ועדת הרפורמות החלה את דיוניה ברפורמת תקצוב הספורט בישראל

בפרק זה מוצע להעביר סמכויות ותקציבים מהמועצה להסדר ההימורים בספורט למשרד התרבות והספורט

21.02.2018 מאת: פורטל הכרמל והצפון
 ועדת הרפורמות החלה את דיוניה ברפורמת תקצוב הספורט בישראל

יו"ר הוועדה, ח"כ רחל עזריה: "ההפרדה בין הימורים ל תקציב הספורט היא נכונה וחשובה וכאן נוודא שהיא רק מיטיבה עם התקציב"
 
ועדת הרפורמות, בראשות ח"כ רחל עזריה (כולנו), החלה היום (ג') את דיוניה בפרק ד' (ספורט) מתוך הצעת חוק ההתייעלות הכלכלית (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב לשנת התקציב 2019), התשע"ח-2018, בדיון בהשתתפות מנכ"ל משרד האוצר, שי באב"ד, ומנכ"ל משרד התרבות והספורט, יוסי שרעבי.
 
בפרק זה מוצע להעביר סמכויות ותקציבים מהמועצה להסדר ההימורים בספורט למשרד התרבות והספורט, כך שהמועצה להסדר ההימורים תהיה מוסמכת לארגן ולערוך הימורים על תוצאות משחקים ותחרויות בספורט בלבד, ותקציב הספורט כולו ייקבע במסגרת תקציב המדינה.

תמיר כהן מאגף התקציבים באוצר הציג את עיקרי המהלך ואמר: "כיום התמיכה בגופי הספורט ובבניית מתקני ספורט היא על בסיס רווחי ההימורים בטוטו. לעולם הספורט אין ודאות תקציבית מעבר לשנה קדימה ולממשלה יש קושי לקבוע מדיניות במצב הקיים ולפקח על ההקצאות בפועל. אנו רוצים לנתק את התלות של הספורט מרווחי ההימורים, אשר יועברו להכנסות המדינה, ולקבוע לו תקציב קבוע, בבסיס התקציב, כפי ששאר משרדי הממשלה עושים לגופים באחריותם, ושהבסיסי התקציבי יהיה גבוה יותר ממה שהועבר להם עד היום".
 
שרעבי אמר: "אנחנו מאוד בעד התהליך הזה. התנגדנו לו כל עוד לא היה ברור לנו שניתוק ההימורים מהספורט יגובה בפתרון תקצובי, אך מרגע שהחליטה הממשלה שתקציב הספורט לא ייפגע, ואף יגדל, אנו רואים בזה בשורה. המדינה אומרת יש לי סמכות ולוקחת גם אחריות, ומתוך הבנה זו גם הקימה צוות מיוחד למצוא פתרונות לבעיות שעלולות להיווצר ביישום הרפורמה. אני יודעים שחלוקת הכסף באמצעות הטוטו נתנה גמישות ניהולית מסוימת, והצוות מתרכז בלמצוא פתרון שהביורוקרטיה לא תקשה על הספורט, ותאפשר את המשך התקצוב עד לאחרונת קבוצות הקצה בפריפריה. אמות המידה לחלוקת הכסף כבר הוסדרו ע"י המועצה הארצית לספורט, וכך גם תכנית המתקנים הלאומית, שלאור הגיבוי התקציבי מהמדינה יתאפשר לה עכשיו תכנון רב שנתי אמיתי עם הרשאה להתחייב. המועצה הלאומית לספורט תישאר כגוף מייעץ למשרד, שיעבוד בתיאום מלא איתה, ואין סיבה לחשוש מפוליטיזציה של הספורט".
 
באב"ד אמר: "חשיבותו של הספורט גרמה לזה שעד היום מצאנו הצדקה מוסרית להימורים. כעת, הכנסת תוכל לאשר תקציב מלא, ודאי וקבוע לספורט ואז אפשר יהיה גם לטפל בבעיית ההימורים. כמו שאמר המנכ"ל לפני, כבר הקנו צוות לבחינת כל השכלות היישום – גם ביצוע וגם פיקוח – והמהלך הזה לא יצא לדרך עד שנוודא שכסף יגיע עד הקצה בלי בעיה. בדיונים בוועדה זו בשנה שעברה הביעו חששות מסגירת מכונות המזל וביטול ההימורים על המרוצים, והכנסות הפיס והטוטו לא נפגעו מזה, ועכשיו נפריד את ההימורים מהספורט בלי לפגוע בתקציב". ח"כ יואל רזבוזוב (יש עתיד) אמר כי מסקנות הצוות לא צריכות להיות מאושרות רק ברמת השרים, אלא יובאו לאישורה של הכנסת, ובאב"ד הסכים.
 
ח"כ עודד פורר (ישראל ביתנו): "הכיוון הוא חיובי, וכולנו מסכימים על עיגון תקציב הספורט. עם זאת, אם הכוונה שהכסף יוקצה דרך מבחני תמיכה לגופי הספורט, אז חבל לנו על הזמן ואין סיכוי שזה יצליח. עד תחילת החוק בשנת 2019 יש זמן ונחכה לשמוע את מסקנות צוות היישום. עוד הייתי רוצה לדעת איך באמת מגנים על התקציב מפני קיצוצים רוחביים, בכדי לייצר את אותה ודאות תקציבית לספורט?"
 
