת הקונדנסט  האסורה על פי חוק בתוואי שאושר בתכנית פיתוח לוויתן:

במסמך המצב ברור שלפי תקנות בריאות העם (תנאים תברואתיים לקידוח מי שתייה), התקנות אוסרות על התקנת קו קונדנסט המהווה "גורם זיהום חמור" כמשמעותו בתקנות, באזורי המגן של מי שתייה. כמו כן, כאשר מדובר בגורם זיהום חמור, למשרד הבריאות אין בעניין זה סמכות להתיר חריגה מהתקנות ולאשר התקנת הקו בתנאים".

למרות שהקונדנסט הוכר כחומר מסוכן שעלול להרעיל את בארות המים, עולה מהמכתב המצ"ב שמשרד הבריאות, יחד עם משרדי ממשלה נוספים, משרד האנרגיה, רשות המים, מנהל התכנון והיועץ המשפטי לממשלה, מנסים למצוא "פטנט משפטי" שיאפשר לחרוג מהתקנות ולאפשר את הקמת צנרת הקונדנסט "לתקופת ביניים" תקופה שעלולה להימשך שנים ארוכות תוך סיכון מי השתייה על תוואי כניסת הצנרת של מאגר לוויתן מחוף דור ליוקנעם.

התכתובת במסמך עוסקת ספציפית בקו הצנרת העובר ליד קידוחי יקנעם, אזור הנדון בעתירה היום בבג"ץ אבל תכנית הצנרת תמ"א 37- 2 אשר אושרה בממשלה, מאפשרת הקמת צנרת קונדנסט ליד כל צינור גז, לאורך ורוחב המדינה, זאת ע"י "פטנט משפטי" שהוצג ע"י המשרד להגנת הסביבה - אשר איפשר לא לעשות לקונדנסט  סקר סיכונים ותסקיר השפעה על הסביבה – למרות היותו חומר מזהם ונפיץ יותר מדלקים רגילים. ראה דוח חוקר לתמ"א 37- 2 עמ' 4:

בתחילת הדוח, חוקר ההתנגדויות מקבל את המלצת המשרד להגנת הסביבה הרגולטור! וקובע שאין צורך לעשות לתכנית תסקיר השפעה על הסביבה וסקר סיכונים.

היות שעמדת המשרד היא: ש"אין צורך בתסקיר השפעה או סקר סיכונים ובלבד שהטמנת צנרת דלק היא על פי תקן  ישראלי מאושר (בעמ' 4 בפרק:  "עיקר המלצות החוקר"- סעיף 9).

ציטוט חנה קופרמן יו"ר הפורום הישראלי לשמירה על החופים: "מבדיקת העמותה עולה, שמאז שנשלח המכתב המצ"ב של משרד הבריאות למשרד היועץ המשפטי לממשלה, אושר התוואי המתוכנן של צנרת הקונדנסט ללא הפרעות, בדיוק לפי המתווה שהציעו משרדי הממשלה במסמך, הממליץ לבטל לכאורה את קידוחי המים אבל בו זמנית, להקים בפועל את קו הצנרת בתוך אזורי המגן האסורים על פי חוק, "לתקופת ביניים" שעלולה להימשך שנים ובכך לאפשר את פיתוח לוויתן בכל מחיר של פגיעה בבריאות הציבור".

"קיימת חלופה טכנולוגית לפינוי הקונדנסט, מאסדה צפה במרחק 120 ק"מ מהחוף לשווקים בעולם, מבלי לסכן את האזרחים, מקורות המים והחופים, לפי התכנית המקורית שהציעה נובל אנרג'י עוד בשנת 2014,  אבל מתווה הגז קבע ב- 2015 להקים את אסדות ההפקה בחלופה הקרובה כדי לפתח ביבשה תעשייה פטרוכימית לקונדנסט ותוצריו, תעשייה שתעשיר את חברות האנרגיה ובתי הזיקוק תוך הקרבת בריאות הציבור והסביבה".

לינק למסמך משרד הבריאות ליועץ המשפטי לממשלה

לינק להרחבה בנושא חוות דעת הידרולוגית בקו הקונדנסט בין חוף דור לאליקים מאת יוסי בר

תגובות

מומלצים