נשים מוכות לא מקבלות סיוע מהמדינה בגלל מכרז שמתעכב​​​​​​​

החוק החדש קובע כי נשים מוכות שיוצאות ממקלטים יקבלו סל תמיכה הכולל לצד מענק כספי, שניתן כבר היום, גם שירותי ליווי ותמיכה, ביניהם דירות מעבר, סיוע במציאת תעסוקה ועוד, ועדת העבודה הרווחה והבריאות בודקת מדוע החוק שאושר ביוני 2017, עדיין אינו מיושם.

20.11.2018 מאת: פורטל הכרמל והצפון
נשים מוכות לא מקבלות סיוע מהמדינה בגלל מכרז שמתעכב​​​​​​​

ועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת בראשות ח"כ אלי אלאלוף התכנסה לדיון מעקב בדרישה לבדוק מדוע החוק שמעניק סל תמיכה לנשים מוכות שיוצאות ממקלטים, שאושר ביוני 2017, עדיין אינו מיושם. הדיון התקיים לבקשת חברות הכנסת מיכל רוזין, עאידה תומא סלימאן, מירב בן ארי, רויטל סויד ופנינה תמנו שטה.

החוק החדש קובע כי נשים מוכות שיוצאות ממקלטים יקבלו סל תמיכה הכולל לצד מענק כספי, שניתן כבר היום, גם שירותי ליווי ותמיכה, ביניהם דירות מעבר, סיוע במציאת תעסוקה ועוד. מטרת שינוי החקיקה הייתה למנוע מנשים לחזור לבן הזוג המכה. ועדת העבודה, הרווחה והבריאות חייבה אז את משרד הרווחה להכניס את החוק לתוקף לכל המאוחר בפברואר 2018, אולם מפרסומים אחרונים עלה כי המשרד עדיין לא מיישם את החוק, על אף שתוקצב ב-10 מיליון ₪ בשנה.

בראשית הדיון התבקש חגי מויאל, מנהל תחום אלימות במשפחה במשרד הרווחה לעדכן בהתקדמות יישום החוק. לדבריו "המכרז להפעלת המענים הקבועים בחוק היה אמור להתפרסם לפני שבועיים. ברגע האחרון התגלתה תקלת ניסוח שהייתה עלולה לתקוע את המכרז. עכשיו זה תוקן והמכרז יצא עד סוף החודש. זה אכן לקח יותר זמן ממה שציפינו. אני לא רוצה להתחייב בלוחות זמנים, אבל מעריך שבפברואר 2019 הספק כבר יוכל לתת שירות".

בתגובה לדברים אמר יו"ר הוועדה ח"כ אלי אלאלוף- "כל הפגישות, הישיבות והתהליכים שאתם עושים מיותרים בפני עצמם, הם אמורים לשרת רק מטרה אחת- את הנשים שצריכות את השירות. כל יום שעובר נשים ממשיכות לסבול וכל התירוצים זה בולשיט. במשך שנה וחודשיים אתם עובדים על מכרז? שלא יעצרו אתכם על מהירות מופרזת. אולי עוד כמה ימים שוב תמצאו ששכחתם איזה פסיק בשורה 17 ואז זה ייקח עוד חודשים. קחו אחריות".

ח"כ מיכל רוזין אמרה "התסכול הוא שמעל שנה אנחנו מחכים למכרז אבל יותר מזה, אנחנו כל פעם רואים שמשרד הרווחה מבקש להביא איזה גוף אחד חדש שהוא יהיה המומחה הגדול, אבל המומחיות כבר קיימת בשטח. יש עמותות, ארגונים ומקלטים שכבר חיים את הנושא ונותנים כבר היום את השירותים בלי תקציבים מהמדינה. הם מחזיקים בידע ובניסיון הנדרשים ויכולים לתת את השירות באופן מידי".

ח"כ עאידה תומא סלימאן הצטרפה לדברים ואמרה " 20 נשים נרצחו השנה, חצי מהן התלוננו לפני כן במשטרה או ברווחה. לבוא עכשיו ולהגיד שנמנעה מהן האפשרות להתחיל חיים חדשים בגלל מכרז שנתקע זו שערורייה. ככלל, כל פעם שמדובר באלימות נגד נשים נמצאת הסיבה למה לא להוציא את הכסף".

עוד דרשו חברות הכנסת לדעת מה קרה עם התקציב ליישום החוק שכבר ניתן ועומד על 10 מיליון ₪ בשנה.

ח"כ אלאלוף הסכים עם הטענות ואמר כי "אין גוף אחד שיוכל לתת שירות בכל הארץ ולכל האוכלוסיות. זה יהיה בזבוז כסף והשירות יהיה גרוע. הוועדה תוציא מכתב למנכ"ל משרד הרווחה, בדרישה לשנות את המכרז כך שהשירותים לא יינתנו על ידי ספק יחיד אלא על ידי מספר ספקים, בהתאמה גיאוגרפית וחברתית למקבלות השירות. 

 

תגובות

1. אודי עמר לפני 5 שנים
עזרה לנשים

מומלצים