מהו ניתוח מחיצת אף?

המבנה האנטומי של האף כולל מחיצה שמחלקת אותו לשני חלקים. ניתוח מחיצת אף נדרש כאשר המחיצה שמפרידה בין שני החלקים אינה ישרה. ישנם מקרים בהם עיוות של המחיצה יוצר בליטת סחוס בחלק התחתון של המחיצה.

28.09.2020 מאת: פורטל הכרמל והצפון
מהו ניתוח מחיצת אף?

 

הגורם לסטייה של המחיצה יהיה מבנה אנטומי מולד או חבלה חיצונית. לרוב, סטייה קלה במחיצה אינה מהווה כל בעיה נשימתית, אך קיימים מקרים בהם הסטייה של המחיצה חוסמת באופן חלקי או מלא את אחד ממעברי האוויר באף. כאשר העיוות במחיצת האף גורם לקושי נשימתי, נחירות ומצב של דום נשימה במהלך השינה, הרופא המטפל ממליץ על ניתוח מחיצת אף.

ניתוחי מחיצת אף הם ניתוחים נפוצים שמתבצעים תחת הרדמה מלאה או מקומית. מטרת הניתוח היא תיקון של המחיצה לטובת שיפור הנשימה האפית. הניתוח נחוץ גם למטרת הסרת פוליפים או גידולים שחוסמים את מעבר האוויר באף. קיימים מצבים בהם קונכיות תחתונות גדולות חוסמות את זרימת האוויר ונדרש ניתוח אף להקטנתן. נציין שישנם מקרים בהם העיוות במחיצת האף ניכר גם מבחינה חיצונית וגורם לפגיעה אסתטית. במהלך הניתוח חושף המנתח את הגורמים לעיוות ולשיבוש זרימת האוויר ומסיר אותם בהתאם.

כיצד מתבצע הניתוח?

אם דרוש לכם ניתוח מחיצת אף יהיה עליכם להגיע אל בית חולים ציבורי או פרטי. את הניתוח מבצע רופא מומחה אף אוזן גרון לאחר השלמת בדיקות ההכנה. קיימת אפשרות לשלב יחד עם ניתוח מחיצת אף גם ניתוח פלסטי. במידה ואתם מעוניינים לבצע ניתוח פלסטי באף כדאי לנצל את ההזדמנות ולבצע את התיקון הקוסמטי יחד עם תיקון המחיצה.

ההליך הכירורגי מתחיל בהפרדה של הרירית המכסה את הסחוס של המחיצה לטובת כריתה או יישור של האזור הבעייתי. במהלך החיתוך מקפיד המנתח לשמור על המסגרת של הסחוס על מנת שלא לפגוע במבנה של האף. לאחר השלמת יישור הסחוס שבמחיצה, הרירית שבה למקומה והחתך נתפר. במידה ותבקשו לבצע גם הליך קוסמטי, התיקונים הדרושים יבוצעו טרם החזרת הרירית למקומה ותפירת האזור.

כיום, רוב הניתוחים מתבצעים באמצעות אנדוסקופ (צינור זעיר עם מצלמה בקצה) שמאפשר את השלמת ההליך כולו תוך ביצוע חתך זעיר בלבד. טכניקת הניתוח נקבעת בהתאם למצב של המחיצה ומיקום העיוות. במקרים פשוטים הניתוח יכלול רק יישור של המחיצה ובמצבים מורכבים יותר נדרש המנתח גם לשייף את העצם או לשנות את הצורה של הסחוס בחימום או חיתוך רקמות. הניתוח אורך כ-90 דקות ומבוצע לרוב תחת הרדמה מקומית וטשטוש. השימוש באנדוסקופ מקצר באופן משמעותי את תקופת ההחלמה ומצמצם את הסיבוכים.

רשימת סיבוכים אפשריים

תחילה נציין שכמעט כל ניתוחי האף מסתיימים בהצלחה ללא סיבוכים. במעט המקרים בהם מופיעים בכל זאת סיבוכים הדבר יבוא לידי ביטוי בזיהום באזור, דימום ממושך ונקב במחיצה. במקרים בודדים הניתוח אינו מצליח לפתור את בעיית הנשימה. בהעדר סיבוכים צפויים מספר ימים של כאבים ונפיחות באזור. בהתאם להנחיית הרופא המטפל אפשר יהיה להקל על הכאבים עם משככי כאבים. בכל מצב בו מתעורר חשש להתפתחות של זיהום או דימום מוגבר יש לייצור קשר מיד עם הרופא המטפל ולפעול בהתאם להנחיות.

מדוע חשוב לבצע את הניתוח?

ניתוח מחיצת אף נדרש מסיבות בריאותיות ואסתטיות. עיקום של מחיצת האף עלול לגרום לדלקות חוזרות בסינוסים, חסימת מעבר האוויר בנחיריים, דום נשימה בשינה ופגיעה בצורה החיצונית של האף. כאשר זרימת האוויר דרך האף נפגעת מערכות רבות בגוף מושפעות מכך. עיוות במחיצת האף יוצר מצב בו האיכות של האוויר שנכנס אל הגוף נפגעת. כדאי להקדים לבצע את הניתוח לצמצם כך גם את הפגיעה הבריאותית וגם את הפגיעה באיכות החיים.  

האם צפוי אשפוז?

ההתאוששות לאחר ניתוח אף אינה דורשת אשפוז. המטופלים ברובם משתחררים לביתם עוד באותו היום או לכל המאוחר לאחר השגחה של לילה אחד. ההחלטה האם ומתי לשחרר את המטופל לביתו מתקבלת על ידי הצוות הרפואי בהתאם למצב הרפואי ולתחושה של המטופל. רוב המטופלים מצליחים להתאושש במהרה וחוזרים לאכול בהדרגה כבר באותו היום. ההחלמה דורשת מספר ימים בהם מתבקש המטופל לאכול רק מזון רך ופושר. במשך שבועיים אין לחשוף את האף לשמש ויש להימנע מפעילות פיזית שדורשת מאמץ. לאחר שבועיים צפויה חזרה מלאה לשגרה ללא כאבים וללא כל מגבלה.

 

תגובות

מומלצים