ועדת הכספים אישרה גידול בתקציב ועדת הבחירות המרכזית לכנסת ה-22

ועדת הכספים בראשות ח"כ משה גפני, אישרה את בקשת ועדת הבחירות המרכזית לכנסת, לתוספת תקציב לצורך קיום הבחירות לכנסת ה-22. במסגרת האישור נקבע כי תקציב הוועדה יעמוד על כ-329 מיליון ₪.

23.07.2019 מאת: פורטל הכרמל והצפון
ועדת הכספים אישרה גידול בתקציב ועדת הבחירות המרכזית לכנסת ה-22

 

התקציב יעמוד על 329 מיליון ₪. במשרד האוצר ביקשו לאשר בשלב ראשון 303 מיליון ₪ בלבד, ולאשר תוספת נוספת בהמשך במידת הצורך. חברי הוועדה החליטו לאשר את הבקשה במלואה, לאור הצגת הצרכים המופרטת מצד ועדת הבחירות, וכך שכלל הצדדים הודו כי הוועדה נוהגת באחריות כלכלית, ומחזירה כספים שאינה עושה בהם שימוש.

התקציב המעודכן, לאחר התוספת מגלם תוספת של כ-46 מיליון ₪ (כ-16%) לעומת התקציב המקורי שאושר לוועדה, ועמד על 283 מיליון ₪, בדומה לתקציב הוועדה בבחירות לכנסת ה-21. כ-12 מיליון ₪ מתוך התוספת, הינם עודפי תקציב, שוועדת הבחירות לא עשתה בהם שימוש בתקציב הבחירות לכנסת ה-21, ומועברים לתקציב הבחירות הקרבות. כך בפועל עומדת התוספת על 34 מיליון ₪, המהווים כ-12% לעומת התקציב המקורי.

בקשת ועדת הבחירות המרכזית שהועברה לוועדת הכספים, נומקה בכך ש"להבדיל ממערכת בחירות "רגילה" בה ההכנות לבחירות מבוצעות במהלך השנים שבין בחירות לבחירות על פי תכנית רב-שנתית, שבאה לידי ביטוי גם בחלוקת התקציב הנדרש להכנות על פני מספר שנים, הפעם הזו, מועמסות כל הדרישות התקציביות על התקציב הנוכחי. כמו כן, הכניסה למערכת הבחירות לכנסת ה- 22, מלווה בקשיים מיוחדים הנובעים מסמיכות הזמנים בין מערכות הבחירות, ויש לכך השלכות תקציביות".

לבקשת חברי ועדת הכספים פירטה מנכ"לית ועדת הכספים את הוצאות הוועדה השונות.

אורלי עדס, מנכ"לית ועדת הבחירות המרכזית: "הגידול הוא לא בפער משמעותי לעומת מערכות קודמות, היו גם גידולים גדולים יותר. השוני הוא בצרכי העבודה, בכל מערכת בחירות רגילה, מה שאנחנו רגילים לעשות זה לעשות רק את מערכת הבחירות של הפרק, את כל ההכנות אנחנו עושים בשנים שקודמות למערכת הבחירות, וכך אנחנו מחלקים את כל ההוצאות על פני מספר שנות תקציב. הפעם כל ההצטיידות מועמסת על מערכת בחירות אחת ומכאן הגידול.

כל המחסנים ריקים, אין ציוד, אין טפסים ומדובר בכמויות אדירות. חלק מהתוספת המבוקשת היא להצטיידות הזו שאורכת בד"כ כמה שנים. מדובר בהספקה מיוחדת, שנעשית במיוחד עבורנו. דרשנו את ההספקה בפחות מחודש לעומת כ-3 חודשים במערכת רגילה, יש גם לזה השלכות. בנוסף אנחנו גם עושים תהליך הפקת לקחים מקוצר, שיהיו לכך השלכות תקציביות"

עדס הציגה גם את הגידול בהוצאות השכר: "חלק ניכר מהתוספת נדרש לעובדים שאנו מעסיקים, כ-1,000 עובדים, בכל ועדות הבחירות. רובם עובדים שעבדו גם במערכת הבחירות הקודמת, הם חזרו רק לפני כמה שבועות למקום עבדותם הקודם, ויש לחזרה שלהם השלכות. יש קושי בגיוס, אנחנו עדיין מגייסים עובדים, זה לא משהו שקרה לנו בעבר. היו משרדים שלא שיתפו אתנו פעולה, היו קשיים רבים מאוד. לקח לנו שבועות רבים להכניס את העובדים לעבודה, אפילו אגפים מאוד משמעותיים בוועדה אוישו רק לאחרונה.

