מהם האיומים על ציפורים נודדות בישראל?

מיקומה של ישראל הופך אותה לתחנת מעבר בדרכן של ציפורים נודדות העוברות מעל ישראל בדרכן לאפריקה בחורף או בדרכן לאירופה בקיץ. מאגרי המים המלוחים והמתוקים מעניקים לציפורים אלה מגוון מקורות מזון ומחסה בישראל הקטנה.

27.12.2019 מאת: פורטל הכרמל והצפון
מהם האיומים על ציפורים נודדות בישראל?

אתר pixabay

 

עם זאת גם בישראל, למרות אזורי המחייה והאכילה המומלצים לציפורים ישנם גם לא מעט איומים המסכנים את חייהן של העופות הללו. ננסה לעמוד בקצרה על הסכנות העיקריות האורבות לבעלי הכנף.

מטרה נוחה לציידים

חלק מהציפורים נודדות בשעות הלילה ואחרות בשעות היום, חלקן מעל הימים ואחרות בוחרות רק בנתיבים מעל יבשה. החסידה למשל, מעופפת מעל האדמה בשעות היום משום שהיא תלויה ב"תרמיקה" עמוד אויר חם שמסתחרר ומאפשר לחסידה לדאות על עמוד זה ולאחר מכן משאירות את כנפיהן פרושות עד להופעת עמוד האוויר החם הבא. העובדה כי החסידות תלויות בתוואי האדמה תחתן על מנת לעופף ביעילות, הופך אותן למטרה נוחה לציידים חובבים. כיום, למרות הניסיונות לשנות זאת, ציידים מורשים (יש כאלף במספר בארץ) עדיין אין הגנה מספקת נגד ציד ציפורים חלקן גם הן בסכנת הכחדה.  מה ניתן לעשות? להגביר את האכיפה נגד ציידים לא מורשים וכן להגביל את הזנים שניתן לצוד.

מפגעים ידי אדם - התחשמלות מקווי מתח גבוהים

סכנה נוספת הנשקפת לעופות הנודדים היא התחשמלות מקווי מתח גבוהים. הציפורים נחות לרגע קל על עמודי החשמל המאפשרים להם תצפית נוחה מלמעלה מבלי שיצטרכו לעופף. לרוע המזל כאשר הן פורשות את כנפיהן כדי לעוף כל כנף נוגעת בחוט והעוף סוגר מעגל חשמלי ויכול להתחשמל. מה ניתן לעשות? כיום, חברת החשמל החלה בפרויקט בו כוסו חוטי החשמל בחומר מבודד וכמות העופות המתחשמלים פחתה באופן משמעותי אך העבודה עוד רבה וכמובן תלויית תקציב שיינתן לפעילות הזו.

פגיעה מטורבינות מסתובבות

באופן מעט פרדוקסלי טורבינות הרוח שנועדו ליצור אנרגיה ירוקה בסוף פוגעים בציפורים. הציפורים הנודדות אינן מבחינות בטורבינה ונפגעות ממנה. החברה להגנת הטבע יצאה במאבק למען הגנה על נשרים ברמת הגולן, אשר הם בין הנפגעים העיקריים מהטורבינות שפועלות ברמת הגולן.

פגיעה מרבי קומות

תופעה נוספת של פגיעת ציפורים נודדות נובעת מבניית מגדלי רבי קומות שחלונתיהם שקופים. החלונות מחזירים את אור השמש ולפיכך מסנוורים את הציפורים ובמצבים אחרים, לאורך שעות היום הזגוגית משמשת כמעין מראה דרכה נשקפים השמיים הכחולים. הציפורים אינן מזהות כי מדובר באובייקט העשוי לסכנן ונחבטות בחלון. פעמים רבות הן סובלות מפציעות חריפות של הכנף או מפגיעות בראש ובצוואר שמובילות למותן. ישנן פתרונות רבים שניתן לבצע כדי להגן על הציפורים מפני פגיעה אפשרית.

פגיעה ממטוסים

השמיים היו במשך מאות שנים בשליטתם הבלעדית של בעלי הכנף. אך, מאז שהאדם החל לטוס במטוסים, דאונים, הליקופטרים וכלי תעופה אחרים, נוספה סכנה נוספת לציפורים הנודדות במרחב האווירי של ישראל. חיל האוויר מעריך כי בעשרים וחמש השנים האחרונה אירעו יותר משלושת אלפי תאונות בין מטוסים צבאיים לעופות. הפגיעה בציפורים היא עצומה ועדיין לא הצליחו לחשוב על פתרון להגנת על הציפורים בזמן המראה מטוסים.

השפעה שלילית של מזג האוויר

סכנה נוספת נשקפת לעופות הנודדים בעקבות שינוי האקלים. היות והעופות מתבססים על תכנון מסלול המבוצע על ידי להקות שביקרו קודם לכן במדינות השונות – היציאה למסע שלהן מבוסס על תאריכים בהם יש שפע של מזון ומים בדרך. כיום, בעקבות ההתחממות הרבה והתזוזה הקלה של עונות השנה הציפורים עשויות להגיע למקווה המים כאשר הוא יבש או ריק מדגים. הפתרון? השבת המצב לקדמותו כפי שהיה בשנים קודמות באמצעות מילוי המים בדגה שנלכדה בטעות על ידי דייגים ואינה משמשת למאכל.

הרעלת ציפורים

לאחרונה, עלתה לכותרות סיבה נוספת לנזק שנגרם לציפורים הנודדות על ידי בני האדם. הרעלת הנשרים הגדולה שהתרחשה ברמת הגולן. מגדלי בקר רבים משתמשים בפגרי בעלי חיים על מנת להרעיל תנים וטורפים אחרים הפוגעים בעדר. למרבה הצער, במאי האחרון תשעה נשרים מצאו את מותם ברמת הגולן כתוצאה מהרעלה זו. הרעלת ציפורים הוא אירוע שלא צריך להתרחש!

ישנן פעולות שיש לבצע כדי למנוע הרעלה אפשרית נוספת של ציפורים נודדות בישראל.

 

תגובות

מומלצים