ח"כ עיסאוי פריג' (מרצ): "הדרך לגיהינום רצופה כוונות טובות. אני לא מטיל ספק באף אחד, אבל אני למוד ניסיון ומבין לאן זה מוביל אותנו. אני הייתי גם בוועדה על השידור הציבורי, והרי שרת הספורט היא זו שאמרה מה צריכים את התאגיד אם לא שולטים במינויים, אז מי יבטיח לנו שגם כאן זה לא תהיה פוליטיזציה של הספורט?"
 
דוד אריאלי, ראש מועצת קריית טבעון: "השלטון המקומי מתנגד לכך שמהלך כזה גדול נעשה בחוק ההסדרים ולא במסגרת חקיקה רגילה, כי מדובר בתהליך מורכב מאוד. בסופו של דבר הכנסות הטוטו, גם אם מנוכות מהן עלויות תפעול וזכיות, עדיין צבועות לטובת הספורט, ואם יועברו למאגר הכללי של הכנסות המדינה, יהיו נתונות לשקול דעת שר כזה או אחר, ולסכנת קיצוץ רוחבי. כרגע, למשל, משרד הספורט לא מתקצב עשרות רשויות מקומיות ברמות סוציואקונומיות 7-10 מתוך מדיניות. בנוסף,  יש רשויות מקומיות רבות שטרם מימשו תקציבים שמגיעים להם במסגרת תכנית המתקנים הלאומית 2027, וחשוב לוודא שזכויותיהן יישמרו".
 
גלעד לוסטיג, מנכ"ל הוועד האולימפי: "אנחנו באמת מודאגים מהפוליטיזציה של הספורט. 16 שנים נלחמו להקים את המועצה הלאומית לספורט, והיא עושה עבודה מצוינת בארבע השנים האחרונות, ופתאום מבקשים לסגור אותה. אנו סבורים שלא נכון להפוך אותה לגוף מייעץ, אלא תוצאותיה הטובות מוכיחות שהיא חייבת להמשיך באותו הרכב ובאותו תפקיד - להיות הגוף הקובע את אמות המידה לחלוקת הכספים לגופים ולתכנית המתקנים"
 
יורם אורנשטיין, מנכ"ל מרכז הפועל: "הרכבת יצאה לדרך וכולנו מתפללים שהיא תגיע ליעדה. יש דברים טכניים שאם לא נשים לב אליהם יהפכו למהותיים. מהלך נהלי התמיכות בישראל נכשל באופן טוטאלי כבר ברמת האיגודים, אז ודאי שברמת האגודות הקטנות הוא ייכשל, ואנו פה כדי לוודא שהמנגנון יהיה נכון"
תמיר כהן מאגף התקציבים התבקש להגיב לכלל הטענות ואמר: "תכנית המתקנים פשוט מועתקת לתקציב משרד הספורט כמות שהיא וההתחייבות של הרשויות נשארות כמות שהם. צוות היישום שוקד בימים אלה על סוגיות התזרים וההעברה עד לאגודות הקטנות בקצה. באשר לקיצוץ הרוחבי, אתם מוזמנים לבדוק שעד היום לא הושפע התקציב של גופי התרבות וכך גם יהיה פה".
 
גיא אטיאס, מנהל אגף התקציבים במשרד התרבות והספורט: "ההסכם בתחום התרבות, שמגן מפני קיצוץ רוחבי יועתק גם לתחום הספורט, וזה כבר סוכם. לגבי האגודות הקטנות – צוות היישום כבר דן בהצעה מסוימת, אך לא נפרטה עד להתייחסות השרים. ולגבי המועצה הלאומית, בסוף, הקצאת תקציב זו מדיניות, וזה בדיוק המקום לשמו יש משרד ממשלתי להכריע ולא ועדה חיצונית".
 
בסיכום הדיון אמרה יו"ר הוועדה, ח"כ רחל עזריה: "הספורט לא תמיד מקבל מספיק מקום בכנסת, אבל בכל בית בארץ הוא גורם מרכזי וחיובי מאד. ספורט מגבש קהילות, מייצר הזדמנויות, מפתח ערים ומייצג את ישראל בעולם. לעומת הספורט שהוא חיובי, ההימורים פוגעים בציבור. כבר הרבה מאד שנים אנחנו נחשפים לנזקים שהימורים יוצרים, הם מחלישים את החלשים ומפרקים משפחות. יש פה מהלך מאד משמעותי של שר האוצר משה כחלון ומשרד האוצר לצמצם את הימורים בצורה משמעותית".
 
"ההפרדה בין הספורט להימורים היא נכונה וחשובה. המטרה בהצעת החוק היא לבצע את ההפרדה הזאת בדרך שלא תפגע ואף תטיב עם הספורט בישראל. עלו פה בדיון מספר נקודות. החשש של ארגוני הספורט לגבי התזרים התקציבי והצורך במענה לטווח ארוך. שמירה על ההתחייבויות התקציביות לרשויות המקומיות וביניהם מעמדם של מרכזי הספורט והדאגה לאגודות ספורט קטנות. הצורך בשקיפות בהגשת הבקשות וחלוקת הכסף. ולסיום גם שמירה על מעמדה של ישראל במוסדות הספורט הבינלאומיים ומניעת פוליטיזציה של התחום".
 
"אני אשב עם משרד האוצר ומשרד הספורט לפני הדיון הבא ונעבוד כדי להגיע ולפתור את הנקודות שהעלו. אנחנו נייצר את השיטה ונפעל כדי שאף אחד לא ייפול בין הכיסאות, המטרה היא שהמנגנון יהיה טוב יותר אחרי הדיונים".

תגובות

מומלצים