640 תיקי חקירה באזהרה נפתחו במח"ש 250 מתוכם הובילו להעמדה לדין

יו"ר ועדת הפנים יואב קיש:"משטרה חייבת להפעיל כוח. אם שוטר יפחד מול אירועים אלימים תהיה אנרכיה" פרקליט המדינה שי ניצן:"היעד הוא שלא יהיו שוטרים מושאלים במח"ש. היום עדיין יש שוטרים במודיעין של מח"ש"

28.06.2018 מאת: פורטל הכרמל והצפון
640 תיקי חקירה באזהרה נפתחו במח"ש 250 מתוכם הובילו להעמדה לדין

640 תיקי חקירה באזהרה נפתחו השנה במח"ש, מתוכם כ-400 נסגרו מחוסר ראיות או חוסר אשמה, ו-250 הובילו להעמדה לדין פלילי או משמעתי", כך דיווח פרקליט המדינה שי ניצן לוועדת הפנים בראשות ח"כ יואב קיש שדנה בטיפול המשטרה ומח"ש בתלונות על עבירות שוטרים.

המפכ"ל, רוני אלשיך: "המשטרה רואה חשיבות רבה במח"ש. כשם שכל אזרח צריך שוטר, כך כל שוטר צריך שוטר. המשטרה מפעילה גם כלים פנימיים, כי לא כל דבר מגיע למסלול פלילי. אנו רוצים לייצר שליטה על התנהגות השוטרים ואי ניצול לרעה של סמכות שוטרים. גם מחלקת משמעת מטפלת כשמדובר בחשד לעבירות משמעת. אנו גם מפעילים משאל תעסוקתי להתאמת השוטר בכניסתו לארגון ובצמתים ההתקדמות שלו בתפקידים. יש מבדק ממוחשב ובדיקה נוספת למפקדים, ממפקד תחנה ומעלה. זה מאפשר לנו לא רק לאתר חריגה, אלא להבין אם יש בעיות והיכן הן חונות".

יו"ר הוועדה, ח"כ יואב קיש: "משטרה חייבת להפעיל כוח. מול כוח, אם המשטרה לא תפעיל כוח, אם שוטר יפחד מול אירועים אלימים, תהיה אנרכיה. משטרה היא גוף שחייב להפעיל כוח ויש לה סמכות להפעיל כוח במקרה שצריך". בעניין דיון שהוועדה אמורה לקיים על טיפול המשטרה באלימות בתוך המגזר הערבי, לבקשת ח"כ איימן עודה, שנדחה על ידי יו"ר הוועדה, אמר ח"כ יואב קיש: "לא אשתף פעולה עם תומך טרור. אם איימן עודה אומר שהכינוס שהשתתף בו לא תומך טרור, שיגיד שהוא לא תומך בטרור. אני מבקש להעביר לו שאני מצפה להבהרה כזו ממנו".

קרן בר מנחם, ראש מח"ש: "תפקידי להאיר בפנס על תופעות בפני המפכ"ל. לא תמיד הדברים מבשילים לכתב אישום, לא הכל מתאים לכלים פליליים, אבל חשוב השיח. לכן אנחנו כותבים נוהל לשיתוף פעולה בינינו למשטרה. אנו עומלים לסיים את הכתיבה שהחלה לפני שנכנסתי לתפקיד. הנוהל מאגד כל מה שקשור למערכת היחסים עם כל הגורמים במשטרה, כולל מחלקת משמעת והדוברות".

שי ניצן, פרקליט המדינה: "כשהקימו את מח"ש כל החוקרים הושאלו מהמשטרה. היום רק שני ראשי צוותים הם שוטרים מושאלים ו-40 החוקרים הנותרים הם אזרחים. היעד הוא שלא יהיו במח"ש שוטרים. היום עדיין יש שוטרים מושאלים במודיעין. הנוהל שמתגבש בימים אלה בא לא כי אין נוהל שמסדיר את היחס בין הגופים. יש פקודת משטרה בתוקף למעלה מ-20 שנה שקובע יחס מח"ש-משטרה".

ח"כ טלב אבו עראר: "אחרי אירועי אוקטובר 2000 ועדת אור קבעה שהמשטרה התייחסה לערבים כאל אויבים. היא ממשיכה. הדוגמה היא אירוע אום אל חיראן. הגורמים המעורבים בחקירת האירועים שם, המפכ"ל אלשיך, מהרגע הראשון אחרי שנורה התושב קבע לפני חקירה שהוא 'מחבל בן עוולה'. האם אתה עדיין דוגל בדעה השקרית? גם השר לביטחון פנים אמר שהוא מחבל דאעש".

פרקליט המדינה, שי ניצן: "דוח המכון לרפואה משפטית קבע שתושב אום אל חירן סבל מדימום שלא גורם למוות מידי. יש אפשרות שהמנוח היה בחיים בדקות הראשונות. מדובר באירוע סוער בדמדומי שחר. הרופאה הופנתה לשוטרים שנפגעו". ח"כ אחמד טיבי: "מטפלים בפצוע החמור ביותר, גם אם הוא ערבי". שי ניצן: "אם חושבים שהוא מת, מטפלים בפצועים לפני שמוודאים מוות. כשהשוטרים הגיעו לרכב ופתחו את הדלת המנוח נפל ונראה מת. נכון שאדם רגיל לא קובע מוות, אבל השוטרים ראו שהנהג לא מגיב".

ח"כ פנינה תמנו שאטה: "צריך להסתכל על המציאות. יש צעדים שנעשים, אבל צריך להשאיר עוגנים שיהיו גם כשהמפכ"ל כבר לא יהיה בתפקידו. כשמח"ש אמרו שלא מטפלים באמירות גזעניות זו שערורייה. יוצאי אתיופיה שחזרו ממילואים צריכים לשמוע משוטר 'תחזרו לאתיופיה'? וסוגרים תיק. אם רוצים לשקם משבר אמון, אז שוטרים ששיקרו אין להם מקום במערכת".

ח"כ אילן גילאון: "מדוע המשטרה החרימה את השדולה נגד אלימות שוטרים?"

ח"כ אחמד טיבי: "כשיצאנו מבית המשפט במשפט רוצחי דוובשה, אני והסבא, 20 צעירים שרו 'עלי על הגריל'. פניתי לאחד השוטרים, הוא עשה לי תנועה של 'מה אני אעשה?' הוא היה צריך להרחיק אותם. אם היו קוראים כך להרוג יהודי?"

 

תגובות

מומלצים