בכל שנה מאובחנים כ 3,200 מקרי סרטן המעי הגס

סרטן המעי הגס הינו אחד הגידולים הנפוצים ביותר בעולם, והשני בשכיחותו בישראל, הוא סוג הסרטן היחיד שבדיקות הסריקה אינן מיועדות רק לגילויו המוקדם, אלא יכולות לאפשר מניעה, כידוע, פוליפ שמתגלה בבדיקה לפני שהפך לסרטני, מונע את התפתחות המחלה.

11.03.2018 מאת: פורטל הכרמל והצפון
בכל שנה מאובחנים כ 3,200 מקרי סרטן המעי הגס

מימין ד"ר סגול וד"ר חדאד מבית החולים כרמל, צילום אלי דדון.

החודש הוא חודש המודעות לסרטן המעי הגס. מדי שנה מאובחנים למעלה ממיליון חולים ברחבי העולם, כמעט 150,000 מקרים חדשים בארה"ב  וכ 3,200- מקרים חדשים בישראל.

ד"ר אורי סגול מנהל מכון הגסטרו בביה"ח כרמל ובמרחב וד"ר ריאד חדאד מנהל המחלקה הכירורגית ב' בכרמל נחשבים מהמומחים המובילים בתחום האבחון והטיפול בסרטן המעי הגס והם נמנים על צוות הכותבים הבכיר בביטאון המקצועי "במה"  שיצא החודש .

האגודה למלחמה בסרטן ממשיכה במסורת רבת שנים של הפקה והפצת כתב העת "במה", בטאון לעובדי מערכת הבריאות בנושא מחלת הסרטן והשלכותיה. השנה מוקדשת החוברת לסרטן המעי הגס  והיא כוללת כ- 50  מאמרים מקצועיים, המתפרשים על פני כ- 150 עמודים. המאמרים נכתבו על ידי טובי המומחים בתחומם, ובנושאים השונים הקשורים לסרטן המעי הגס.

במאמרו סוקר ד"ר סגול את המגמות העדכניות בכריתת פוליפים במעי הגס . " שתי מגמות מאפיינות את הגישה לפוליפים בשנים האחרונות  כותב ד"ר סגול.  הקפדה על איכות הבדיקה, כך שיאותרו פוליפים רבים יותר והבדיקה תהיה יעילה יותר במניעה אמיתית של סרטן המעי הגס. והתמודדות שונה עם ממצאים גדולים, ואפשרות לסלק בצורה יעילה, ללא התערבות ניתוחית נגעים גדולים לאורך מערכת העיכול ".

ד"ר חדאד מתייחס במאמר להגישה הניתוחית לגרורות כבדיות, השינוי בגישה הכירורגית החדשה מעדכן ד"ר חדאד מתבסס על העובדה שלא חשוב מה כורתים בכבד, אלא איזה חלק מהכבד משאירים, וכן, שמספיק שיהיו שוליים בריאים של 1 מ"מ מבלי שתיפגע ההישרדות, זאת לעומת הגישה בעבר שחייבה שוליים בריאים של 1 ס"מ. שינוי זה הביא לכך ש 50-30%-מחולי הסרטן עם גרורות בכבד יכולים לעבור ניתוח לכריתת הגרורות הכבדיות לעומת 15-10% בלבד בעבר הלא רחוק.

ביוזמת האגודה למלחמה בסרטן ומשרד הבריאות הוקמה ב 2005- תוכנית לאומית לגילוי מוקדם של סרטן המעי הגס והחלחולת.  הנתונים מוכיחים, כי במקביל לעלייה בשיעורי המבצעים בדיקות לגילוי מוקדם ) בדיקת דם סמוי בצואה לפחות פעם אחת בשנה או בדיקת קולונוסקופיה(  חלה ירידה בתמותה מהמחלה, חלה ירידה בשיעור החולים בסרטן המעי הגס הגרורתי וחלה עלייה בשיעור המאובחנים בשלב מוקדם, המאפשר ריפוי בשיעורים גבוהים.

סרטן המעי הגס הוא סוג הסרטן היחיד שבדיקות הסריקה אינן מיועדות רק לגילויו המוקדם, אלא יכולות לאפשר מניעה. כידוע, פוליפ שמתגלה בבדיקה לפני שהפך לסרטני, מונע את התפתחות המחלה. בשנים האחרונות חלו גם התפתחויות רפואיות רבות בתחום הטיפול בסרטן המעי הגס אומר ד"ר סגול, והן פותחות בפני החולים אפשרויות טיפול וריפוי חדשות, כפי שמפורט במאמרים השונים בביטאון.


 

תגובות

מומלצים