תיקון שמאפשר ליחידים ותאגידים להגיע להסדר באישור בית המשפט

מליאת הכנסת אישרה בקריאה שנייה ושלישית הוראת שעה לחברות ויחידים שנקלעו לקשיים בקורונה. ההוראה מאפשרת הסדר ועיכוב הליכים באישור בית המשפט לפני כניסה להליך חדלות פרעון, תיקון החוק ייכנס לתוקף מיום 18 במרץ 2021.

04.03.2021 מאת: פורטל הכרמל והצפון
תיקון שמאפשר ליחידים ותאגידים להגיע להסדר באישור בית המשפט

 

מדובר בתיקון לחוק חדלות פרעון ושיקום כלכלי (תיקון מס' 4- הוראת שעה- נגיף הקורונה החדש), התשפ"א- 2021 הוראת שעה לשנה ממועד תחילתו, המאפשר ליחידים ותאגידים להגיע להסדר באישור בית המשפט מבלי שניתן צו לפתיחת הליכים לפי חוק חדלות פרעון.

בדברי ההסבר להצעת החוק נאמר, כי מטרתה של ההצעה היא ליצור מתווה להתמודדות עם עלייה בהיקף החייבים שיבקשו לפנות להליכים של הסדר חוב או להליכי חדלות פרעון בעקבות תקופת מגפת הקורונה, ולהתאים את ההליכים למאפיינים המיוחדים של חייבים אלה. זאת, באמצעות עידוד החייבים לפנות להליכים של הסדר חוב.

כידוע, מערכת ההוצאה לפועל ברשות האכיפה והגבייה אמונה על הליך חדלות פרעון של יחידים שסך חובותיהם עד 150 אלף ₪. לפי התיקון, בקשת יחיד לעיכוב הליכים תוגש לבית המשפט והקפאת ההליכים תימשך עד ארבעה חודשים. בדומה לעיכוב הליכים לגבי תאגיד, גם לגבי יחיד, מוצע כי לא ייפרעו חובות העבר שלו, אלא לפי הוראות החוק; הוא ייכנס להקפאת הליכים - לא ניתן יהיה לפתוח נגדו בהליכי גבייה של חובות עבר, לא ניתן יהיה להטיל עיקול על נכסיו, ככלל לא ניתן יהיה לפתוח או להמשיך בהליכים משפטיים נגדו  בתקופת עיכוב ההליכים ועוד.

עוד נקבע בתיקון, כי היחיד יהיה מנוע מלהוציא מרשותו או למכור נכסים שלא בהתנהלות כלכלית רגילה, אלא באישור בית המשפט. בהליך זה ימונה בעל תפקיד "מנהל הסדר", שיסייע לחייב, וינהל את הליך גיבוש הסדר החוב, תוך שהוא מחויב להיפגש עם היחיד, ולקיים ישיבת הסדר משותפת עם היחיד והנושים. אם הגיעו להסדר מוסכם - יועבר ההסדר לאישור בית המשפט.

ככל שיחיד, מגיש בקשה להסדר חוב לפי הוראת השעה, והליך ההסדר אינו מצליח, אותו יחיד יכול לבקש לעבור להליך רגיל של חדלות פרעון. על היחיד, להגיש את הבקשה מחדש, באמצעות הממונה על חדלות פרעון. במקרה כזה, לא יתקיים שלב ההגעה להסדר באמצעות נציג רשם חדלות פרעון (סעיף 319כח(ב)(3) לתיקון).

תיקון נוסף בסעיף 191 ג לחוק העיקרי, המתייחס להליך חדלות הפרעון במערכת ההוצאה לפועל, מאפשר לקיים את הליך הדיון בפני נציג הרשם להגעה להסדר לפני פתיחת הליכים בהיוועדות חזותית.

עמאד שחידם דובר רשות האכיפה והגביה: "בתקופה של עד תום שנה מיום תחילתו של חוק זה,יראו כאילו בסופו נאמר "רשם ההוצאה לפועל רשאי להורות על קיום הישיבה באמצעים טכנולוגיים המאפשרים העברת תמונה וקול בזמן אמת, אם מצא שקיום הישיבה באמצעים טכנולוגיים אינו פוגע בהליך, ובלבד שהיחיד נתן את הסכמתו לקיום הישיבה באמצעי טכנולוגי".

מודגש, כי המידע בדבר הסדרים לא יעבור ממערכת בתי המשפט למערכת ההוצאה לפועל באופן אוטומטי ועל כן על החייב או מי שמייצג אותו ליידע את מערכת ההוצאה לפועל בדבר עיכוב ההליכים או כל החלטה אחרת שיש לה השלכה על ניהול התיקים.

 

פורטל הכרמל

תגובות

מומלצים