אירועי טרור והקשר לסכיזופרניה אצל הילודים

חשיפה של אימהות במהלך תקופת ההיריון לאירועי טרור מעלה פי 2.5 את הסיכון לסכיזופרניה אצל הצאצאים, המחקר התבסס על מידע שכלל 201,048 ילדים שנולדו בין השנים 1975-1995, המעקב אחר הילדים ארך 27 שנים כדי לקבוע האם הם פיתחו או לא פיתחו סכיזופרניה.

25.05.2018 מאת: פורטל הכרמל והצפון
אירועי טרור והקשר לסכיזופרניה אצל הילודים

חשיפה של אימהות במהלך תקופת ההיריון לאירועי טרור מעלה פי 2.5 את הסיכון לסכיזופרניה אצל הצאצאים בהשוואה לאימהות אשר לא נחשפו לפעולות טרור, כך עולה ממחקר מקיף שנערך באוניברסיטת חיפה.

"ייתכן והחשיפה לפעולות טרור וההשלכות הנפשיות כתוצאה מחשיפה זו במשך תקופת ההיריון, פוגעת בתעלת העצבים של היילודים ופוגעת בחלקים שונים במוח ובכך מעלים את הסיכון לסכיזופרניה", אמר פרופ' סטיבן לוין מעורכי המחקר.

במחקרים קודמים נמצא כי חשיפה לאירועי טרור דרך הטלוויזיה, כלומר, לסיקור תקשורתי של אירועי טרור שבהם האדם לא היה מעורב אישית - גורמת לפגיעה ולאיבוד של משאבים פסיכולוגיים. במחקר הנוכחי ביקשו החוקרים לבדוק האם תינוקות שנולדו לאימהות שנחשפו לאירועי טרור מבלי שהיו מעורבות בהם הגדיל את הסיכון להת

תחות סכיזופרניה אצל הילוד.

המחקר שפורסם בכתב העת Schizophrenia Research נערך על ידי הדוקטורנטית יעל וינשטיין, פרופ' לוין, פרופ' יצחק לבב, פרופ' מארק גלקרוף ופרופ' דויד רועה מהחוג לבריאות נפש קהילתית באוניברסיטה, גב' אינה פוגצ'וב וגב' רינת יפה מהמחלקה למידע ואומדן במשרד הבריאות, התבסס על מידע שכלל 201,048 ילדים שנולדו בין השנים 1975-1995, מתוכם 97,711 ילדות ו103,337 בנים. המעקב אחר הילדים ארך 27 שנים בממוצע כדי לקבוע האם הם פיתחו או לא פיתחו סכיזופרניה.

המחקר התקיים הודות לשיתוף פעולה עם משרד הפנים ומשרד הבריאות, ומומן ע"י הקרן הלאומית למדע וקרן טאובר והוא חלק מסדרת מחקרים שעורכים פרופ' לבב ולוין על הקשר בין חשיפת האם לסטרס בזמן ההיריון לסיכון לתופעות פסיכיאטריות בעוברים.

בתקופת המחקר, בין השנים 1975-1995 היו בארץ 782 התקפות טרור שהתרחשו ב – 622 ימים. על פי שיטת המחקר, במידה ובמשך זמן ההיריון אירע אירוע טרור – נחשב הילד ככזה שאימו נחשפה לאירוע טרור. לדבריו של פרופ' לוין, החוקרים היו ערים לכך שההחלטה שלהם לקבוע חשיפה לטרור בצורה כזו יכולה להכניס לאותה קבוצה אישה שאולי אפילו לא שמעה כלל על אירוע טרור, שהתרחש הרחק ממנה או שכלל לא הייתה בארץ, יחד עם אישה שנחשפה לאירוע טרור קרוב ואולי לכמה אירועי טרור – מה שיכול לגרום להטיה בממצאים.

לשם כך הם בחרו בשיטות ניתוח שונות וראו שאין הבדל בתוצאות. בנוסף, גודלו העצום של המדגם שכלל מאות אלפי נתונים הוריד כמעט לחלוטין כל אפשרות של הטיה משמעותית.

מתוצאות המחקר עולה כי לילדים שנולדו לאימהות שנחשפו לפעולות טרור סיכוי של פי 2.5 יותר לחלות בסכיזופרניה לעומת אימהות שלא נחשפו לטרור. לאימהות שנחשפו לטרור נולדו 3257 ילדים, מתוכם 0.64% אובחנו חולים עם סכיזופרניה. לקבוצת הביקורת שכללה אימהות שלא נחשפו לטרור נולדו 197,791 ילדים, מתוכן 0.25% אובחנו חולים עם סכיזופרניה.

"תקופת ההיריון היא תקופה קריטית להתפתחות המוח אצל הצאצאים והיא מושפעת מסטרס הנובע מחשיפה לטרור. חשיפה אימהית להתקפות טרור במהלך ההיריון יכולה לגרום לפגיעה במערכת החיסון של העובר, עליה ברמת הורמונים גלוקוקורטיקואידים והפרעה להתפתחות המוח", אמר פרופ' לוין.

 

תגובות

מומלצים