טיול עולמי בעקבות מאכלי בצק

לכל מדינה יש מאכלים מסורתיים העוברים מדור לדור, ביניהם מאכלים המבוססים על בצק. להכנת הבצק משתמשים בקמח ומים, אך אופן הכנת הבצק והמרכיבים השונים שמוסיפים לו שונים בכל מדינה.

18.09.2018 מאת: פורטל הכרמל והצפון
טיול עולמי בעקבות מאכלי בצק

כך לדוגמה הבצק של פיצה באיטליה שונה מהותית מבצק המשמש להכנת נודלס או דים סאם במטבחי המזרח הרחוק, או מבצק להכנת אמפנדס בדרום אמריקה.

הצטרפו אלינו לטיול עולמי בעקבות מאכלי בצק, כדי להכיר טכניקות עשייה שונות של בצק וליהנות מחוויה קולינרית מלהיבה ויוצאת דופן.

הרבה מעבר לקערה עם קמח ומים

הבצק הפשוט הוא עיסה המתקבלת מערבוב של קמח ונוזל, לרוב מים. להכנת מאכלים שונים ברחבי העולם מוסיפים לעיסה נוזלים נוספים כמו חלב, שמן וביצים, וכמובן שאפשר להכין בצק גם עם חומרים נוספים כגון שמרים, סוכר ומלח. את הבצק יש ללוש היטב עד לקבלת תערובת ממנה ניתן להכין את המאכל הרצוי: פסטה, כיסונים, לחם, ניוקי, נודלס, שטרודל, פירוגי ועוד.

יש עשרות סוגי בצק בעולם ובכל מדינה מכינים אחרת את העיסה, בהתאם לסוג המאכל ושיטת הכנתו. לאחר הפיכת הקמח לבצק אפשר להכין מאכל מסוים באמצעות בישול, אפייה או טיגון.

כמה מסוגי הבצק הפופולריים בעולם:

  • בצק בריוש עם שמרים, חמאה וחלב.
  • בצק אורז המשמש להכנת אטריות אורז במטבחי המזרח הרחוק.
  • בצק עלים המשמש בין השאר להכנת בורקסים.
  • בצק שמרים המתאים לאפיית לחמים, עוגות, עוגיות ומאפים נוספים.
  • בצק דניש המשמש בעיקר להכנת מאכלים בדנמרק.
  • בצק בירה הנקרא גם בצק מטוגן או טמפורה.
  • בצק פילו דק העשוי רק מקמח ומים.
  • בצק שאור המתאים לאפיית לחמים.
  • בצק פילאס המתאים להכנת מאפים מתוקים ומלוחים, בעיקר בטורקיה.
  • בצק פריך עם שמרים לעוגות ולמאפים מתוקים ומלוחים.
  • בצק רבוך הנחשב לפופולרי במטבח הצרפתי ומשמש להכנת פחזניות ואקלרים.

מאכלים נפוצים בעולם המבוססים על בצק

במטבח המסורתי והקלאסי של כל מדינה ניתן למצוא מגוון מאכלי בצק, כאשר שיטת הכנת הבצק והמאכל מעט שונה ממקום למקום. כך למשל אפשר לצאת למסע עולמי בעקבות הנודלס ולגלות כיצד האטריות מוכנות בכל מדינה ואיך הטעמים משתנים מאזור אחד לאחר. מבחינה היסטורית הנודלס כנראה היו הבסיס לפסטה האיטלקית המודרנית, לאחר שמרקו פולו הביא את המאכל הסיני הזה בחזרה לוונציה בסיום מסעותיו באסיה.

איטליה ידועה במגוון מאכלי הבצק שלה, כאשר בראש הרשימה מככבת הפיצה ולאחריה פסטות לסוגיהן. הבצק האיטלקי מוכן בצורה שונה בכל אזור בארץ המגף, ומקבל את טעמיו ואת צורתו הייחודיים לפי האזור.

במטבח הים תיכוני ניתן למצוא מאכלי בצק "עממיים" יותר כגון פיתות, בורקסים ומבחר מאפים במילוי מתוק או מלוח. במטבח הצרפתי מככבים הלחמים המיוחדים, וכמובן הקרואסון העשוי מבצק עם חמאה ההופכת אותו לקליל ופריך במיוחד. במטבח הרוסי יש מבחר מאכלים המבוססים על בצק כמו כיסונים במילויים שונים. כמו כן כיסונים מסוגים נוספים ניתן למצוא במטבחים רבים במזרח אירופה, לצד סירות בצק פריכות ממולאות בגבינות שעליהן מוגשת ביצת עין מטוגנת (ניחשתם? חצ'פורי, המאכל הלאומי של גיאורגיה כמובן).

כדי להכיר ולחוות מגוון מאכלי בצק מומלץ לצאת לטיול קולינרי, כל פעם במדינה אחרת. מסלולי הטיול הקולינרי מבוססים על תרבות האוכל במדינה בה אתם מבקרים, אם כי יש הפלגות נופש הלוקחות אתכם למספר רב של מדינות בטיול אחד, הזדמנות מצוינת להכיר את מאכלי הבצק (והמאכלים באופן כללי) בכל עיר אליה תגיעו.

 

תגובות

מומלצים