דיאטה דלת קלוריות וטיפול כימותרפי כנגד לויקמיה

בילדים ומתבגרים עם לויקמיה אשר החלו להקפיד על דיאטה רסטריקטיבית ופעילות גופנית, במקביל לטיפול כימותרפי, תועדו שיעורי תגובה גבוהים יותר לטיפול, בהשוואה לשיעורי התגובה המקובלים בחולים אלו.

10.04.2021 מאת: פורטל הכרמל והצפון
דיאטה דלת קלוריות וטיפול כימותרפי כנגד לויקמיה

 

כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Blood Advances.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עד 40% מילדים והמתבגרים המתחילים טיפול ל-B-ALL סובלים מעודף-משקל או השמנת-יתר. בקרב אלו עם השמנת-יתר קיים סיכון גבוה כפליים למחלה שארית מינימאלית בתום הטיפול הכימותרפי וזהו המנבא המשמעותי ביותר של התוצאות ומהווה מרכיב חשוב בהחלטה על הגברת הטיפול.

מחקר IDEAL כלל 40 חולים צעירים (גיל ממוצע של 15 שנים), עם אבחנה של לויקמיה מסוג B-Cell Acute Lymphoblastic Leukemia בסיכון-גבוה.

לאחר התחלת טיפול כימותרפי, המשתתפים קיבלו הוראה להקפיד על דיאטה דלת-פחמימות, דלת-שומנים ודלת-סוכר, המותאמת לצרכים והעדפות החולים, כמו גם פעילות גופנית יומית בעצימות מתונה. עם המשיכו במשטר זה לאורך 4 שבועות טיפול אינדוקציה כנגד לויקמיה.

לאחר ההתערבות, לא תועדה ירידה משמעותית במסת השומן בתום ההתערבות, בהשוואה למצב בתחילת המחקר. עם זאת, בתת-קבוצה של חולים עם עודף-משקל או השמנת-יתר בתחילת המחקר, הירידה במסת השומן הייתה משמעותית בהשוואה לתחילת המחקר (1.5%+ לעומת 9.7% בתחילת המחקר, p=0.02).

לאחר תקנון לגורמים פרוגנוסטיים מוכרים, הקפדה על ההתערבות במסגרת המחקר לוותה בירידה משמעותית בסיכון למחלה שארית מינימאלית, בהשוואה לביקורות היסטוריות שקיבלו את אותו משטר טיפול אינדוקציה באותו מרכז רפואי (יחס סיכויים של 0.30, p=0.02).  ההתערבות לוותה גם במחלה שארית מינימאלית קטנה יותר, בהשוואה לביקורות ההיסטוריות (יחס סיכויים של 0.16, p=0.002).

החוקרים כותבים כי ההתערבות במסגרת המחקר הפחיתה את הסיכון למחלה שארית מינימאלית בתום שלב האינדוקציה בכלל החולים במחקר, ללא תלות במדד מסת הגוף התחלתי ולאחר תקנון למאפיינים פרוגנוסטיים ידועים.

 

לידיעה במדסקייפ

 

תגובות

מומלצים