הכירו בהוצאות כיבוד קל בבתי קפה לעצמאיים

ממשיכים בסיוע לעסקים הקטנים ובינוניים. ועדת הכספים בראשות ח"כ משה גפני, קיימה דיון מהיר בנושא 'הכרה בהוצאות אש"ל לעצמאיים', הצעתם של חברי הכנסת עודד פורר, אורן חזן, יצחק וקנין, לאה פדידה, עיסאווי פריג' וטלי פלוסקוב.

13.12.2018 מאת: פורטל הכרמל והצפון
הכירו בהוצאות כיבוד קל בבתי קפה לעצמאיים

יו"ר הוועדה, ח"כ משה גפני קרא לרשות המיסים להשיב בתוך חודש: "התפיסה הקיימת היא אנכרוניסטית שלא מתאימה לעידן בו אנחנו חיים. הפגישות האלה הינן חלק מייצור ההכנסה. במידת הצורך נפנה לחקיקה". ארגוני העצמאיים: "גם אם כל העצמאיים יגישו את ההוצאות זה יעלה סה"כ 30 מיליון ₪". משרד האוצר: "מתן ההטבה הופסק בשל העלויות ובשל כך שמדובר בהוצאה פרטית".

הדיון עסק בתלונות רבות של בעלי עסקים קטנים ועצמאיים לעניין אי הכרה בהוצאות כיבוד קל מחוץ למשרד הקשורות קשר ישיר לעבודתם, כגון רכישת קפה ועוגה בבתי קפה במסגרת פגישות עבודה. בעלי העסקים היו זכאים לניכוי הוצאות מסוימות בגין אש"ל במשך עשרות שנים עד שהדבר בוטל בשנת 2011. במהלך הדיון טענו יו"ר הוועדה, ח"כ משה גפני, ח"כים ונציגי העסקים כי הדבר מנוגד לאופי העבודה בעולם המודרני שהינו דינאמי וגלובלי ואיננו מצריך החזקת משרד אישי, והובהר כי בעלי עסקים קטנים רבים, בין אם יש להם משרד ובטח ובטח אם אינם מחזיקים כזה, נוהגים לקיים פגישות עבודה בעיקר בבתי קפה, ועלתה קריאה מצד יו"ר הוועדה, ח"כ משה גפני וחבריה, להכיר בהוצאות אלה להחזרי מס, כפי שהיה נהוג בעבר. ברשות המיסים השיבו כי הם רואים בהוצאות כהוצאות אישיות, וכי ביטול ההטבה בעבר הגיעה ממניע כלכלי, וכדי לפצות במשהו הורחבה הטבת מס אחרת. בתום הדיון קרא יו"ר הוועדה לאנשי הרשות לשקול את המצב שנית נוכח התהפוכות בעולם העסקים, וציין כי יפנה לחקיקה במידה והדבר לא יעשה.

יו"ר הוועדה, ח"כ משה גפני "אנחנו מדברים היום על מציאות שהשתנתה לגמרי בשנים האחרונות, אנשים מתנהלים בלי משרד או עם משרד ואת כל הפגישות מקיימים בחוץ וההטבה בנושא לא עדכנית. אני חושב שזו החלטה אנכרוניסטית שלא מתאימה לעידן בו אנחנו חיים. היום אנחנו יודעים שחלק גדול מהמסחר שמתנהל, מתנהל בחוץ, ויש לעסקים הוצאות במסגרת הזו, ואני מבקש הכרה בזה. לומר אנחנו פועלים עפ"י החוק לא רלוונטי, אני מבקש שתשקלו את הדבר מחדש".

