מתי חשבון בנק הופך למוגבל ואיך ניתן לגלות זאת?

בשנת 1981 אושר בכנסת חוק בעל השפעה של ממש על מוסר התשלומים בארץ, חוק שיקים ללא כיסוי. מטרת חוק חשוב זה הייתה להבטיח שאמצעי תשלום זה שגם בעידן האשראי עדיין מהווה אופציה נפוצה: ב-2018 למשל שולמו 955 מיליארדי שקלים בהמחאות יהיה אמין ככל האפשר.

26.01.2020 מאת: פורטל הכרמל והצפון
מתי חשבון בנק הופך למוגבל ואיך ניתן לגלות זאת?

 

לפי החוק, הבנקים השונים מחויבים להגביל חשבונות של מי שמוסרים שיקים שאין להם כיסוי, וזאת בהתאם לכללים הבאים:

המצבים שבהם חשבון בנק מוגבל

לפי החוק, אם בתוך שנה אחת מתוך חשבון בנק מסוים ניתנו 10 שיקים שלא היה להם כיסוי, אותו חשבון יהפוך למוגבל. החוק קובע גם סייג לכלל הנ"ל: אם בין השיק הראשון לעשירי חלפון עד 15 ימים, החשבון לא יוגבל - וזאת מתוך הבנה שקרוב לוודאי מדובר באירוע חד פעמי ונסיבתי, ולא דפוס בעייתי.

החוק גם אוסר על פתיחת חשבון חדש, בכל בנק שהוא, שניתן יהיה למשוך ממנו שיקים. האיסור נשאר בתוקף לאורך כל תקופת ההגבלה שהינה שנה. יחד עם זאת חשוב לקחת בחשבון את העובדה שלאותו אדם שחשבונו הוגבל עשויים להיות חשבונות בנק נוספים, והם לא יהפכו למוגבלים. 

הגבלה חמורה

כשאדם בעל חשבון בנק שהוגדר כמוגבל ממשיך לחלק שיקים ללא כיסוי מעוד חשבון, וגם הוא הופך למוגבל (עקב כמות של 10 שיקים ללא כיסוי, או יותר, תוך 12 חודשים) - ההגבלה תוגדר כ"חמורה".

זהו המצב גם אצל מי שאותו חשבון בנק שלו מוגבל פעמיים בהפרש של פחות מ-3 שנים בין מועד סיום ההגבלה הראשונה למועד תחילתה של ההגבלה השנייה.

הגבלה בנסיבות מחמירות מובילה להגבלת של חשבונות הבנק של אותו אדם אשר ניתן למשוך מהם שיקים, כולל חשבונות שבהם האדם הינו מיופה כוח. תקופת ההגבלה כשמדובר על נסיבות מחמירות הינה שנתיים.

הגבלה בנסיבות מיוחדות

לפי החוק משנת 1981 ישנו עוד מצב שמוגדר "הגבלה בנסיבות מיוחדות". סנקציה זו עשויה להיות מוטלת על-ידי בית משפט (במסגרת הליכי פשיטת רגל), רשמים בהוצאה לפועל (כלפי חייבים), והמרכז לגביית קנסות (גם כן במסגרת הליכים לגביית חוב). גם בית הדין הרבני עשוי לנקוט בצעד זה, כלפי סרבני גט. תקופת ההגבלה הינה שנה עד 5 שנים.

איך תדעו אם חשבון בנק מסוים מוגבל?

באופן טבעי, מומלץ לבצע בדיקת חשבונות מוגבלים בכל פעם שאתם מקבלים שיק. בפרט כך הדבר כשמדובר על סכומים משמעותיים, אם כי לנוכח פשטות הבדיקה ההמלצה תקפה לגבי כל המחאה והמחאה (מה גם שכל סכום הוא בעל חשיבות).

בכל מקרה, הבדיקה מתבצעת באתר של בנק ישראל. כדי לבדוק אם חשבון מסוים מוגבל או לא, כל מה שצריך לעשות הוא להקליד את מספר החשבון כפי שהוא מופיע על ההמחאה שנמסרה לכם, ואת קוד הבנק ומספר הסניף שבו מתנהל החשבון (פרטים שמופיעים גם הם כמובן על השיק) - ומקבלים מיד תשובה שתעזור לכם להחליט האם כדאי לקבל את השיק או שמא מוטב לדרוש אמצעי תשלום אחר (או לוותר על העסקה עקב הסיכון).

 

תגובות

מומלצים