אמון הציבור במערכת המשפט לא ממריא

עלייה קטנה באמון הציבור בבית המשפט העליון, ביועץ המשפטי לממשלה ובפרקליטות, זאת לאחר שבשנה שעברה נרשם שפל של 18 שנים במדדים אלה, כך עולה מנתוני מדד ביצוע המגזר הציבורי לשנת 2019 של אוניברסיטת חיפה.

17.11.2019 מאת: פורטל הכרמל והצפון
אמון הציבור במערכת המשפט לא ממריא

תמונה להמחשה

 

עליה קטנה ברמות האמון במערכת המשפט בישראל

מהנתונים עולה כי 23% מהציבור (לעומת 18% בשנה שעברה) מביעים רמת אמון גבוהה עד גבוהה מאור במערכת המשפט לעומת 28% שמביעים רמת אמון נמוכה או נמוכה מאוד.

הנתונים התפרסמו לקראת כנס חיפה למשפט שהתקיים באוניברסיטת חיפה. "העלייה באמון כלפי גורמים במערכת המשפטית מתקיימת בתקופה בה המערכת עומדת בעין הסערה ומותקפת בשיח הציבורי הן בטיעונים של הטיות פוליטיות והן בטיעונים של חוסר אפקטיביות וחוסר יעילות. ניתן לשער שהציבור מעריך את יכולת עמידתה של המערכת בפני מתקפות וביקורות ושימורה כמערכת יציבה ומתפקדת בעידן של חוסר יציבות פוליטית. יתר על כן, מגמה זו משתלבת עם עלייה יחסית במדד אמון הציבור כלפי הסקטור הציבורי ובהחלט יתכן שהדבר מקרין גם על האמון כלפי המערכת המשפטית", אמר פרופ' שלמה מזרחי מעורכי המדד.

המדד, אשר נערך החל משנת 2001 במרכז לניהול ומדיניות ציבורית של בית הספר למדעי המדינה באוניברסיטת חיפה בוחן את אמון הציבור במוסדות ומשרתי ציבור, מה שמאפשר לו לספק זוויות ראיה מקיפה ולאורך שנים על הקשר שבין הציבור לממשל בישראל. במדד הנוכחי, אותו ערכו  פרופ' שלמה מזרחי, ד"ר רותם מילר מור אטיאס וד"ר ניסים כהן, ראש המרכז לניהול ומדיניות ציבורית, השתתפו 602 אזרחים המהווים מדגם המייצג את כל גווני האוכלוסייה הבוגרת בישראל - יהודים ולא יהודים.

יומיים לפני פתיחתו של כנס חיפה למשפט באוניברסיטת חיפה, בו לקחה חלק צמרת מערכת המשפט הישראלי כולל היועץ המשפטי לממשלה ופרקליט המדינה התפרסמו נתוני אמון הציבור במערכת המשפט של המדד השנתי לביצועי המגזר הציבורי לשנת 2091. כאמור, השנה נרשמת עלייה באמון הציבור במערכת המשפט לאחר שפל חסר תקדים שנרשם בשנה שעברה, אולם עדיין רמת האמון כלפי רוב המערכת היא נמוכה עד בינונית.

כאמור, 23% מהציבור מביע אמון גבוה או גבוה מאוד במערכת המשפט לעומת 28% שמביעים אמון נמוך או נמוך מאוד. לדברי החוקרים, בעוד שנרשמה עלייה קטנה באחוז שהביעו אמון גבוה או גבוה מאוד, שעמד בשנה שעברה על 18%, רמת האמון במערכת המשפט עומדת על רמה של 2.87 (במדד של 1-5; 1 רמת אמון נמוכה מאוד – 5 רמת אמון גבוה מאוד), לעומת רמה של 2.65 בשנה שעברה. לשם השוואה, בשנת 2016 נרשמה רמת האמון הגבוהה ביותר, שעמדה על רמת אמון של 3.25.

עלייה דומה נרשמה גם באחוז שהביע אמון גבוה או גבוה מאוד בבית המשפט העליון, 33% לעומת 26% בשנה שעברה. האחוז מהציבור שמביע אמון נמוך או נמוך מאוד בבית המשפט העליון כמעט ולא השתנה, 32% השנה לעומת 33% בשנה שעברה. רמת האמון בבית המשפט העליון עומדת על רמת אמון בינונית של 2.99 (רמת האמון הגבוהה מבין כלל מערכת המשפט), לעומת רמה של 2.76 שנמדדה בשנה שעברה. רמת האמון הגבוהה ביותר בבית המשפט העליון נרשמה בשנת 2011 ועמדה על רמה של 3.21.

שני גופים שנמצאים בעין הסערה בתקופה האחרונה היועץ המשפטי לממשלה ופרקליטות המדינה זוכים לרמת אמון בינונית-נמוכה, כאשר רמת האמון בפרקליטות המדינה, על אף שרשמה עלייה בהשוואה לשנה שעברה היא הנמוכה ביותר במערכת המשפט ועומדת על 2.73  לעומת 2.56 בשנה שעברה. בסה"כ כ – 32% מהציבור מפגין רמת אמון נמוכה עד נמוכה מאוד וכ – 23% הפגינו רמת אמון גבוה עד גבוהה מאוד.

רמת האמון ביועץ המשפטי לממשלה עלתה אף היא במעט בשנה האחרונה אך היא עדין בינונית-נמוכה ועומדת על רמה של 2.78 לעומת 2.56 בשנה שעברה. 8.3% בלבד מביעים רמת אמון גבוהה עד גבוהה מאוד ביועץ המשפטי לממשלה ואילו כ – 32% מהציבור מביעים רמת אמון נמוכה עד נמוכה מאוד במוסד זה.

 

תגובות

מומלצים