אילו יונקים ימיים מבקרים בישראל?

ישראל היא מדינה הנמצאת כמעט כולה על רצועת חוף ארוכה במיקום אטרקטיבי עם רצועת ים ארוכה יחסית ולכן מבקרים אותה לא מעט יונקים ימיים וזוחלים ימיים. בעונת החורף ניתן לראות יותר את בעלי החיים הימיים. בואו ונכיר את היונקים הללו.

12.11.2019 מאת: פורטל הכרמל והצפון
אילו יונקים ימיים מבקרים בישראל?

 

צבי הים

כיום אפשר למצוא בחופי הים התיכון בישראל שני מינים עיקריים של צבי ים. הראשון הוא צב הים החום, בעל הצוואר הרחב, המגיע להטיל ביצים בחוף הישראלי. המין השני הוא צב הים הירוק, חסר השיניים, החי מאצות ומדגים. שני המינים הללו נמצאים היום בסכנת הכחדה בעקבות חשיפה גבוהה לחלקי פלסטיק בים – כתוצאה מפסולת המושלכת למים ורשתות דייגים שאינן בשימוש.

בעוד שמרבית הדייגים ישיבו את צבי הים שנלכדו ברשת אקטיבית חזר לים – אלה הנלכדים ברשת הדייגים שאינה בשימוש בדרך כלל לא יאותרו בזמן ועשויים להיפגע, לאבד גפיים ואף למות. למרבה המזל כיום רשות הטבע והגנים והחברה להגנת הטבע מנסים לשמר את צבי הים ולהגן על אתרי ההטלות המועטים שנשארו למין זה.

כלבי הים

כלב הים הוא יונק ימי שאינו פוגע בבני האדם. הוא עולה מדי פעם לחוף ונע בחביבות באמצעות סנפיריו הקדמיים. בארץ, הוא מחפש את המצע הסלעי הקיים ליד חלק מהחופים ומדי פעם ניתן לראות את אחד המינים שלו מביט בסקרנות ברוחצים. לפני כשנה חיל הים דיווח שצפה באחת מהנקבות הנדירות של כלב הים הנזירי הים תיכוני בראש הנקרה והפרט נצפה שוב ושוב במשך שלושה חודשים באזור.

הדולפינים

אוכלוסיית הדולפינים בישראל גדלה והם מרוכזים במיוחד בחופי הים התיכון ובאילת. דולפיינים נחשבת קבוצת יונקי ים אהובים מאוד ובשנה שעברה נצפתה דרומית לחופי אשדוד דולפינה עם גורים צעירים שנולדו בישראל אשר משכה סקרנים רבים ולמרות הסכנות הרבות האורבות להם נראה שהאוכלוסייה המקומית תמשיך להתפתח אם נשכיל לשמור עליה.

כרישים

כרישים בישראל ובעולם, בניגוד לתדמית המפחידה שאנו רואים בסרטים ההוליוודיים, לא יתקפו את בני האדם אם הם לא מרגישים מאויימים. בפועל, הם משמעותיים מאד לשימור המאזן האקולוגי משום שהם טורפים את הדגים האיטיים יותר הנמצאים בסביבתם וכך הדגים הבריאים ממשיכים לפתח אוכלוסייה מאוזנת וחזקה.

לכריש יש שתי תכונות שהופכות אותו למאיים יותר עבור בני האדם. הראשונה, שתי שורות של שיניים המגיעות לעד שלושים וחמש שיניים,  השנייה, פה שנשאר פתוח בדרך כלל. מדוע? הכריש מייצר זרימה של מים מהם הוא מקבל את החמצן באמצעות פיו. זאת בניגוד לדגים אחרים הפותחים וסגורים את מכסי הזימים ואינם זקוקים לפה כפתח לתהליך הנשימה התת מימית. לכן, כאשר אנו רואים כריש פותח את פיו המטרה שלו בדרך כלל אינה לנגוס בנו אלא לינוק מים...

נמשכים למים של תחנת הכוח בחדרה

בחופי חדרה נצפים כרישים לאורך השנה ובמיוחד כאשר מתקרב החורף. שני המינים הנפוצים באזור הם הכריש האפרורי והסנפירתן המתעניינים במיוחד במים החמים של תחנת הכוח המקומית בעונה שבה טמפרטורת המים בים מתחיל להתקרר.

המפגש עם הדייגים והגולשים

הגולשים מורגלים בצפייה של כרישים בישראל ומרביתם מביטים בהם בסקרנות אך אינם חוששים מהם. גולשים מתחילים בדרך כלל יחששו יותר ויעצרו עד שהכריש ימשיך בדרכו. הדייגים, לעומת זאת, פועלים על פי החוק בישראל שנועד להגנה על הפריטים המצויים בסכנת הכחדה. אם תפסו כריש הם מחויבים לשחרר אותו חזרה לים ואין לדוג אותו בשום מקרה. גם אם נתפס פרט שאינו בחיים חובה לשחרר אותו לים ורצוי לדווח עליו.

כרישים שנצפו בישראל השנה

בישראל, נצפו מספר כרישים, בין השאר נצפתה כרישה נדירה בהריון מתקדם שנפטרה מסיבה כלשהי, ככל הנראה מרשתות דייגים באפריל האחרון מחוץ לשמורת הטבע באכזיב. למרבה הצער ניסיון להחיותה לא צלח. הכרישה סומנה קודם לכן כאשר עברה בחדרה. בתחילת אותו חודש נצפה כריש עפרורי נוסף בחופי נתניה. במפרץ אילת נצפה כריש לוויתן, אף הוא באפריל על ידי פקחי היחידה הימית של רשות הטבע והגנים. למרבה המזל מרבית הכרישים הללו המשיכו לשחות לדרכם ללא הפרעה.

לסיכום, בישראל יש מספר של יונקים ימיים הבאים לבקר את החופים וממשיכים לדרכם או נשארים לחיות בסמוך אלינו. אם נתקלתם ביונקי הים במהלך גלישה מקרית או במהלך שיט נופפו להם לשלום אך אל תנסו ללכוד אותם. אם ראיתם צבי ים, כלבי ים או יונקים ימיים אחרים שנפצעו או נהרגו הודיעו על כך למחמל"י מרכז לחקר מידע וסיוע ליונקים ימים בישראל.

למידע נוסף על יונקיים ימיים כוללים כרישים, דולפינים וגם זוחלי ים אתם מוזמנים להכנס לאתר החצי הכחול https://mafish.org.il.

 

תגובות

מומלצים