ימונה סגן ראש רשות לא יהודי בערים מעורבות

כיום, סגניו של ראש הרשות המקומית נבחרים על פי היקף מספר התושבים באותה רשות, יו"ר הוועדה יואב קיש: הזכות לייצוג של אוכלוסיות מיעוט חשובה במיוחד בשלטון המקומי. באנו לתקן חוסר ייצוג לאוכלוסיות שלמות, להן הנגישות לעירייה קשה יותר.

12.11.2018 מאת: פורטל הכרמל והצפון
ימונה סגן ראש רשות לא יהודי בערים מעורבות

וועדת הפנים החליטה כי בערים או רשויות בהם 20% לא יהודיים, יהיה ראש הרשות רשאי למנות סגן נוסף, לא-יהודי. ההצבעה במליאה השבוע.

וועדת הפנים של הכנסת, אישרה לקריאה ראשונה את הצעת החוק של מינוי סגן ראש רשות עבור מיעוט לא-יהודי המתגורר בה. ההצבעה במליאה צפויה עוד השבוע.

כיום, סגניו של ראש הרשות המקומית נבחרים על פי היקף מספר התושבים באותה רשות, למעט בעיריית ירושלים בה נבחרים שמונה סגנים הרשאים לקבל שכר.

ברשויות מעורבות, בהן קיים מיעוט דתי או לאומי, התעוררה בעיה של ייצוג המיעוט באותה רשות. במרבית הרשויות המעורבות אין סגן ראש רשות שמייצג את אותו מיעוט ברשות המקומית, מאחר שסגני ראש הרשות, ובעיקר סגנים בשכר, ממונים מטעמים קואליציוניים.

לדוגמא, בעיר לוד שבה יותר מ-25% מהאוכלוסייה הם ערבים, אין סגן ערבי לראש הרשות. הסגנים שנבחרו על ידי מועצת לוד נבחרו מסיעות אחרות בשל הצורך להרכיב קואליציה. כך יוצא שהמיעוט הערבי בעיר, הגדול מ-25%, לא מיוצג בהנהלת הרשות. לפיכך, הוצע כי ברשות מקומית בה קיים מיעוט דתי או לאומי של למעלה מ-20% אך פחות מ-50%, יהיה ראש הרשות רשאי למנות סגן ראש רשות נוסף הנמנה עם המיעוט.

לדברי יו"ר הוועדה, יואב קיש (הליכוד) "הזכות לייצוג של אוכלוסיות מיעוט חשובה במיוחד בשלטון המקומי. באנו לתקן חוסר ייצוג לאוכלוסיות שלמות,  להן הנגישות לעירייה קשה יותר". הוא ציין כי תינתן לראש הרשות האפשרות לבחור אם הסגן הלא-יהודי, יהיה בשכר או לא, או בחלוקת התקופה: חלק בשכר וחלק ללא-שכר. זאת, בניגוד לדעה המקורית של מציעי החוק. הוא הציע כי יידון בהמשך החקיקה מעמדם של ערים גדולות כתל אביב.

דוד ביטן (הליכוד) ייצג את מציע החוק, חבר הכנסת דוד אמסלם (הליכוד) ביקש להחריג את ירושלים, כיוון שיש לעיר חוק נפרד. "הערים שבהם מדובר הם לוד, עכו, רמלה, נצרת עילית ומעלות-תרשיחא. אין עלות תקציבית משמעותית וממילא זה בסמכות ראש העיר".

גלעד קרן, היועץ המשפטי של הוועדה, הציע כי במקום הגדרת מיעוט דתי או לאומי, ייקבע "לא יהודי", ע"פ הנקבע במשרד הפנים או בלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. לדברי איתי טמקין, רכז פנים באוצר, הערכת-עלות של סגן נוסף לכל רשות היא כ-700 אלף עד כמיליון ₪, ולכן דרש שרק רשות שיש לה תקציב מאוזן תזכה לעוד סגן שכזה.

כמו כן, הוצע בחוק כי ברשות מקומית בה קיימים שני מיעוטים דתיים או לאומיים - יתווספו שני סגנים הנמנים עם כל קבוצת מיעוט שיחלקו בכהונה. 

 

תגובות

מומלצים