ח"כ עודד פורר: "רשות המיסים ממסה היום דווקא את הציבור של העצמאיים לפי שיטת מיסוי המתאימה לשנות ה-50, הם דווקא ידעו במצבים אחרים להביא מיסוי מתקדם. פעם לשתות כוס קפה היה בילוי, היום בעלי עסקים, חלקם אומרים בשביל מה לשכור משרד, אני הלקוחות שלי פוגשים אותי בכל מיני מקומות. אפגוש אותם בבית קפה באמצע הדרך. למה לא הכיר בזה, שלא לדבר על ארוחות שלדעתי גם אמור להיות מוכר. במצב היום אם אשכור משרד ויהיה לי פחות רווחים ואקנה קפה ותה וירקות ופירות, הדבר יוכר אבל שאעשה את זה בבית קפה בלי לשכור משרד לא אקבל על זה. אני לא מבין את האבסורד, בסוף הרבה מאוד הון שחור יעלם לכם. זו אותה רשות מיסים שוויתרה בבלאק פריידי על 300 מיליון ₪ הכנסה. הם לא אוכפים בכלל את החוק מעל 75 דולר בייבוא אישי אבל כוס קפה של העצמאי נתקע לו".

רועי כהן, נשיא להב, ארגוני העצמאיים: "הגעתי לדיון הזה מתוך מטרה חיובית, פנינו לרשות המיסים, הבאנו הצעה ומשפט משווה. עשינו השוואות לעולם, הסכמנו לגדר עצמאי עם משרד להוצאות של עד 500 ש"ח, ובלי משרד עד 1,000 ₪ בכפוף להצגת קבלות. גם אם כל העצמאים יגישו, זה יעלה למדינה סה"כ 30 מיליון ₪".

אורי בארי, לשכת רו"ח: "כולם מדברים על עידוד עסקים קטנים, עידוד זה גם לאפשר להם את ההוצאות שלהם. זה לא מותרות, תאפשרו לאנשים לעבוד מהבית".

ח"כ גפני: "למה אתם לא מכירים בזה? אתם לא מעודדים עבודה? מדובר בעידוד לכל דבר".

ורד בכר, רשות המיסים: "אני רוצה לייצר הפרדה בין אש"ל לכיבוד. כיבוד זה כיבוד במקום העסק ובהחלט הרחבנו את היריעה מתייחסים לקפה, תה ועוגיות, או לחילופין ירקות ופירות. לגבי אש"ל אנחנו רואים באש"ל הוצאה פרטית. עצמאי שעובד מהבית שלו יכול לדרוש חלק מהוצאות במסגרת הדו"חות שלו. התקנות של אירוח בחוץ מתייחסות אך ורק לאורח מחו"ל".

גיא גולדמן, משרד האוצר: "בתיקון בשנת 2011 נשללה ההכרה בהוצאות האלה, הטעם היה העלויות והטענה שמדובר בהוצאות פרטיות. כדי לתת סוג של פיצוי רווחה מדרגת המס הנמוכה שחל עליה מס, המדרגה של 10%".

ח"כ מירב מיכאלי: "המדינה מסתכלת על הדברים רק כהוצאה, היא לא מסתכלת על מה זה יכניס לכם ואיך זה יגלגל את גלגל הכלכלה עוד יותר. מי שמטיל את הגזרות לא היו עצמאיים בחיים שלהם. אתם צריכים לעשות סוויץ' בראש ולהבין שזה ייצר לכם הרבה כסף".

ח"כ גפני סיכם את הדיון: "פעמים רבות בדקתם את עצמכם ובאתם עם נתון אחר ממה שהצגתם בתחילה., אני מבקש לצאת מהקופסא ולחשוב נורמלי, אנחנו בעידן אחר. מה שנכון לפני 10 שנים לא נכון היום. אני מדבר על פגישות עבודה בלבד. המצב היום הוא שחלק מעבודה של אדם זה להתארח במקומות שמגישים שם קפה ועוגה, זה חלק מההוצאות שלו, הוא צריך לשלם על זה מס, הוא עצמאי. אנחנו קוראים ליציאה מהקיבעון המחשבתי, להכיר בזה. לעשות מגבלות, מדורג, לפעול בהיגיון אבל לחזור לעידן בו אתם מכירים בהוצאות האלה. אני נותן לכם חודש, לאחריו אני רוצה תשובה. תחשבו. תתנו לי הצעה שלילית, נגיש הצעת חוק. בעידן בו אנחנו נמצאים זה חלק מייצור ההכנסה".

 

תגובות

מומלצים