מהם המאפיינים העיקריים של הפרעות קשב וריכוז?

הפרעות קשב וריכוז הן אחד הנושאים המדוברים ומעוררי העניין ביותר בימינו. יותר ויותר ילדים מאובחנים כבעלי הפרעות שכאלה שאגב, אינן חדשות ב-1902 כבר תוארו ילדים עם תסמינים המתאימים לפגיעה ביכולות הקשב והריכוז

01.08.2018 מאת: פורטל הכרמל והצפון
מהם המאפיינים העיקריים של הפרעות קשב וריכוז?

התקינות, וב-1952 כבר הופיע ה-ADD ב-DSM, מדריך אשר מרכז את כל ההפרעות המוכרות.

עליית המודעות לסוגיה רגישה זו מאפשרת טיפולים יעילים יותר בילדים הסובלים מההפרעות, ולשם כך כדאי להבין קודם כל מהם הגורמים להיווצרותן.

מהם הגורמים להיווצרות הפרעות קשב וריכוז?

המודעות ההולכת וגוברת להפרעות הקשב והריכוז (שנקראות גם בקיצור ADD, ראשי תיבות של Attention Deficit Disorder) גורמת לכך שכיום כעס על ילד שמתקשה להתרכז או להקשיב או דבר הרבה פחות נפוץ.

תורמת לכך גם ההבנה שכיום כבר ברור כי הפרעות קשב וריכוז נובעות מהבדלים פיזיים מובהקים במבנה המוח, ובפרט באזור קליפת המוח – הקורטקס – שאחראי על שלל תפקודים ובהם ארגון, ריכוז, תכנון, שליטה בדחפים (ובהתאם במקרים רבים ה-ADD הוא בעצם ADHD, כלומר Attention Deficit Hyperactivity Disorder, קשיי קשב וריכוז והיפראקטיביות) ועוד.

עוד גורם אפשרי ל-ADD הוא ויסות חושי לקוי. במצבים אלה ישנה פגיעה בעיבוד של המידע אשר מגיע למוח ממערכות החישה השונות (ראייה, שמיעה, מגע, ריח), מהמערכת הפרופריוצפטיבית (מגע עמוק) או מהמערכת הווסטיבולרית (מערכת שיווי המשקל), וכתוצאה מפגיעה זו נפגעים גם הקשב והריכוז.

כיצד פוגמות הפרעות הקשב והריכוז באיכות החיים של הילד/ה?

להפרעות הקשב והריכוז, עם או בלי היפראקטיביות, ישנה השפעה של ממש על איכות החיים של בעלי הפרעות אלה – בעיקר לשלילה. ראשית, מתקשים הילדים לתפקד במסגרת מערכת החינוך ללא עזרה פרטנית והכוונה מקצועית, שכן יכולות הקשב והריכוז שלהם לא מותאמות לדרישות הנוקשות יחסית של כיתה רגילה. קשיי הקשב והריכוז עלולים לפגוע גם באינטראקציות החברתיות עקב רף תסכול נמוך (בעיקר כשמדובר ב-ADHD), ועוד השלכה אפשרית של הפרעות קשב וריכוז היא במישור הרגשי, בעקבות הקושי בלימודים ובמסגרות החברתיות.

איך ניתן לסייע לבעלי ADD או ADHD?

במרבית המקרים לא ניתן להעלים לגמרי הפרעות קשב וריכוז, אולם בהחלט ניתן לצמצם את חומרתן ואת השפעתן על איכות החיים של הילדים. צעד חשוב אחד הוא הפחתת החשיפה לזיהומים שונים ובפרט זיהום אוויר, ועוד צעד חשוב הוא להקפיד על תזונה מאוזנת ונכונה עם מקסימום ירקות וכמה שפחות פחמימות פשוטות. ספורט משפר מאוד גם הוא את חייהם של בעלי ADD ו-ADHD.

במקרים שבהם המקור להפרעות הקשב והריכוז הוא ויסות חושי לא תקין, ההמלצה היא על טיפול ב-SPD, ובכל מקרה נדרש אבחון מדויק של מקור ההפרעות. בהקשר זה כדאי לציין כי בעלי הפרעות הקשב והריכוז מסווגים ל-6 טיפוסים: הטיפוס הקלאסי, מיקוד יתר, הטיפוס של האונה הטמפורלית, ליקוי קשב, הטיפוס הלימבי וטיפוס שנקרא "מעגל האש".

 

תגובות

מומלצים