הקשר בין סמים אלכוהול אלימות ונשיאת נשק בקרב הנוער

מה הסיבות ללגיטימציה ולהתגברות האלימות בקרב בני נוער ונשיאת נשק, והקשר בין השימוש באלכוהול וסמים בקרב בני נוער לאלימות, סוגיות מדאיגות ביותר שמסמנות כישלון בטיפול בתופעות בחברה ובעיקר בהעדר אכיפה מצד רשויות החוק.

03.11.2020 מאת: פורטל הכרמל והצפון
הקשר בין סמים אלכוהול אלימות ונשיאת נשק בקרב הנוער

 

26.6% מבני הנוער השתתפו באירועי אלימות, ו- 35.5% נשאו נשק מתוך כל מי שדיווח על שתיית אלכוהול מופרזת. כך עלה מהסקר שהוצג בדיון המשותף לשתי הוועדות של הכנסת: הוועדה המיוחדת להתמודדות עם סמים ואלכוהול בראשות חה"כ מיכל קוטלר- וונש (כחול לבן) והוועדה המיוחדת למיגור הפשיעה בחברה הערבית בראשות חה"כ מנסור עבאס (הרשימה המשותפת). הדיון בחן את נושא הקשר בין השימוש באלכוהול וסמים בקרב בני נוער לאלימות בחברה הישראלית.

בדיון הוצג סקר המלמד כי אחוז נשיאת הנשק הגבוה בקרב בני נוער, היא מהמדאיגות ביותר לדברי יו"ר הוועדה מנסור עבאס (הרשימה המשותפת) שאמר: "יש לבדוק איפה נכשלנו כמנהיגים בטיפול בתופעה המדאיגה ומה הם הדברים הבסיסיים הנחוצים לטיפול בנפגעים".

כמו כן שמעה הוועדה את נציגי מועצת הנוער הארצית, שהסבירו בפני הוועדה את הסיבות ללגיטימציה ולהתגברות האלימות בקרב בני גילם, כמו אי אכיפת החוק מצד הרשויות ועוד.

יו"ר הוועדה קוטלר – וונש סיכמה את הדיון בכך שהיא תקיים דיון המשך לדיון זה בכדי לנסות ולהבין כיצד יירתמו משרדי הממשלה השונים ויתכנסו סביב תוכנית לאומית שתביא למיגור התופעות האלימות והשימוש בסמים בקרב בני הנוער.

בפתח הישיבה אמרה יו"ר הוועדה חה"כ מיכל קוטלר – וונש (כחול לבן) כי היא מקיימת את הדיון בזכות ובחובה לשמוע את בני הנוער שיש לדבר אליהם ולא רק עליהם. וציינה כי הדיון עוסק בנושא שהוא חוצה מגזרים ומתעלה על ההבדלים בין בני הנוער קרי הבדלי דת גזע או מין, ואמרה: "בתקופה זו שורר משבר חברתי נפשי בחברה הערבית ובכלל בחברה הישראלית במיוחד בקרב בני נוער. יש הכרה בכך שהמרחב הווירטואלי - הרשתות החברתיות, מחייב אותנו נבחרי הציבור לאחריות חברתית כללית כלפי אותם בני נוער".

בעניין התכניות שהציגו נציגי המשרדים השונים אמרה יו"ר הוועדה כי  הן חשובות אך לא מגיעות לכולם ובמיוחד בתקופה הזאת יש למצוא את הדרך להגיע אל בני הנוער שאכן נחוצים לתוכניות הללו ויפה שעה אחת קודם ואף ביתר דחיפות, ואמרה: "בני הנוער נמצאים בחופש גדול מתמשך ולא נגמר".

יו"ר הוועדה למיגור הפשיעה בחברה הערבית חה"כ מנסור עבאס (הרשימה המשותפת), בפתח דבריו הציג את החשיבות באיתור גורמי העומק שמביאים את הנערים להתנהג באלימות ואמר: "שמדברים על פשיעה ואלימות מתייחסים לכלל המגזרים בחברה הישראלית". כמו כן חה"כ עבאס ציין את חשיבות השיח עם הקבוצה הספציפית של בני נוער בכדי לשמוע מהם ולהעלות את הצרכים שלהם, מפני שקיים קשר בין השימוש בסמים בגילים הללו לבין האלימות הגואה בחברה, לדבריו: "יש קשר אורגני והדוק בין השימוש בסמים לבין ההתנהגויות האלימות, זה נכון לטפל בסימפטום עצמו אך בנוסף יש לטפל בגורמים והסיבות שהביאו את הנערים להתנהג באלימות הזו".

הסקר הרב לאומי של ארגון הבריאות העולמי אותו הציג פרופסור יוסי הראל פיש, מומחה בינלאומי לחקר מדיניות ואסטרטגיות התערבות בהתמכרויות מלמד כי, בקרב בני נוער שדיווחו על שתיית אלכוהול מופרזת, נמצאו 26.6% מתוכם שהשתתפו באירועי בריונות/אלימות, וכי 35.5% נשאו נשק.

בהשוואה בינלאומית בין השנים 2018 – 2019 הסקר מלמד כי אחוז התלמידים בכיתות ו׳, ח׳ ו- י׳ שהשתכרו אי פעם במדינת ישראל הוא מהנמוכים בעולם, כך שהמדינה ממוקמת במקום הרביעי מתחתית הטבלה, ולפי פרופסור פיש: "המחקר נערך בכ-50 מדינות בעולם, ובסקר הארצי האחרון המדגם המייצג הארצי מנה כ- 14 אלף בני נוער".

פרופ' פיש הוסיף כי הממצאים לגבי אוכלוסיית הבנים בבתי הספר הערביים מדאיגה במיוחד כך שמדווחים על שיעורים מאד גבוהים יחסית לכל שאר קבוצות האוכלוסייה בשימוש בסמים ואלכוהול. ובנוסף, במעורבות באירועי אלימות לרבות נשיאת נשק חם, הממצאים הללו מעמידים את האוכלוסייה הערבית בסיכון גבוה הדבר שמחייב הפניית משאבי התערבות משמעותיים ומידיים לדבריו.

פרופסור חאלד אבו עסבה, מרצה בכיר בתחום הציג בפני הוועדה כי הוא ערך מחקר שבחן את ההתנהגויות האלימות בקרב בני נוער והתבסס על 800 תלמידים מהחברה הערבית בישראל ובו נמצא כי הגורמים המרכזיים למיגור ההתנהגויות האלימות וההתמכרויות הם לכידות המשפחתית, מצוקה כלכלית, חוסר עיסוק בזמן הפנאי, ואוריינטציה עתידית. ובעניין הטיפול ביחידות שנמצאות ברשויות המקומיות אמר: "אני תוהה אם היחידות הללו הוקמו על בסיס מחקר שניתן להפיק רווחים חברתיים ממנו".

 

תגובות

מומלצים