לצערי הייתה קצת אטימות מצד מנכ"לים במשרדים מסוימים. חלק מהעובדים לא רצו לחזור בשל שיקולים כלכליים, הורים לילדים שבחופשה, חופשות קיץ, כאלה שאין להם ימי חופשה. השופט מלצר החליט להוסיף תוספת של 32% לכלל עובדי הוועדות וכן לעובדי ועדת הבחירות המרכזית כדי לתת מענה למצוקה. בנוסף ישנה תוספת שהחליטה עליה מליאת ועדת הבחירות המרכזית, הנוגעת לעובד ועדת הבחירות העובדים ביום הבחירות, וכן על תוספת לעובדי הסיעות בקלפיות ברחבי הארץ".

איתי טמקין, משרד האוצר: "בכל מערכות הבחירות הקודמות הוועדה נהגה באחריות, לא ניצלה את כל התקציב שאושר לה, והחזירה את העודפים. השנה אנחנו מבקשים להיזהר מכך, אנחנו בשנה שאנחנו סופרים התחייבות להתחייבות ברמה הפרטנית, כי זו לא שנה נוחה מבחינה פיסקאלית.

הדרך הנכונה להסתכל על ההצעה היא ביצוע מול תקציב. ביצוע התקציב הקודם של הוועדה יצא עד היום 240 מיליון ₪, לפי הוועדה ייצאו עוד 30 מיליון ₪ בגין הבחירות הקודמות. אם מפחיתים 5 מיליון ₪ שכר, נעמוד על 265 מיליון ₪.

אם בוחנים את הסכום מול ההצעה הנוכחית, מדובר על עלייה של כ-23%. אנחנו לא רוצים לפגוע בעבודת ועדת הבחירות, לכן אנחנו מציעים שוועדת הכספים תאשר הצעה נמוכה יותר, ובמידת הצורך יהיה אישור נוסף. סך ההצעה כפי שאנחנו רואים אותה צריכה לעמוד על 303 מיליון ₪".

יו"ר הוועדה, ח"כ משה גפני: "אומרת מנכ"לית הוועדה שהיא מחזירה עודפים אם יש לה, ואתם אומרים שאכן כך. מה ההבדל אם לא מעבירים?"

טמקין: "ככל שמתקדמת השנה מתגלים יותר ויותר סעיפים שמשרדים לא הצליחו לבצע, ואז התמונה מתבהרת יותר. עם כל משרדי הממשלה אנחנו בוחנים סעיף - סעיף, גם במסגרת הזו אנחנו מבקשים זהירות מרבית".

ח"כ יעקב מרגי: "מנכ"לית הוועדה נתנה הסבר מפורט, אתה בא וחולק על הסכום ולא על הדרך, לא מפרט מה לגישתך צריך להיות ואיך. במידה ויהיה תת ביצוע הכל חוזר. אם הייתי יודע שבעבר הייתה התנהלות מופקרת הייתי מבין, אבל כולם מסכימים שלא הייתה. המצב מצריך את התוספת והדבר הוצג בפנינו בפירוט והדרישה לא מוגזמת".

ח"כ אבי ניסנקורן: "אנחנו בעד. בבסיס ועדת הבחירות רצתה להגדיל את התקציב מראש, ואנחנו התנגדנו וביקשנו שיביאו את הדברים לוועדת הכספים. אנחנו רואים שהובאה הצעה מפורטת ושהעודפים הוגדלו על יד הוועדה, אנחנו רואים שיש אחריות ולכן אנחנו בעד התקציב".​

 

תגובות

מומלצים