ריפוי בעיסוק לשיפור התפקוד של חולי פרקינסון

תרופות חדשניות וטיפולים מתקדמים משפרים את הסימפטומים של מחלת הפרקינסון, דוחים את הופעתם ומאריכים את חיי החולים. עם זאת, טרם נמצאה תרופה אשר מעלימה את המחלה או את תסמיניה, ולכן הדרך היעילה ביותר להתמודד היא באמצעות פעולות שיקום.

09.11.2020 מאת: פורטל הכרמל והצפון
ריפוי בעיסוק לשיפור התפקוד של חולי פרקינסון

צילום pixabay

 

מה תפקידו של הריפוי בעיסוק לשיקום התפקוד של חולי פרקינסון? כל המידע בכתבה שלפניכם.

מהי מחלת הפרקינסון?

פרקינסון (רטטת) היא מחלה ניוונית, בעלת בסיס נוירולוגי, שהולכת ומחמירה עם הזמן. המחלה מתבטאת בעיקר ברעידות בלתי רצוניות וקושי לבצע פעולות מוטוריות. המקור לכך הוא פגיעה במערכת העצבים המרכזית, עקב מחסור בדופמין. לצד הקשיים המוטוריים, מופיעים לעיתים סימפטומים נוספים, כמו חרדה, שינויי מצב רוח, בעיות שינה, פגיעה בדיבור, ירידה ביכולת הקוגניטיבית, פגיעה בזיכרון, ביכולת הקשב והריכוז ועוד. הסימפטומים, אשר באים לידי ביטוי באופן שונה אצל כל חולה, משפיעים על איכות החיים ופוגעים בעצמאותם של החולים, באופן שהולך ומחריף עם הזמן.

כיום, ניתן לשלוט בסימפטומים ולדחות את הופעתם על ידי תרופות וטיפולים חדשניים. כמו כן, התרופות והטיפולים מאריכים את חייהם של חולי הפרקינסון באופן משמעותי. המשמעות היא שכיום חולי הפרקינסון חיים משך זמן רב יותר עם ההתמודדות היומיומית עם הסימפטומים. לכן, פעולות השיקום על ידי ריפוי בעיסוק, לצד טיפולים נוספים כמו פיזיותרפיה, הידרותרפיה, ריפוי בדיבור ועוד, משמעותיות כל כך ובעלות השפעה על איכות חייהם של החולים.

ריפוי בעיסוק לשיפור התפקוד עם פרקינסון

ריפוי בעיסוק הוא תחום טיפולי פרא-רפואי בעל תפקיד משמעותי בהתמודדות עם מחלת הפרקינסון. מטרת הריפוי בעיסוק היא לשפר את המיומנויות הנדרשות לתפקוד היומיומי של חולי הפרקינסון, בהתאם לשלב של המחלה וחומרתם של הסימפטומים. התהליך מתחיל עם אבחון מצבו הספציפי של המטופל והגדרת מטרות טיפוליות בהתאם לקשיים הספציפיים איתם הוא מתמודד, לצד רצונותיו ושאיפותיו האישיות של המטופל. היעד המרכזי הוא השגת עצמאות מקסימלית בתפקוד היומיומי ושיפור המסוגלות האישית בתחומי החיים המשמעותיים עבור המטופל עצמו.  

מה כולל תהליך השיקום על ידי הריפוי בעיסוק?

·        מתן מידע פסיכו-חינוכי אודות המחלה ותסמיניה למטופל ולמשפחתו.

·        פעילות גופנית, שיפור המוטיבציה ועידוד תנועה.

·        אימון ותרגול פעולות לצורך חיזוק השרירים ושיפור מיומנויות מוטוריות.

·        תרגול קוגניטיבי לשיפור מיומנויות החשיבה והזיכרון.

·        מיקוד בתפקוד היומיומי בסביבתו הטבעית של המטופל – התלבשות, אכילה, כתיבה, קימה מהמיטה, עלייה וירידה במדרגות וכו'.

·        הדרכה לשימור אנרגיה במהלך היום להתמודדות עם העייפות

·        התאמת הסביבה הביתית להקלה על התפקוד היומיומי

·        התאמת אביזרי עזר לשיפור התפקוד ולמניעת נפילות – מעקה, משטחים מונעי החלקה, הגבה לכיסאות, נעליים עם סקוצ'ים במקום שרוכים ועוד.

לסיכום, חולי פרקינסון מתמודדים עם סימפטומים מוטוריים ואחרים, אשר מחמירים ככל שהמחלה מתקדמת. אמנם הסימפטומים ניתנים לשליטה מסוימת על ידי תרופות וטיפולי רפואיים, אך בכל זאת הדרך היעילה ביותר להתמודד היא באמצעות שיקום לשיפור התפקוד היומיומי. ריפוי בעיסוק הוא חלק ניכר מהשיקום, לצד טיפולים נוספים, והוא נותן מענה פרקטי ומדויק לקשיים איתם מתמודד כל חולה.

 

תגובות

מומלצים