אם אלקנאטיר והקשר לאוליפנט והכרמל

זיאד אבו שאהין מכפר בוקעתה ברמת הגולן אחד האנשים שעבד מעל 10 שנים לשחזור האבנים אשר נפלו ככל הנראה מרעידת אדמה, מסייר איתנו במקום היפה ביותר שהתגלה עד כה בארץ ישראל, שגילה סר לורנס אוליפנט, סרטון

10.12.2017 מאת: אמילי חלבי
אם אלקנאטיר והקשר לאוליפנט והכרמל

על המקום אֻם אל-קַנַאטִר ام القناطر, שמענו מזיאד אבו שאהין תושב בוקעתה שעבד באתר ההיסטורי בשחזור בית הכנסת המפואר שהתגלה במקום.

מביקור במקום מתגלה האתר ביופיו המרהיב, אֻם אל-קַנַאטִר שמשמעותו אם הקשתות, על שם שלוש הקשתות מעל המעיין, סמוך לישוב נטור בדרום רמת הגולן, בדפי ההיסטוריה מדובר בכפר קדום על הגדה המזרחית של ואדי א-שביב, יובל של נחל סמך, כשני ק"מ מדרום-מערב ליישוב נטור ברמת הגולן.

זיאד אבו שאהין סיפר איך הוא וישו דריי עבדו בשחזור והמלאכה שלא הייתה קלה ומה מצאו באתר בזמן החפירות שעשו, "בית הכנסת הוא בית כנסת עתיק מתקופת המשנה והתלמוד מלפני 1800 שנה והוא מהמפוארים והחשובים מתקופה זו שנמצאו בארץ ישראל, על חורבותיו בנו עוד בית כנסת מלפני 1200 שנה. בית הכנסת שתי קומות, דופן בית כנסת השתמרה היטב ויתר בית הכנסת הכל היה הרוס, אני ויהושע (ישו) דריי מהמרכז לשחזור טכנולוגיה עתיקה, שחזרנו את הכל וכל דבר החזרנו למקומו".

חורבות הכפר התגלו על ידי סר לורנס אוליפנט בשנת 1885, שהתגורר באותם שנים בבית שבנה במו ידיו בדאלית אל כרמל, יחד עם אשתו אליס, ולפי מה שכתב בכתבים שלו כנראה שבאותה עת לא היה במקום כל יישוב.

סר לורנס אוליפנט סייר במקום בשנת 1885 ביחד עם גוטליב שומכר והוא מתאר את ביקורו בספרו "חיפה - כתבות מארץ ישראל": במקום היו גלי חורבות מתוכם ששה עמודים שגובהם עשר עד שתים עשרה רגל, שאותם הוא זיהה מיידית כשרידי בית כנסת עתיק שנבנה במאה ה-1 או ה-2.

בתקופת המשנה והתלמוד שכן במקום כפר יהודי. על החורבות בסמוך לבית הכנסת, נבנה כפר ערבי  שהיה שייך למחוז קוניטרה בסוריה עד מלחמת ששת הימים.

בדצמבר 2010 אישרה ממשלת ישראל מיזם לשיקום בית הכנסת במקום ושחזורו, הסדרת כביש הגישה לאתר ופיתוח סביבתי בסך 14.2 מיליון ש"ח. המיזם נעשה במסגרת "פרויקט שיקום אתרי מורשת" של ממשלת ישראל.

באביב 2004, במסגרת עבודות שימור ופיתוח, נחשף מכלול המעיין בשלמותו במקום נמצאו ברכות ואגנים מטויחים, מכתשי אבן וצינורות חרס המשמשים להובלת מים ממקום למקום. החופרים אשר מצאו את הממצאים הסיקו כי כל הנראה המקום שימש למפעל תעשייתי להלבנת פשתן. 

אום אל קנאטר עין הקשתות רמת הגולן

תגובות

מומלצים