הבדיקה שתציל חולים ממוות

"בישראל נפטרים מדי שנה כ-2000 חולי סרן ריאה, כ-80% מחולי סרטן הריאה מעשנים ו-20% לא עישנו מעולם. כל יום מאובחנים שישה אנשים חדשים עם סרטן ריאה ובכל יום נפטרים חמישה חולים מסרטן הריאה", כך מסרה ד"ר שני שילה, מנכ"לית העמותה הישראלית לסרטן הריאה.

26.11.2020 מאת: פורטל הכרמל והצפון
הבדיקה שתציל חולים ממוות

 

הוועדה לפניות הציבור קיימה דיון במסגרת חודש המודעות לסרטן ריאה, בנושא אי מימוש הפיילוט לבדיקות סקר לאיתור סרטן הריאה. יו"ר הוועדה ח"כ יעקב טסלר הודיע כי הוועדה לפניות הציבור תעקוב אחר התקדמות הפרויקט. ממשרד הבריאות נמסר בישיבה כי הפיילוט צפוי לצאת אל הפועל בתחילת 2021.

"בישראל נפטרים מדי שנה כ-2000 חולי סרן ריאה, כ-80% מחולי סרטן הריאה מעשנים ו-20% לא עישנו מעולם. כל יום מאובחנים שישה אנשים חדשים עם סרטן ריאה ובכל יום נפטרים חמישה חולים מסרטן הריאה", כך מסרה ד"ר שני שילה, מנכ"לית העמותה הישראלית לסרטן הריאה בדיון בוועדה לפניות הציבור. 

לדבריה, עלות הטיפול בחולה עם סרטן ריאה גרורתי מוערכת במינימום  300,000 ₪ לשנה, ובסך הכל 1,200,000 ₪ להארכת חיים של ארבע שנים. עלות הטיפול בחולה עם סרטן ריאה ממוקד מוערכת בכ- 50 אלף שח.

פרופסור ניר פלד, מנהל המערך האונקולגי בסורוקה ויו"ר העמותה לסרטן הריאה, הסביר כי למרות ההתקדמות בתחום האבחון המוקדם בעולם, מדינת ישראל היא במקום רע אפילו אחרי פולין, שכבר הכניסה את בדיקות הסקר לשירותי הבריאות הציבוריים. "אנחנו יכולים לחסוך מעשרות אלפי מטופלים לחלות ולמות מסרטן הריאה, ובנוסף לחסוך הרבה מאוד כסף ממדינת ישראל על בדיקות סי.טי. ההחלטה שבדיקות סקר נחוצות כבר התקבלה - ועדת הסל הקציבה לזה תקציב והגדירה את הצורך בהעברת התקציב לקופות על מנת לממש את התקציב ואנחנו התנדבנו לקדם את הנושא ברמה המקצועית. הוגדר פיילוט ללא תוכנית ברורה ואני דורש לקדם את זה בזמן האפשרי כי החולים מתים אחד אחרי השני. צריך להיות פרגמטיים". עוד אמר פרופ' פלד, "לצערי גורמים רבים לא מוכנים להשקיע בחולים שמעשנים בטענה שהמחלה באשמתם. אבל אנחנו מאחורי זה, ועדת הסל קיבלה החלטה ואנחנו צריכים ליישם אותה".

ממשרד הבריאות נמסר בישיבה על ידי טל מורגנשטיין, מנהלת האגף להערכת טכנולוגיות בסל הבריאות כי סקר סרטן הריאה עלה לוועדת הסל מספר פעמים ולא נכלל ברשימה שבסופו של דבר הוחלט עליה במהלך השנים. אבל בגלל החשיבות של הנושא הועבר תקציב עבור הפיילוט כדי לבדוק את יעילות התהליך.

"חלק מהרעיון של הפיילוט הוא לבחון האם הסקר ישים בארץ ומהן הדברים הנדרשים להצלחתו. המכרז יצא בסוף אוגוסט מיד לאחר שמשרד האוצר העביר תקציב, נבחר זוכה בסוף אוקטובר, ואנחנו בשלבים האחרונים של החתימה על ההסכם, כשהפיילוט אמור להתחיל מייד בתחילת 2021.  הפיילוט צפוי להמשך 3 שנים ותקווה שברגע שנחתום על ההסכם נצא לדרך, זה צריך להיות בימים הקרובים, בשבועות הקרובים". אוכלוסיית היעד של הפיילוט תהיה בעיקר אוכלוסיית המעשנים הכבדים, כך לדברי משרד הבריאות.

ח"כ יעקב טסלר, יו"ר הוועדה לבריאות הציבור קרא ליישום הפיילוט לבדיקות סקר לאיתור סרטן הריאה. "מדובר בהצלת חיים ואסור לבזבז זמן עם התהליך". עוד אמר ח"כ טסלר כי הוא שמח לשמוע שנבחר זכיין ומתקדמים לחתימה. לדבריו יש להתקדם במקביל גם מול שאר גורמי המקצוע הקשורים להפעלה, כדי שעם החתימה יוכלו להפעיל את הפיילוט באופן מידי.
 

תגובות

מומלצים