בעקבות תלונות על חשבונות מים מנופחים

משבר הקורונה מאלץ משפחות להישאר בבתים, כך שצריכת המים גוברת באופן משמעותי, על כן נדרשת התחשבות בעניין תעריפי המים, ח"כ יעקב טסלר :"צריכת היתר של השימוש במים בתקופת הקורונה צריכה להיות מחושבת על פי התעריף המוזל ובחישוב שנתי ולא חודשי".

09.07.2020 מאת: פורטל הכרמל והצפון
בעקבות תלונות על חשבונות מים מנופחים


"יש לקבוע מנגנון שיאפשר לצרכנים שחרגו ממכסת המים המוזלת בתקופת הקורונה, ליהנות מתעריף מוזל כל עוד בחישוב השנתי לא חרגו מכמות מ"ק המוקצב לנפש בתעריף המוזל", דברי היו"ר טסלר.

הוועדה לפניות הציבור בראשות ח"כ יעקב טסלר קיימה ישיבה בהשתתפות יחזקאל ליפשיץ, מנכ"ל המשרד למשאבי מים בנושא: הגדלת כמות המים המסופקת בתעריף נמוך במשקי הבית הביתיים.

יו"ר הוועדה כינס את הוועדה בעקבות פניות של אזרחים לוועדה שהתלוננו על חשבונות מים "מנופחים" בתקופת משבר הקורונה.

לדבריו "ההקצבה הקבועה לנפש בתעריף הנמוך הינה 3.5 מ"ק לחודש. אולם, אם בימים כתיקונם דבר זה מספק, בימים אלו הבית הוא מרכז החיים של המשפחה וכל הפעילות היא בתוך הבית. רוב בני הבית שוהים בתוכו ומטבע הדברים, צריכת המים גוברת באופן משמעותי ונדרשת התחשבות מיוחדת לימים אלו.  הדבר נדרש שבעתיים כאשר בימים אלו רבבות משפחות איבדו חלק מהכנסתם החודשית עקב יציאה לחל"ת וכדו', ועלינו לעשות ככל אשר ביכולותינו על מנת להקל עליהם ובוודאי שלא לגרום למצב בו יצטרכו להתמודד עם חשבונות מים גבוהים מהרגיל, עקב שהותם של כל בני הבית במשך כל שעות היממה בבית".

לדברי הרב ישעיהו ארנרייך, סגן ראש העיר בית שמש ויו"ר תאגיד המים מי שמש: "הצריכה למגורים עלתה משמעותית בשיעור של 16%. גם אם נפחית השפעת גידול האוכלוסייה בין השנים, עדיין מדובר בגידול בשיעור של 11.5%. כסגן ראש העיר, אני נתקל מקרוב בפניות התושבים בבקשות להוזלה בארנונה ובמים. למשל, משפחה בת 10 נפשות נאלצת לשלם כ-150 ₪ נוספים בשל צריכה עודפת במים בתקופה קשה זו. למשפחות הללו כל שקל אחד  נוסף של הוצאה הוא משמעותי ביותר".

ממסמך שנכתב על ידי  מחלקת המחקר והמידע של הכנסת לדיון עולה כי משקי הבית בישראל משלמים עבור המים שהם צורכים בשתי מדרגות: הראשונה, מכסה ראשונית לכמות מים בסיסית בתעריף מופחת של כ-7.4₪ למ"ק כולל מע"מ. המכסה בתעריף זה היא 3.5 מ"ק לנפש ליחידת דיור לחודש, ולא פחות מ- 7 מ"ק ליחידת דיור. והשניה, משק בית שניצל את מלוא המכסה ישלם תעריף גבוה – כ-13.5 ₪

יחזקאל ליפשיץ, מנכ"ל המשרד למשאבי המים הציג בישיבה את מבנה משק המים והתעריפים המתנהלים במשק סגור, כמעט ללא תקציב חיצוני. לדבריו, תעריף המים בישראל הוא זול ביחס למדינות אחרות בהן מתפילים מים. עלות הקמה של מתקני ההתפלה היא גבוהה מאד המסתכמת במיליארדי שקלים.

לדברי גלעד פרננדס, סמנכ"ל בכיר כלכלה ברשות הממשלתית למים וביוב כל פעולה של שינוי תעריפים או הגדלת מכסות המים לנפש היא בעלת משמעויות בהיבטים כספיים. לדבריו, "משק המים פועל על בסיס עקרונות של משק כספים סגור. בכל אחד ממרכיבי התעריף והתשלום מחייב עדכון של רכיבים אחרים בתעריף וכפועל יוצא הגדלת תעריפי המים לכל הצרכנים".

חיים בורובסקי, נציג משרד האוצר הסביר כי הדרך לעזור לאוכלוסיות שזקוקות לסיוע כלכלי היא לא לסבסד מצרך אלא לתת את הכסף לאנשים שנפגעו. "אנחנו מעדיפים סיוע בכסף ולא במים. לכל אחד צרכים אחרים ויש אנשים שלא עלינו צורכים יותר תרופות, סבסוד המים לא יעזור להם. הדרך הכי טובה היא לתת כסף ולזה מכוונת מדיניות המשרד. עם זאת אמר בורובסקי כי יענה לפניית היו"ר הוועדה טסלר ויבדוק כיצד ניתן להקל על המשפחות שצורכות יותר מים בתקופת הקורונה.

חברי הכנסת חה"כ ווליד טאהא (הרשימה המשותפת), אוריאל בוסו (ש"ס), והילה שי וזאן (כחול לבן) שהשתתפו בישיבה אמרו כי אנו נמצאים בתקופת חירום וכי על רשות המים ומשרד האוצר לתת את הדעת איך לסייע לאזרחים בהוזלת חשבונות המים.

בסיכום הישיבה ביקש יו"ר הוועדה, חה"כ יעקב טסלר, מהמשרד למשאבי מים ומהרשות הממשלתית למים ולביוב כי כל עוד משפחה ממוצעת אינה מנצלת את מלוא המים בתעריף המוזל, יש לקבוע מנגנון שיאפשר לצרכנים שחרגו ממכסת המים המוזלת בתקופת הקורונה ליהנות מתעריף מוזל כל עוד בחישוב השנתי לא חרגו מכמות מ"ק המוקצב לנפש בתעריף המוזל.

 

תגובות

מומלצים